Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament posa en marxa una campanya per informar als veïns sobre l'inici de la recollida de la brossa orgànica

Escoltar

L'Ajuntament posa en marxa una campanya per informar als veïns sobre l'inici de la recollida de la brossa orgànica

L'Ajuntament ha posat en marxa una campanya de comunicació per donar a conèixer el desplegament a tot el municipi del servei de recollida selectiva de la brossa orgànica, que fins ara s'està fent de manera experimental a Peramàs, Vista Alegre i el Camí de la Serra. La campanya inclourà, entre altres accions, la realització de reunions informatives, la distribució als veïns de cubells, bosses compostables i material informatiu, i la instal·lació a la ciutat de punts d'informació.

L'alcalde, Joan Antoni Baron, ha presidit aquesta tarda l'acte de presentació de la campanya, que ha anat a càrrec del regidor de Serveis Municipals i Manteniment, Francesc Melero i ha comptat amb l'assistència de la cap del Departament de Gestió de Matèria Orgànica de l'Agència de Residus de Catalunya, Teresa Guerrero.

L'acte ha inclòs un agraïment especial tant per a les 5 persones que han cedit desinteressadament la seva imatge per elaborar els materials de la campanya (la cuinera Remei Ribas, l'àvia Remei; Jordi Riera, responsable de l'empresa de noves tecnologies Domicili@; Galia Dvorac, jugadora de tennis taula del CN Mataró; Luca Leonardi, responsable de l'empresa VAHO de confecció de bosses a partir de lones reciclades; i Laia Juhé, néta de l'àvia Remei) com per als periodistes Txema Lasaga i Quim Barnola, que també han col·laborat, tot i que finalment no s'utilitzarà la seva imatge. També s'ha fet un agraïment especial als 50 agents informadors que visitaran domicilis de Mataró per explicar la campanya porta per porta.

Realització en dues fases

Per desenvolupar la campanya, la ciutat s'ha dividit en dos parts, en relació a l'eix viari format per l'avinguda de Puig i Cadafalch, el Camí de la Geganta i la ronda d'Alfons X El Savi:

  • 1a fase: la campanya comença aquesta setmana als barris i urbanitzacions situats a l'oest de l'eix viari. El desplegament dels contenidors i l'inici del servei de recollida a aquesta zona està previst per al 16 d'octubre.
  • 2a fase: la campanya començarà a principis de novembre als barris situats a l'est de l'eix viari. El desplegament dels contenidors i l'inici de la recollida està previst per a finals de novembre.

Continguts

L'execució de la campanya anirà a càrrec de l'agència BCN Ecologia. Inclou diferents accions consecutives en el temps, de manera que els ciutadans tindran diferents oportunitats per informar-se sobre la campanya i el nou servei de recollida:

Enquesta telefònica: es telefonarà a una mostra representativa de ciutadans, per establir el grau de coneixement i participació en matèria de reciclatge.

Reunions informatives: es faran 5 reunions a cadascuna de les dues fases de la campanya, perquè els ciutadans puguin assistir als llocs de celebració més propers al seu domicili. S'enviarà per correu a cada domicili una carta que informa sobre la campanya, un fulletó sobre la recollida de la brossa orgànica i un targetó amb la data, hora i lloc de la reunió. Els assistents a la reunió podran bescanviar el targetó per un cubell i bosses compostables per recollir a casa la brossa orgànica. A més, es lliurarà als assistents un adhesiu per enganxar als cubells, que recorda quins residus s'hi poden posar, i un iman per a la nevera.

Punts informatius: s'habilitaran a diferents indrets de la ciutat. L'objectiu és que aquells ciutadans que no han pogut assistir a les reunions informatives s'hi puguin informar i recollir el cubell i les bosses compostables.

Reunions d'escala i porta per porta: els 50 informadors ambientals que participaran a la campanya visitaran els domicilis d'aquells veïns que no hagin assistit a la reunió informativa ni als punts d'informació.

La campanya també inclou la realització d'anuncis en premsa, TV i ràdio, així com publicitat al carrer (banderoles, cartells a les marquesines). A més, s'ha confeccionat material informatiu sobre la recollida selectiva d'altres residus, que servirà de suport en el cas que durant les reunions informatives alguns ciutadans expressin dubtes sobre com separar aquestes fraccions de la brossa.

La campanya de comunicació i sensibilització té un cost aproximat de 300.000 euros. L'Agència de Residus de Catalunya ha concedit a l'Ajuntament de Mataró una subvenció de 620.628 euros, dins de la convocatòria d'ajuts als municipis per al foment de la recollida de la brossa orgànica. La subvenció, que s'incorporarà als pressupostos municipals de 2006 i 2007, es concedeix per a la realització d'actuacions d'informació i comunicació, l'adquisició de cubells i bosses compostables, contenidors i vehicles per a realitzar el servei.

Nou servei de recollida de voluminosos

Coincidint amb la posada en marxa de la recollida de la brossa orgànica, el 16 d'octubre començarà a tota la ciutat el nou servei de recollida a domicili dels voluminosos. A partir de la seva posada en marxa no es podran deixar mobles ni trastos vells al carrer. Els ciutadans hauran de trucar al telèfon del civisme (900 859 009) i concertar dia i hora perquè l'empresa concessionària passi a recollir els voluminosos per casa seva.