Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament presenta l'equip de prevenció, extinció i vigilància d'incendis forestals per a aquest estiu

Escoltar

L'Ajuntament presenta l'equip de prevenció, extinció i vigilància d'incendis forestals per a aquest estiu

El regidor de Seguretat i Prevenció, Ramon Bassas, va presentar ahir en una visita a Can Bruguera i rodalies l'equip de prevenció, extinció i vigilància d'incendis forestals que opera en el terme municipal així com les mesures preventives que s'han realitzat.

La prevenció, extinció i vigilància d'incendis requereix del treball conjunt de diversos serveis municipals i d'emergències que estan coordinats pel Servei de Protecció Civil de l'Ajuntament, així com dels ADF (Agrupació de Defensa Forestal) Serra de Marina, Bombers de la Generalitat, Policia Local, Mossos d'Esquadra, Creu Roja i Defensa Forestal de la Diputació de Barcelona.

Com a novetat d'aquest any s'han sumat a aquests efectius persones que commuten diferents delictes amb programes de treball per a la comunitat. Així, han realitzat aquesta alternativa penal a la denúncia 4 persones que han netejat camins forestals i dues d'aquestes faran també tasques de vigilància els caps de setmana de 16 a 20 h fins al mes de setembre. També una persona sancionada a través de l'Ordenança de Civisme ha optat pel sistema de la prestació substitutòria i ha estat realitzant tasques de neteja de camins forestals.

Activitats preventives

Donat que la prevenció i la vigilància són els factors més importants per reduir els riscos d'incendis, s'han estat realitzant durant l'hivern i s'estan mantenint al llarg de l'estiu una sèrie d'activitats dirigides a minimitzar les conseqüències dels possibles incendis.

Així, durant el 2005-2006 s'han realitzat les següents activitats preventives:

. Inspeccions a les franges de protecció de les urbanitzacions. Mataró és un dels 60 municipis de Catalunya que té totes les urbanitzacions amb les franges fetes i certificades.

. Inspeccions i actuacions en parcel·les no edificades i treballs silvícoles per tal de reduir el combustible (brossa, matolls...).

. Adequació de la xarxa bàsica de camins, revisió dels punts d'aigua i hidrants i actuació en franges perimetrals de camins i pistes interiors.

. Neteges de brossa i abocadors il·legals en parcel·les no edificades i zones de bosc.

A més, s'ha publicat el ban d'alcaldia que indica que del 15 de març al 15 d'octubre es mantenen en vigor les mesures de prevenció d'incendis forestals d'acord a la normativa de la Generalitat i s'han enviat més de mil cartes als veïns de les urbanitzacions i de les masies recordant-los la prohibició de fer foc a les zones forestals en aquest període de temps. També se'ls hi ha facilitat un llista de les accions a emprendre en cas de detectar o trobar-se un incendi forestal.

Efectius per a aquest estiu

Per efectuar les tasques de vigilància i extinció, aquesta estiu es compta amb:

. Bombers de la Generalitat

. ADF Serra de Marina que tenen punts fixes i mòbils

. 2 guaites forestals situats al Turó d'Onofre Arnau durant tota la temporada de risc i amb servei tots els dies de la setmana de 10 a 18 h

. Defensa Forestal de la Diputació de Barcelona que estan establerts al llarg del Montnegre-Corredor i amb la central a Torreferrusa

. En els punts més conflictius (entorns de la ciutat, Turó de Cerdanyola) s'estableix un reforç a les vigilàncies de la Policia Local i dels Mossos d'Esquadra amb 2 persones que realitzen l'alternativa penal a la denúncia

. 4 auxiliars de Bombers que donen suport a un camió de Bombers del Parc de Mataró que fan cada dia la vigilància a la serralada del Montnegre-Corredor

. Creu Roja.