Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament promourà la participació en el referèndum pel nou Estatut de Catalunya

Escoltar

L'Ajuntament promourà la participació en el referèndum pel nou Estatut de Catalunya

El Ple d'ahir va aprovar una proposta de resolució presentada pels grups municipals del PSC, CiU i ICV-EA per promoure la participació en el referèndum pel nou Estatut de Catalunya.

La proposta íntegra és la següent:

"El Ple del Congrés dels Diputats va aprovar el dijous 30 de març el projecte de reforma de l'Estatut de Catalunya. El text acordat per la Comissió Constitucional i la Delegació del Parlament va obtenir el suport del 54,8 per cent dels diputats presents en la votació. I finalment, el passat 10 de maig va ser ratificat al Senat. Ara s'obre el procés pel qual la ciutadania de Catalunya serà cridada a pronunciar-se a través del preceptiu referèndum.

El nou Estatut aprovat al Congrés suposa un canvi substancial respecte l'Estatut de1979:

1. El nou Estatut reconeix la singularitat nacional de Catalunya i els seus drets històrics, i garanteix la màxima protecció i projecció de la llengua i cultura catalanes. Suposa un salt endavant en drets lingüístics i estableix que els ciutadans i ciutadanes de Catalunya tenen el dret a usar la llengua que lliurement escullin, i el deure de conèixer tant el castellà com el català.

2. El nou Estatut s'ocupa dels problemes que més preocupen a la ciutadania. El nou Estatut dóna capacitat a la Generalitat per treballar en aquells àmbits que més preocupen als ciutadans de Catalunya, com ara l'ocupació, la seguretat, la immigració i els permisos de treball dels treballadors estrangers. Incorporant noves competències i millorant les que ja tenim serà possible treballar pel benestar i el progrés del país. El nou Estatut permetrà decidir des de la proximitat sobre allò que afecta als catalans. D'aquesta manera, la Generalitat tindrà competències sobre els trens de rodalies, les beques de l'ensenyament obligatori o les inspeccions laborals que més s'adaptin a la nostra realitat.

3. El nou Estatut incorpora un sistema de finançament transparent, just i solidari, que ens aporta els recursos necessaris per a construir una societat més pròspera i cohesionada. Amb un finançament adequat podrem tenir l'educació, la sanitat, les infrastructures, la formació, les noves tecnologies i els estímuls que necessitem per fer una Catalunya econòmicament competitiva i amb unes polítiques socials potents. El nou sistema de finançament aporta més recursos per a Catalunya i, alhora, incrementa la nostra capacitat de decisió. Es tracta, doncs, d'un canvi tant quantitatiu com qualitatiu.

En relació als antecedents exposats els sotasignants proposem al Ple l'adopció dels següents acords:

Primer.- Des de l'Ajuntament de Mataró es promourà la participació en el referèndum de l'Estatut, amb l'explicació del seu contingut, dins els límits que marca la legislació vigent.

Segon.- Es comunicarà l'adopció d'aquests acords al Parlament de Catalunya, al Govern de la Generalitat, al Congrés dels Diputats, al Senat, a l'Associació Catalana de Municipis i a la Federació de Municipis de Catalunya".