Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'avanç de modificació del Pla General als entorns de Can Fábregas preveu destinar la nau a equipament escolar

Escoltar

L'avanç de modificació del Pla General als entorns de Can Fábregas preveu destinar la nau a equipament escolar

El regidor d'Urbanisme, Arcadi Vilert, ha presentat avui en roda de premsa els treballs preparatoris per a la modificació puntual del Pla General d'Ordenació Urbana que afectarà al sector discontinu "Lepant-Churruca/El Rengle". Aquest sector està format pels següents àmbits:

  • l'illa compresa entre els carrers de Lepant, Cosme Churruca, Federico Carlo Gravina i el Camí Ral, terrenys on es troben la finca de Can Fábregas i tres parcel·les al carrer de Lepant, que ocupa 9.446 m2 de superfície;
  • una porció de l'illa destinada a equipaments a l'àmbit del Rengle, que ocupa 2.630 m2;

La modificació del Pla General prevista també inclou l'illa triangular entre la plaça d'Itàlia, la ronda de Jaume Ferran i el carrer de Marià Ribas, terrenys no edificables que ocupen una superfície de 2.688 m2 que passen a ser zona verda.

L'inici dels treballs per dur a terme una nova ordenació urbanística d'aquest sector està motivat per la impossibilitat d'executar el Pla Especial de Millora Urbana del sector Lepant-Churruca, del vigent Pla General de 1996, que dues sentències del Tribunal Superior de Justícia del 2001 i el 2002 van declarar nul.

D'altra banda, els representants d'Industrias de Hijos de Antonio Fábregas, SA. i del comitè d'empresa van demanar al juliol a l'Ajuntament que iniciés la tramitació de la nova ordenació urbanística per fer front al cessament de l'activitat industrial. Aquesta petició ha motivat també l'adquisició per part de l'empresa municipal d'urbanisme PUMSA de la meitat indivisa dels terrenys de Can Fàbregas.

Objectius de la nova proposta d'ordenació

L'avanç de la modificació del Pla General en el sector discontinu permetrà conservar la nau principal de Can Fábregas com a equipament públic, així com la xemeneia de vapor de l'antic conjunt, elements protegits pel Pla especial del Catàleg del patrimoni arquitectònic de Mataró. La nova proposta d'ordenació augmenta el sòl destinat a equipament (6.128 m2) en detriment del residencial a l'àmbit de Can Fàbregas en relació al planejament vigent. La nau s'obtindrà com a cessió obligatòria i gratuïta del sector i es preveu que el seu ús futur sigui el d'equipament escolar.

Part del sòl residencial que el Pla General de 1996 preveia a l'àmbit Lepant-Churruca es trasllada a una de les tres illes a on el Pla de Millora Urbana del Rengle concentrava el sòl per a equipaments. A Lepant-Churruca la nova proposta preveu un edifici d'habitatges de quatre plantes, que queda separat de la nau recuperada com a escola mitjançant una plaça pública. Els baixos de l'edifici d'habitatges estarà ocupat per locals comercials.

En tot el sector discontinu es preveu un nombre màxim de 138 habitatges, aproximadament 85 d'ells situats a l'àmbit del Rengle i la resta a Lepant-Churruca. Del total del sostre residencial, un 20% es destinarà a habitatge protegit (aproximadament 30 habitatges), un 10% a habitatges de preu concertat (aproximadament 14 habitatges), i la resta a habitatges de renda lliure (aproximadament 94). Es preveu la construcció d'unes 180 places d'aparcament soterrat.

Està previst que l'avanç de modificació del Pla General es presenti a aprovació del proper Ple municipal, que tindrà lloc dijous 7 de setembre. També es presenta a aprovació del Ple la designació de PUMSA com a administració actuant a tot l'àmbit. Després de l'aprovació inicial, l'avanç de modificació del Pal General es sotmetrà a un període d'informació pública d'un mes, durant el qual es podran presentar al·legacions.