Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'exposició 'Empelts socials o altres interseccions entre l'art i l'esfera pública' acosta l'art a la realitat social

Escoltar

L'exposició 'Empelts socials o altres interseccions entre l'art i l'esfera pública' acosta l'art a la realitat social

Can Palauet reunirà durant dos mesos i mig una mostra sobre art social. 5 artistes de diferents procedències i un grup són els participants de l'exposició "Empelts socials o altres interseccions entre l'art i l'esfera pública" que amb les seves propostes artístiques pretenen un acostament entre l'art i la realitat que ens envolta. L'exposició, que es podrà veure des d'avui i fins al 25 de febrer a Can Palauet (carrer d'en Palau, 32), és una proposta a càrrec d'Experimentem amb l'Art, una associació creada a Barcelona l'any 1993 formada per un grup de persones vinculades al món de la creació i l'educació.

L'exposició la inaugurarà avui el president del Patronat Municipal de Cultura, Jaume Graupera, a les 20 h a Can Palauet.

La mostra evidencia que les obres d'art, i més concretament les de les arts visuals, han d'aportar alguna cosa més a part de la innovació: han d'inscriure's en la seva realitat social i ser-ne agents transformadors, constructors d'objectius, produint diferents maneres d'acostar-se, denunciar i reflexionar sobre allò social.

Projectes i artistes participants

. "Calendario laboral" de Margarita Pineda (Colòmbia, 1975)
L'obra és una mena de quadern de bitàcora dels dies que l'artista va treballar en una empresa de neteja. Reflexiona sobre la dificultat de trobar feina i sobre el tracte discriminatori amb la que la van rebre algunes persones quan va arribar al nostre país. L'obra és l'acumulació diària del material de treball com a fragments d'un temps per pensar en la dignificació d'una tasca com a mitjà per complir fites.

. "Acciones periféricas" de Tatiana Donoso (Xile, 1970)
Peça de vídeo que documenta tres accions en zones perifèriques de grans ciutats: Barcelona (Trinitat Vella), Madrid (Vallecas) i Bilbao (Astrabudua). Les accions parteixen de la idea de convertir la via pública en una galeria on exposar, de forma imprevista, els retrats dels habitants del barri, tan diversos entre si i amb elements compartits i reconeguts com a propis per part d'uns i altres.

. "Sí o qué?" de Miquel García (Barcelona, 1975)
Aquest projecte es basa en la funció que se li atribueix a l'art contemporani de crear espais de reflexió i comunicació, cercant nous escenaris més enllà de les fires o els museus, denunciant l'exclusió sense oblidar la participació, creant nous processos per aprendre i compartir de forma col·lectiva. L'artista acaba de tornar de Colòmbia, després de fer una residència a Medellín fruit de la beca d'intercanvi que va guanyar a Can Xalant, centre de creació i pensament contemporani de Mataró.

. "Al marge" de Glòria Safont-Tria (Mataró, 1968) i Laia Solé (Vic, 1976)
El projecte és una proposta cartogràfica: una exploració del territori físic i social de Mataró amb l'objectiu de construir una nova cartografia, que més enllà de les coordenades físiques, reveli l'actual paisatge social de la ciutat. Al mateix temps aquesta iniciativa és l'inici d'un arxiu videogràfic que anirà mostrant i documentant les experiències i usos del territori com a habitatge, com a espai de treball i com a lloc d'oci.

. "Bordergames" de La Fiambrera Obrera
Treball en xarxa que articula diversos equips de treball, un editor de software lliure i una sèrie de recursos per a la construcció participativa d'un videojoc, de manera que les persones intervenen en el seu procés de creació.

A més a més de les propostes artístiques, la mostra compta amb un espai de documentació a cura d'Oriol Fondevila (Manresa, 1978), crític d'art i comissari d'exposicions, que té un vídeo documental que confronta punts de vista dels diferents agents implicats en les pràctiques artístiques i els paradigmes socials.

Activitats complementàries

El febrer de 2007 es programaran una sèrie d'activitats paral·leles i complementàries a la mostra:

. Dimecres 7 de febrer, a les 20 h, a Can Palauet: Conferència 'Prácticas colaborativas y territorios intermedios. Articulaciones del trabajo artístico' a càrrec de Javier Rodrigo.

. Diumenge 11 de febrer, a les 12 h: Visita-taller familiar.

. Dijous 22 de febrer, a les 20 h, a Can Xalant: Taula rodona "El context i l'agència: alguns escenaris per a l'activació de les pràctiques artístiques", amb Octavi Rofes, Jorge Luis Marzo i Oriol Fontdevila.

També hi haurà servei educatiu a les escoles i visites comentades.