Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'exposició 'Sedentaris. Els primers poblats a Catalunya' mostra el naixement de la ramaderia i l'agricultura

Escoltar

L'exposició 'Sedentaris. Els primers poblats a Catalunya' mostra el naixement de la ramaderia i l'agricultura

"Sedentaris. Els primers poblats a Catalunya" és el nom de l'exposició que estarà instal·lada a la plaça de l'Ajuntament des d'avui dilluns 23 de gener fins al 26 de febrer. L'exposició, que està organitzada per l'Obra Social de "la Caixa" amb la col·laboració de l'Ajuntament de Mataró, mostra com era la vida dels primers ramaders i agricultors de Catalunya.

L'exposició ha estat inaugurada avui per l'alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, el director de Mercat Institucional de "la Caixa", Pere Guardiola, i el secretari general de la Fundació "la Caixa", Lluís Reverter.

De nòmades a sedentaris

"Sedentaris. Els primers poblats a Catalunya" permet al visitant conèixer quan, com i per què els nostres avantpassats van abandonar les activitats de caça i recol·lecció en favor de l'agricultura i la ramaderia, i van decidir establir-se en petits poblats de cabanes.

L'exposició, que abasta cronològicament 6.200 anys, s'estructura en dos àmbits: l'introductori, que mostra una forma de vida basada en la caça i la recol·lecció; i un segon dedicat al Neolític, que es conclou amb un grup escultòric que ens introdueix al Calcolític o Edat del Coure.

Mitjançant recreacions d'àmbits, reproduccions d'objectes, audiovisuals, plànols i taules cronològiques es pot veure l'evolució que fa l'home i passa de ser nòmade a sedentari. Aquest procés de canvi va ser producte del contacte amb colonitzadors forans influenciats alhora per l'Orient Mitjà que ja feia uns 3.000 anys que havien adoptat aquesta manera de viure.

L'abandonament del nomadisme porta que l'espècie humana s'estableixi i canviï els seus hàbits i maneres de viure. A partir d'aleshores es dedica a la ramaderia i l'agricultura i apareixen les primeres concentracions d'habitacles, les xarxes de comerç, la ceràmica, la tècnica de la pedra polida, els teixits i la cistelleria, entre d'altres aspectes.

A l'exposició s'hi pot veure, per exemple, una cabana del Neolític que pertany al jaciment de La Draga (al Pla de l'Estany) a escala gairebé real; un vídeo que mostra la fabricació d'eines; i a través d'un audiovisual es pot fer una visita virtual a la mina de Can Tintorer de Gavà.

"Sedentaris. Els primers poblats a Catalunya" és la segona part de l'exposició "Humans! Els primers pobladors de Catalunya" que es va poder veure també a Mataró la tardor de 2003. Aquesta primera mostra va rebre més de 24.000 visitants.

Els horaris de l'exposició són: de dilluns a divendres de 12.30 a 14 h i de 17 a 21 h. I els dissabtes, diumenges i festius d'11 a 14 h i de 17 a 21 h. També hi haurà visites escolars prèvia cita al telèfon 93 758 24 01. L'accés és gratuït.