Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró durà a terme una prova pilot per promoure la participació de les dones en el desenvolupament local

Escoltar

Mataró durà a terme una prova pilot per promoure la participació de les dones en el desenvolupament local

L'alcalde, Joan Antoni Baron, i la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Sara Berbel, han signat avui el conveni de participació del municipi en una prova pilot per promoure la participació de les dones en el desenvolupament local. La iniciativa, dissenyada per l'Institut Català de les Dones, s'inicia aquest mes de setembre i hi participen 15 municipis de tot Catalunya.

Amb la signatura del conveni, l'Ajuntament de Mataró manifesta la seva voluntat i compromís a avançar en els mecanismes de participació social i política de les dones, i a introduir la perspectiva de gènere en les polítiques que s'implementin al territori.

L'objectiu global de la prova pilot és dissenyar una experiència participativa amb dones d'un barri o municipi per tal d'impulsar la integració de les dones en la vida local, promoure l'associacionisme i la seva incidència en les polítiques municipals. Els objectius específics que es volen aconseguir són:

  • Establir un procés metodològic de participació que permeti identificar i analitzar les necessitats i aportacions de les dones a un determinat barri o municipi en relació als següents temes: usos dels temps, ús de l'espai públic, utilització dels serveis i xarxes de relació.
  • Empoderament i capacitació de les dones.
  • La participació de les dones que no estan associades o que normalment no estan presents en processos participatius estables.
  • Introduir la perspectiva de gènere en el procés de les polítiques locals i considerar a les dones com agents socials del municipi.
  • Enfortir els consells de dones municipals.
  • Dissenyar i implementar mesures dirigides a superar algunes de les problemàtiques detectades en anteriors experiències participatives de les dones.

L'objectiu últim d'aquesta experiència és elaborar unes conclusions en les quals es recullin unes línies d'acció estratègiques per impulsar la participació de les dones en cada municipi, i que es portaran a terme en una segona fase d'aquest projecte.

La prova pilot té un pressupost de 30.000 euros per a cada municipi participant, i recull diverses actuacions, entre les quals destaquen:

  • Creació d'un equip de treball municipal, format per responsables polítics, tècnics i representants del teixit associatiu de dones.
  • Realització d'una diagnosi de la realitat municipal: caracterització del teixit associatiu, tipus d'associacions de dones, etcètera.
  • Reunions de treball entre els agents implicats.
  • Constitució de grups de treball temàtics per avançar en els nous usos del temps, usos de l'espai públic, utilització dels serveis, xarxes de relació.
  • Elaboració de conclusions de tot el procés participatiu.

Està previst que el procés finalitzi el proper desembre.

Els altres participants

Els altres municipis que també duran a terme la prova pilot són: Amposta (Montsià), Badalona / Santa Coloma (Barcelonès), Balaguer (La Noguera), Castelldefels (Baix Llobregat), El Vendrell (Baix Penedès), Esplugues de Llobregat (Baix Llobregat), Figueres (Alt Empordà), Palafrugell (Baix Empordà), Sabadell (Vallès Occidental), Sant Celoni (Vallès Oriental), Sant Sadurní d'Anoia (Alt Penedès), Tàrrega (Urgell), i Vilaseca (Tarragonès). En total són 14 projectes ja que els dos municipis del Barcelonès participen en un projecte comú.