Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró homenatja la figura d'Antoni Comas en el 25è aniversari de la seva mort

Escoltar

Mataró homenatja la figura d'Antoni Comas en el 25è aniversari de la seva mort

L'alcalde, Joan Antoni Baron, presidirà aquesta tarda l'acte institucional de reconeixement a qui va ser el primer catedràtic de Llengua i Literatura Catalanes de la Universitat de Barcelona (UB), el mataroní Antoni Comas i Pujol, amb motiu del 25è aniversari de la seva mort.

L'acte de reconeixement està organitzat per l'Ajuntament de Mataró i la Comissió Organitzadora de l'Homenatge a Antoni Comas i Pujol, formada per vuit entitats que impulsen el programa d'activitats d'homenatge que es desenvoluparà durant el 2006. L'homenatge institucional tindrà lloc avui a les 19.30 hores al Saló de Sessions de l'Ajuntament.

Estan previstes les intervencions de representants de la Comissió Organitzadora, de l'Institut d'Estudis Catalans, la Universitat de Barcelona, i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. A més, el catedràtic de Llengua Catalana de la UB i membre de l'Institut d'Estudis Catalans, Joan Solà i Cortassa, serà l'encarregat de glossar la figura d'Antoni Comas.

Trets biogràfics

Antoni Comas i Pujol va néixer a Mataró el 3 de gener de 1931. Al 1953 va finalitzar la carrera de Filosofia i Lletres a la Universitat de Barcelona, en l'especialitat de Filologia Romana, i s'hi va quedar com a professor. Al 1965 va guanyar la càtedra de Llengua i Literatura Catalanes de la UB que s'havia creat després de la Guerra Civil. A finals del franquisme va tenir un paper actiu en l'entrada del català a l'escola i en l'aprovació oficial des títols de professor de català.

Va ser autor de nombrosos articles, estudis, assaigs i pròlegs sobre llengua i literatura catalana, i també sobre escriptors espanyols. Entre altres llibres, va publicar "Les excel·lències de la llengua catalana" (Dalmau, 1967), "Assaigs sobre la literatura catalana" (Tàber, 1968) o "Antologia de la Literatura Catalana" (Diàfora, 1981). Va ser membre electe de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, de la Junta Consultiva d'Òmnium Cultural, de la Societat Catalana d'Estudis Hsitòrics (filial de l'Institut d'Estudis Catalans) i de l'Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes. Antoni Comas va morir a Barcelona el 24 de març de 1981.

Programa d'activitats

La Comissió Organitzadora de l'Homenatge a Antoni Comas i Pujol està formada per l'Agrupament Escolta Antoni Comas, l'Associació d'Amics de la Ciutat de Mataró, el Centre Atlètic Laietània, el Club d'Opinió Jaume Llavina, la Delegació de Mataró d'Òmnium Cultural, l'Escola Pia Santa Anna, el Foment Mataroní i el Grup d'Història del Casal. El programa d'activitats impulsat per la Comissió compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Mataró, el Patronat Municipal de Cultura i Caixa d'Estalvis Laietana,

Després de l'acte institucional d'avui, el programa d'activitats continuarà a l'abril amb l'edició d'un número monogràfic de la revista "Felibrejada" del Grup d'Història del Casal. Durant els mesos de maig i juny s'ha programat un cicle de conferències:

  • 2 de maig: "El temps d'Antoni Comas", a càrrec de l'historiador i advocat Josep M. Ainaud de Lasarte.
  • 16 de maig: "La universitat del franquisme", a càrrec de l'escriptor Albert Manent.
  • 30 de maig: "Antoni Comas, estudiós de la literatura", a càrrec de Ricard Salvat, director de teatre i catedràtic de la UB.
  • 13 de juny: "El Racó i les tertúlies literàries al Mataró de la postguerra", a càrrec de Llorenç Soldevila, professor de Literatura a l'IES Alexandre Satorras i a la Universitat de Vic.
  • 27 de juny: "El camí cap a l'oficialitat de l'ensenyament", a càrrec de Joaquim Arenas, excap del Servei d'Ensenyament del Català de la Generalitat de Catalunya.

Les conferències tindran lloc a la seu d'Òmnium Cultural, a les 20.00 hores.

Durant els mesos d'octubre i novembre, en dates encara per determinar, també tindrà lloc a la Sala d'exposicions de Caixa Laietana una mostra que recollirà els trets fonamentals de la figura d'Antoni Comas.