Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró inaugura diumenge la reurbanització de l'avinguda de Josep Puig i Cadafalch

Escoltar

Mataró inaugura diumenge la reurbanització de l'avinguda de Josep Puig i Cadafalch

L'alcalde, Joan Antoni Baron, té previst presidir el proper diumenge, 17 de desembre, la inauguració de les obres de reurbanització de l'avinguda de Josep Puig i Cadafalch, en el tram comprès entre l'avinguda de la Gatassa i la ronda de Bellavista, l'actuació urbanística més important dins el Projecte d'intervenció integral de Cerdanyola. La reurbanització ha afectat també a les places de Tomàs Ribas i Julià i d'Isla Cristina, i ha suposat la conversió dels carrers de Sicília i de Mallorca en zona de vianants.

L'objectiu de l'actuació ha estat recuperar l'espai públic dels carrers i places existents, millorar l'accessibilitat amb la supressió de barreres arquitectòniques i crear eixos de recorregut intern de l'àrea afectada que permetin desplaçaments amables i segurs per als vianants.

Programa d'actes de la inauguració

Els actes previstos amb motiu de la inauguració són els següents:

10.00 hores. Activitats al carrer.

  • El Club Esportiu d'Orientació OROS organitza una cursa d'orientació per descobrir l'avinguda. La prova sortirà des de l'establiment Fet d'Ara (avinguda de Josep Puig i Cadafalch, 228).
  • També es podran veure partits de mini-futbol 3x3, korfball, mini-handboll i shoball, que enfrontaran a equips del CEIP Camí del Cros, CEIP Tomàs Viñas, escola Sol-Ixent i IES Josep Puig i Cadafalch.

12.00 hores. Cercavila i inauguració oficial

  • Cercavila i ball de gegants, amb la participació de les colles de Mossèn Biscuter, Pep la Guineu (CEIP Josep Montserrat), Sol-Ixent (Escola Sol-Ixent), Crossi (CEIP Camí del Cros) i Drac (CEIP Josep Manel Peramàs). La cercavila sortirà des de la confluència del carrer del Germà Doroteo amb l'avinguda de Josep Puig i Cadafalch.
  • Inauguració oficial, amb els parlaments de l'alcalde, Joan Antoni Baron, la regidora d'Obres, Montserrat López, i la presidenta del Pla Integral de Cerdanyola, Quitèria Guirao. En acabar, tindrà lloc l'actuació de l'Agrupació Musical del Maresme.

Intervenció a l'avinguda

El tram de l'avinguda Josep Puig i Cadafalch que ha estat reurbanitzat té una superfície total de 8.600 m2.

El projecte ha inclòs l'ampliació de les voreres, que han estat pavimentades amb peces de pedra artificial. Així mateix, s'han eliminat les barreres arquitectòniques mitjançant l'adaptació de les voreres pels passos de vianants.

La construcció d'un gran pas elevat per a vianants, situat enfront de la plaça d'Isla Cristina, facilitarà la connexió a peu entre els dos sectors del barri, dividits per l'avinguda. Pel que fa a la calçada, ara té dos carrils de circulació, un per a cada sentit.

Reurbanització de les places i dels carrers de Sicília i de Mallorca

La plaça de Tomàs Ribas i Julià té una superfície de 630 m2 i està delimitada per l'avinguda de Josep Puig i Cadafalch i els carrers de la Provença, de València i d'Avinyó. El projecte ha permès reordenar aquest espai i equipar-lo amb la col·locació de jocs infantils sobre paviment de sauló.

També s'ha substituït el paviment de la plaça d'Isla Cristina, que té una superfície de 1.030 m2 i està delimitada per l'avinguda de Josep Puig i Cadafalch i els carrers de Nàpols i del Rosselló.

Els carrers de Sicília i de Mallorca s'han pavimentat a un únic nivell per convertir-los en zona de vianants. La superfície afectada en aquest cas ha estat de 1.065 m2 al carrer de Sicília i 200 m2 al carrer de Mallorca. Per a les calçades s'ha utilitzat paviment de llamborda i les voreres s'han realitzat amb peces de pedra artificial, tot al mateix nivell.

Arbrat i serveis

S'ha substituït totalment l'arbrat existent a la zona afectada, amb la plantació de 130 nous arbres. S'ha mantingut l'enllumenat públic existent, adequant-lo a les noves alineacions de les voreres i reforçant la il·luminació d'aquestes. Per il·luminar les places s'han utilitzat dos models de columna diferent, de 14 i 4,5 metres d'alçada.

L'empresa pública municipal Aigües de Mataró SA ha renovat la xarxa d'aigua potable, mitjançant un nou tub d'abastament i l'actualització de les escomeses. També s'ha millorat la xarxa de clavegueram, amb la construcció de nous pous de registre i embornals.

El projecte ha inclòs el soterrament de les línies elèctriques i dels encreuaments aeris de la xarxa de telefonia. També s'han instal·lat grups de contenidors soterrats per a la recollida dels residus a l'avinguda de Josep Puig i Cadafalch.

Inversió i finançament

Les obres, que van començar a l'octubre de 2005, han estat executades per l'empresa Eurocatalana d'Obres i Serveis.

El projecte inicial, adjudicat per un import d'1.435.041 euros, es va ampliar el passat mes de maig amb un projecte complementari per incorporar la reurbanització de tot el carrer de Sicília i el carrer de Mallorca, a més del carrer de Nàpols. Aquest darrer carrer està en aquests moments en execució. Les actuacions complementàries tenen un cost global de 143.488 euros.

La reurbanització de l'avinguda ha estat finançada amb ajuts procedents, per una banda, del Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya, d'acord a la Llei 2/2004, de 4 de juny, de millora de barris, àrees urbanes i viles que requereixen una atenció especial, i per una altra de les subvencions atorgades pel Departament de Comerç, Turisme i Consum per a la renovació de l'activitat comercial. El projecte complementari ha rebut també una subvenció dins el programa d'actuacions de millora de l'espai i la via pública de la Diputació de Barcelona.