Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró inicia els treballs per implantar els protocols d'actuació davant accidents amb substàncies químiques

Escoltar

Mataró inicia els treballs per implantar els protocols d'actuació davant accidents amb substàncies químiques

L'edifici de Via Pública ha acollit avui la primera reunió de treball organitzada per l'Ajuntament de Mataró per implantar els protocols d'actuació davant possibles accidents on intervinguin substàncies químiques. A la reunió han assistit representants dels diferents grups d'actuació o serveis que intervenen en el Pla d'actuació municipal sobre el risc d'instal·lacions amb substàncies perilloses de Mataró, responsables del Pla d'emergència exterior del sector químic de Catalunya de la Generalitat, regidors o representants dels ajuntaments d'Argentona, Cabrera i Cabrils, i representants de l'empresa Procter & Gamble.

El Pla d'actuació municipal de Mataró, homologat per la comissió de Protecció Civil de Catalunya al maig de 2004 contempla 89 empreses a Mataró que tenen, manipulen o comercialitzen productes químics. Aquestes empreses són fonamentalment dels rams tèxtil (48,3%), tractament i recobriment de metalls (10%), benzineres (12,4%) i altres (29,3%) com el comerç a l'engrós de productes químics, la fabricació de vidre, o les arts gràfiques.

L'objectiu de la reunió d'avui ha estat informar tots els agents implicats sobre els protocols d'actuació davant el risc d'accidents amb substàncies perilloses a Mataró, els criteris d'activació i actuació que es duran a terme i les conseqüències que un succés d'aquest tipus podria tenir. A la trobada s'han detallat aspectes com el sistema de rebuda de l'avís d'emergència i la seva difusió a tots els sectors afectats, el mecanisme de mobilització de recursos (municipals i autonòmics), les actuacions inicials i posteriors, les mesures d'autoprotecció, l'establiment del Centre de comandament avançat, la coordinació entre els diferents grups d'actuació i els conductes d'informació amb la direcció del Pla i la ciutadania.

En els propers mesos es faran reunions específiques de coordinació i formació amb els integrants de cadascun dels grups d'actuació. Està previst que totes aquestes accions finalitzin al mes de setembre amb la realització d'un simulacre de despatx d'accident químic. El simulacre tindrà lloc a l'edifici de Via Pública i comptarà amb la participació de l'empresa Procter & Gamble. Amb aquest exercici, la mateixa empresa, l'Ajuntament, els municipis del Maresme i empreses que poguessin quedar afectats per la seva proximitat al lloc de l'accident i la Generalitat de Catalunya podran comprovar l'eficàcia de les accions de notificació i coordinació entre els diferents agents, així com detectar possibles millores.