Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Una unitat mòbil complementa el servei de teleassistència a les comarques del Maresme i el Vallès Oriental

Escoltar

Una unitat mòbil complementa el servei de teleassistència a les comarques del Maresme i el Vallès Oriental

L'alcalde, Joan Antoni Baron, i la diputada de Benestar Social de la Diputació de Barcelona, Katy Carreras-Moysí, han presentat avui la unitat mòbil que s'ha posat en marxa al Maresme i Vallès Oriental per a l'assistència a les persones que ja disposen del servei de teleassistència. Aquest equipament mòbil està dotat de recursos per atendre emergències, petites actuacions d'urgència i dispositius per fer front a onades de fred o calor.

La Diputació de Barcelona ha posat en marxa en els últims mesos tres unitats mòbils: la que avui es presenta és la tercera en entrar en funcionament i cobrirà 62 municipis, corresponents al Maresme i una part del Vallès Oriental. Aquesta unitat es va posar en funcionament el passat 2 d'octubre i té la seva seu a la Policia Local de Mataró (plaça de Granollers). Les altres dues es van posar en marxa el mes d'abril i fan la cobertura de la resta de municipis del Vallès Oriental - Vallès Occidental € Bages, una; i Baix Llobregat - Alt Penedès € Garraf, l'altra.

Les novedoses unitats mòbils consisteixen en un vehicle tot terreny, disposen de personal tècnic i una dotació de recursos per atendre emergències. Tenen la missió de millorar el servei de teleassistència a través d'un millor grau de servei personalitzat, reforçant les visites a domicili, el recordatori de l'agenda, la possibilitat d'actuar en casos de caigudes o altres emergències i establir una estreta comunicació entre el Servei Local de Teleassistència i les persones usuàries.

Teleassistència per a tots els majors de 80 anys

A Mataró en aquests moments hi ha 269 domicilis formats per ancians més grans de 80 anys que viuen sols o acompanyats per persones de més de 75 que disposen del servei de teleassistència, i està previst que s'estengui a finals d'any a 400 i arribar el 2007 a cobrir 1.200 domicilis, és a dir, es cobriria la totalitat de la població més gran de 80 anys que hi estigui interessada. El servei el proporciona gratuïtament l'Agència d'atenció a la gent gran i a les persones amb dependència del Servei de Benestar Social de l'Ajuntament (carrer de Cuba, 47. Horari: de 9 a 14 h i de 16 a 19 h. Divendres a la tarda no hi ha atenció). Aquesta universalització del servei l'ha cobert la Diputació de Barcelona.

Actualment, hi ha instal·lats a la província € excepte la ciutat de Barcelona € més de 13.000 aparells de teleassistència, amb una demanda mitjana de 60 aparells diaris, el que suposa atendre més de 1.200 noves demandes cada mes. El que significa una cobertura a 244 municipis de la província. En aquest sentit, la Diputació manifesta la seva voluntat de créixer fins a donar servei a les persones més grans de 80 anys que visquin soles, com a col·lectiu prioritari.

La unitat mòbil dóna resposta a emergències durant les 24 hores del dia. Al conjunt de les unitats mòbils s'han atès un total de 235 emergències: 98 sanitàries; 109 socials, on fins ara no hi havia cap recurs professional que atengués a l'usuari/àries; i 28 problemes de salut, que no sempre requereixen de l'atenció o derivació directa a un metge o recurs d'emergència sanitari. Del conjunt d'emergències, 102 corresponen a l'activitat realitzada per aquesta tercera unitat mòbil a la comarca del Maresme, tot i que només fa 18 dies que s'ha posat en funcionament.


Pel que fa al perfil d'usuaris, el 80% són dones i el 20% homes; el 50% d'aquestes
persones tenen més de 85 anys, viuen soles o tenen algun grau de dependència.
Quant a la tipologia de les trucades, el 62% corresponen a trucades de seguiment,
recordatori de medicació, etc.; el 33, 5% són dels les persones usuàries, per
demanar informació o ajut en casos de caigudes o crisis de angoixa i el 4,5%
restant les fa també la persona usuària buscant la conversa per situació de
soledat.