Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple demana la Creu de Sant Jordi per a la Colla Castellera Capgrossos de Mataró

Escoltar

El Ple demana la Creu de Sant Jordi per a la Colla Castellera Capgrossos de Mataró

L'Ajuntament demanarà a la Generalitat de Catalunya que li sigui concedida la Creu de Sant Jordi a la Colla Castellera Capgrossos de Mataró, i fa una crida a les entitats i als ciutadans en general perquè donin suport a aquesta iniciativa. El Ple de l'Ajuntament va aprovar ahir per unanimitat una resolució conjunta de tots els grups municipals que recull la proposta.

El text íntegre aprovat és el següent:

"El 18 de desembre de 1981 el Govern de la Generalitat va instituir la Creu de Sant Jordi amb l'objectiu, tal i com apunta l'article primer del decret de creació, de distingir "les persones naturals i jurídiques que, pels seus mèrits, s'hagin destacat pels serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat i de la restauració de la seva personalitat o més genèricament en el pla cívic i cultural".

Al llarg d'aquests 25 anys el Govern ha condecorat a 891 persones i 266 entitats. Una bona part d'aquestes condecoracions han vingut precedides per peticions externes. Entre les entitats que han rebut la Creu s'hi troben un bon nombre d'entitats del món de la cultura. Entre els guardonats hi ha vuit colles castelleres (els Castellers de Vilafranca, els Minyons de Terrassa, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i la Colla Joves dels Xiquets de Valls al 1993, la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona al 1994, els Nens del Vendrell i la Colla de Castellers Xiquets de Tarragona al 2001 i, finalment, els Castellers de Barcelona al 2002), totes d'elles de gran renom en el món casteller pel paper destacat que han jugat en aquesta tradició de quasi dos-cents anys d'història. Cal recordar que els castells impliquen una sèrie de valors com el treball en equip, la solidaritat o la superació personal. I tot això té lloc en un context on tothom hi té cabuda, lluny de sectarismes i de l'individualisme que predomina en la societat actual.

Vist això, des del consistori creiem que la colla local, els Capgrossos de Mataró, són mereixedors d'aquest guardó. Són moltes les raons que sustenten el nostre argument. Aquestes són algunes d'elles:

  1. Els Capgrossos han celebrat al 2006 els seus deu anys d'història i durant aquest temps han demostrat la seva creixent influència en el teixit associatiu de la ciutat aconseguint que un gran nombre de mataronins i maresmencs es sentissin plenament representats tant pels èxits com pel tarannà de la colla.
  2. En aquesta dècada els Capgrossos s'han convertit en tot un referent pel món casteller. Any rera any han trencat els esquemes establerts en quasi dos segles i han aconseguit una evolució sense precedents ja que han carregat i descarregats algunes de les millors construccions en un temps rècord però, al mateix temps, sense riscos innecessaris que els ha convertit en la colla amb un menor nombre de llenyes.
  3. A més de ser un referent casteller, els Capgrossos han mostrat un seguretat envejable en la consecució de les construccions de set, vuit i nou pisos que han obtingut en tots aquests anys. La seva tasca preventiva en les lesions ha estat enaltida per la resta de colles.
  4. Davant les adversitats, els Capgrossos han mostrat l'autèntic significat de la paraula pinya.

Per tot això, els grups municipals de l'Ajuntament de Mataró, acorden:

  1. Sol·licitar que sigui atorgada la Creu de Sant Jordi per la Colla Castellera Capgrossos de Mataró.
  2. Comunicar l'adopció d'aquests acords al Conseller de Cultura i al President de la Generalitat de Catalunya.
  3. Difondre aquest acord per a que pugui rebre el suport dels ciutadans i les entitats de Mataró de manera explícita".