Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els primers treballs arqueològics a la nau central de Santa Maria localitzen sediments d'època romana

Escoltar

Els primers treballs arqueològics a la nau central de Santa Maria localitzen sediments d'època romana

Una setmana de treballs arqueològics a la nau central de la Basílica de Santa Maria han localitzat vasos funeraris d'època moderna, dos pilars i l'inici de l'absis del temple gòtic del segle XIV i un mur de carreus quadrangulars i el fust d'una columna d'època romana.

Fins ara s'han excavat tres de les cinc cales previstes de realitzar. Aquests primers treballs finalitzaran el proper dimecres 21 de febrer per tal de poder restituir el paviment, i es reiniciaran el dilluns dia 26 de febrer amb l'obertura de les dues noves cales.

Troballes des de l'època moderna fins a la romana

En totes les tres cales que s'han fet s'han localitzat una bon nombre de vasos funeraris d'època moderna. Són tombes, generalment per acollir les despulles de membres d'una mateixa família, fetes d'obra, amb caixa de pedra i coberta amb volta de maons.

Els treballs també han posat al descobert els fonaments de dos pilars i de l'inici de l'absis del temple gòtic del segle XIV. Les troballes evidencien, així, la situació i distribució arquitectònica del temple medieval que fins al moment s'havia intuït a partir de la documentació que es disposava. L'església gòtica tenia tres naus. La nau central tenia l'amplada que determina l'actual atri, entre el campanar i el baptisteri. Les columnes que separaven les tres naus estaven situades a intervals regulars, seguint el ritme de les capelles laterals obertes al segle XVI.

També s'han exhumat restes arquitectòniques d'un edifici de cronologia anterior: un mur de carreus quadrangulars i el fust d'una columna, perfectament alineats. Aquests elements arquitectònics estan relacionats amb sediments d'època romana. El tipus de pedra i les mides coincideixen amb altres elements similars del període romà trobats, fora de context, a la mateixa àrea. Tanmateix podria tractar-se d'elements reaprofitats en construccions posteriors.

L'empresa adjudicatària que es fa càrrec dels treballs d'excavació és Àtics, sota la direcció de l'arqueòloga Roser Pou.

Aquesta és la primera vegada que s'excava la nau central de la basílica. El 1998 s'havia intervingut arqueològicament a l'interior de l'església en uns treballs de remodelació i restauració de la capella de Sant Josep, a més d'alguna altra intervenció puntual en la zona de l'altar major i el baptisteri.

Aquests treballs s'emmarquen en la tercera fase d'actuacions d'acord amb el Pla Director de Restauració de la Basílica. Els promotors de les excavacions són el Patronat Municipal de Cultura i el Museu Arxiu de Santa Maria.