Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els treballs arqueològics en un immoble del centre han localitzat un forn de ceràmica de finals del segle XVIII

Escoltar

Els treballs arqueològics en un immoble del centre han localitzat un forn de ceràmica de finals del segle XVIII

El president del Patronat Municipal de Cultura, Jaume Graupera, i el regidor d'Urbanisme, Arcadi Vilert, han visitat aquest matí els treballs arqueològics que s'han fet a l'immoble situat a la cruïlla de la Muralla de la Presó amb el carrer d'Argentona. Els treballs han permès documentar els fonaments d'un tram de la muralla del segle XVI que encerclava la ciutat i a més s'han trobat les restes d'un forn de ceràmica de finals del segle XVIII.

L'immoble, que està situat al números 23-27 de la Muralla de la Presó i fa cantonada amb el carrer d'Argentona, és de propietat privada i des de fa aproximadament un mes s'han estat realitzant treballs arqueològics atès que se suposava que en aquest espai hi podia haver restes d'un tram de la muralla que al segle XVI encerclava la vil·la de Mataró.

Les excavacions arqueològiques han documentat els fonaments de la muralla en una extensió de 37,30 m i els del mur de tanca del pas de ronda. Les mides i característiques constructives del tram localitzat són les mateixes documentades en altres indrets de la ciutat com els trams de la Muralla dels Genovesos i de Can Xammar. Igualment s'han refermat les cronologies de construcció que daten de finals del segle XVI.

Un forn de ceràmica del segle XVIII

La sorpresa ha estat, però, la localització de les restes d'un forn d'una indústria terrissera que va estar en ús des de finals del segle XVIII i bona part del segle XIX. El forn, de gran mida i d'estructura semisoterrada, s'ha trobat en un excel·lent estat de conservació, i han quedat intactes alguns espais i parts estructurals com la cambra de foc, la graella inferior, espais annexes d'alimentació i la cambra de cocció on, fins i tot, es pot apreciar l'arrencament de les voltes de cobertura.

El forn, de gran capacitat de producció, fabricava vaixella fina de taula, especialment plats envernissats amb decoració. A l'interior del forn s'han trobat, a part d'una bona quantitat d'elements i estris de terrisser destinats a l'elaboració i cocció de la ceràmica, motllos de guix, alguns dels quals encara acollien el plat en cru abans de la cocció.

Els treballs arqueològics es completaran, a partir d'ara, amb una recerca documental en diferents arxius, per tal d'intentar contextualitzar des del punt de vista històric i etnogràfic la troballa.

Un cop finalitzada la intervenció arqueològica es redactaran els informes corresponents i s'iniciarà la tramitació administrativa ordinària per donar coneixement de la troballa a la Direcció General del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Així mateix, atès el valor patrimonial i històric de la troballa, l'Ajuntament de Mataró ha decidit protegir i recuperar les restes del forn per tal d'integrar-lo en el conjunt del patrimoni local, per la qual cosa iniciarà negociacions amb el promotor afectat.