Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Es convoca l'onzena edició dels Premis Puig i Cadafalch d'Arquitectura i la 2a Triennal d'Arquitectura del Maresme

Escoltar

Es convoca l'onzena edició dels Premis Puig i Cadafalch d'Arquitectura i la 2a Triennal d'Arquitectura del Maresme

El regidor d'Urbanisme, Arcadi Vilert, i el responsable de la Seu del Maresme de la Demarcació de Barcelona del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, Antoni Bou, han presentat aquest migdia la convocatòria de l'onzena edició dels Premis Puig i Cadafalch d'arquitectura, interiorisme i restauració i la segona edició de la Triennal d'Arquitectura del Maresme.

Els Premis Puig i Cadafalch van ser creats l'any 1984 amb caràcter bianual a iniciativa del Consell municipal del Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Mataró, amb l'objectiu de valorar, promocionar i difondre la qualitat arquitectònica de les noves edificacions i de les intervencions fetes en edificis ja existents de la ciutat, projectades per la iniciativa particular.

Al 2004 l'Ajuntament de Mataró i la Seu del Maresme del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya van acordar la celebració conjunta, i de forma triennal, dels Premis Puig i Cadafalch d'Arquitectura i la Triennal d'Arquitectura del Maresme.

Premis Puig i Cadafalch

L'onzena convocatòria dels Premis Puig i Cadafalch està adreçada a les obres acabades a la ciutat per promotors privats o societats municipals entre l'1 de gener de 2004 i el 31 de desembre de 2006. Les bases de la convocatòria poden consultar-se al web municipal. La presentació de cadascuna de les obres es pot adscriure a alguna de les tres modalitats dels premis:

  1. Arquitectura, per obres de nova planta, ampliacions i/o addicions
  2. Intervenció en el patrimoni, per a obres de recuperació d'edificis catalogats i intervenció en ambients protegits que comporten la restauració d'elements estructurals, de tancament o decoració d'originals.
  3. Interiorisme, per a obres d'intervenció en espais interiors, decoració i disseny de mobiliari.

També es convidarà als ciutadans a participar en la selecció dels premis Puig i Cadafalch d'opinió per a cada categoria, amb votacions presencials durant la mostra on s'exposaran els finalistes o mitjançant el web municipal.

Els premiats rebran un guardó dissenyat pel mataroní Toni Manté.

Triennal d'Arquitectura del Maresme

A la segona edició de la Triennal d'Arquitectura del Maresme es poden presentar les obres finalitzades entre l'1 de gener del 2004 i el 31 de desembre de 2006 en l'àmbit territorial del Maresme.

Les obres s'han d'adscriure a algun dels següents grups:

  1. Edificis de nova planta d'ús públic.
  2. Edificis de nova planta d'ús privat.
  3. Obres de rehabilitació, tant d'ús públic com privat.
  4. Interiorisme : obres d'intervenció en espais interiors, tant d'ús públic com privat. S'hi preveu també qualsevol obra de tipus efímer, com també de disseny de mobiliari i d'altres.
  5. Espais exteriors: intervencions en espais públics i espais oberts.

Presentació i selecció de propostes i exposició

Es poden presentar les propostes a qualsevol de les dues convocatòries de premis fins a les 14.00 hores de l'1 de juny a l'oficina d'atenció al públic de l'Àrea de Serveis Territorials de l'Ajuntament de Mataró (Pablo Iglesias, 63, 2ª planta), o indistintament a la Seu del Maresme de la Demarcació de Barcelona del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (riera Gavarra, 2 de Canet de Mar).

En el cas dels Premis Puig i Cadafalch, el procés de selecció tindrà dues fases. El Consell municipal del Patrimoni Arquitectònic seleccionarà els finalistes entre les millors obres presentades, que seran publicades en el catàleg de l'edició dels premis. Finalment, serà el jurat qui escollirà els guanyadors entre les obres finalistes.

El jurat serà conjunt per a les dues convocatòries. Tindrà una representació paritària entre l'Ajuntament de Mataró i el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, i comptarà també amb representants del Col·legi d'Aparelladors i del Foment de les Arts Decoratives, així com de professionals de reconegut prestigi.

El veredicte de les dues convocatòries es farà públic durant la primera quinzena del mes d'octubre. L'obra seleccionada i premiada es podrà veure en una exposició conjunta al Museu de Mataró. Com a novetats, enguany es preveu que aquesta mostra sigui fàcilment transportable a altres indrets de dins i fora de la ciutat per afavorir una possible itinerància. En el disseny de la mostra col·laborarà un equip de joves estudiants d'arquitectura del Maresme.

La mostra anirà acompanyada de tallers i visites comentades per explicar els valors de l'arquitectura a escolars i grups interessats. D'altra banda, com en convocatòries anteriors es publicarà un catàleg que recollirà els finalistes i guanyadors dels Premis Puig i Cadafalch i un altre de la Triennal d'Arquitectura del Maresme.