Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La cinquena Trobada del joc de l'aualé reunirà en dos dies uns 700 escolars de primària

Escoltar

La cinquena Trobada del joc de l'aualé reunirà en dos dies uns 700 escolars de primària

Avui dimarts i el proper dijous, 29 de març, se celebra la cinquena Trobada del joc de l'aualé al Poliesportiu Municipal de Cirera (avinguda del Corregiment, 62). Al llarg dels dos dies de l'activitat està previst que hi participin 692 nens i nenes de 6è de primària de 18 centres educatius de la ciutat. La trobada forma part del Pla Municipal per a la Nova Ciutadania i està organitzada conjuntament pel Servei de Nova Ciutadania i el Patronat Municipal d'Esports.

Aquesta any l'activitat s'ha hagut de fer en dos dies atès l'augment de participants: el 2006 en van ser 425 d'11 centres escolars, mentre que aquest any en són 692 de 19 centres.

Programa de l'activitat

Tant avui com el dijous, de 9.30 fins a les 10.30 h es juguen les partides d'aualé entre els diferents grups-classe, a les 11 h comença l'espectacle infantil a càrrec de Rah-Mon Roma fins a les 12 h. A les 11.30 h es reparteix l'esmorzar per a tots els participants.

El dijous, una vegada finalitzi l'espectacle infantil, el regidor de Benestar Social i Nova Ciutadania, Oriol Batista, i el president del Patronat Municipal d'Esports, Ivan Pera, faran el lliurament de diplomes. També es repartirà un obsequi a tots els alumnes participants.

Durant tres mesos, els 18 centres escolars d'ensenyament primari públics i concertats de la ciutat han participat en l'aprenentatge i pràctica d'aquest joc africà. La trobada té com objectiu que els alumnes dels diferents centres puguin jugar entre ells.

Les escoles que participen en la trobada són les següents:

. Escola Valldemia
. CEIP Cirera
. CEIP Josep Montserrat
. CEIP Àngela Bransuela
. Escola Cor de Maria
. CEIP Germanes Bertomeu
. GEM, Grup Escoles Mataró
. CEIP Josep Manuel Peramàs
. Escola Balmes
. Salesians Sant Antoni de Pàdua
. Escola Meritxell
. CEIP Menéndez y Pelayo
. CEIP Camí del Cros
. CEIP Camí del Mig
. CEIP Tomàs Viñas
. CEIP Anxaneta
. Escola Mare de Déu de Lourdes
. CEIP Vista Alegre

Què és el joc de l'aualé?

L'aualé és un joc africà de càlcul i estratègia que treballa la cooperació entre els participants. El joc serveix com a mitjà per treballar i desmuntar alguns prejudicis com la posició social o el nivell formatiu de les persones procedents d'altres països.

L'aualé és un tauler format per diferents rengleres de forats i unes peces (llavors) que es mouen pels forats simulant l'acció de sembrar.

Es juga tradicionalment al nord del Golf de Guinea, des de Gabon fins al Senegal, amb petites variants locals. Tot i que també es pot trobar a les Antilles donat que va ser portat pels africans que s'hi van desplaçar. A més també està escampat per diferents països de sudamèrica, Egipte, Índia, Sri Lanka, Indonèsia, Malàisia i Filipines fent que hi hagi tantes varietats com llocs on es juga. L'aualé també és conegut per altres noms com wari, walle, awari, awaoley o wouri, entre d'altres.