Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La concessionària dels cementiris comença a construir a Les Valls els primers forns crematoris de la comarca

Escoltar

La concessionària dels cementiris comença a construir a Les Valls els primers forns crematoris de la comarca

El regidor d'Obres, Serveis i Manteniment, Francesc Melero, ha presentat aquest matí el dispositiu especial que organitza l'Ajuntament amb motiu de la propera celebració de Tots Sants, unes dates en les quals hi ha una gran afluència als dos cementiris municipals. La majoria de les mesures estaran en marxa entre el 27 d'octubre i el 2 de novembre.

El regidor, acompanyat del gerent de l'empresa concessionària Cementiris Metropolitans, Joan Hans, han visitat l'espai on al novembre començaran les obres de construcció del nou edifici de serveis i forns crematoris de Les Valls.

Les obres representen una inversió de 2.032.952,77 euros, aniran a càrrec de la concessionària, i es preveu que estiguin enllestides l'agost de l'any que ve. Així, els ciutadans del Maresme no hauran de desplaçar-se fins a Barcelona o altres comarques quan decideixin incinerar els seus difunts.

Característiques del nou edifici

Serà d'una sola planta per quedar integrat en el paisatge i en conjunt del cementiri de les Valls, que compta amb onze barres de nínxols i és el més modern dels dos que té Mataró.

S'hi accedirà des d'una esplanada, on hi haurà un aparcament públic amb capacitat per a 25 vehicles.

La superfície total construïda és de 483, 24 m2 i constarà de: porxo, vestíbul, serveis adaptats, sala d'espera, exposició de marbres, exposició de flors, administració, magatzem, despatxos d'atenció ciutadana, gerència, sala de vetlla, sala de transferència i sala de preparació. 

La disposició dels habitacles fa possible organitzar un flux separat de públics, per tal que els assistents a una cerimònia de comiat no coincideixin amb els usuaris de la part d'oficines.

Pel que fa a l'aparença exterior de l'edifici, està previst un parament exterior de maó calat amb un acabat d'aplacat de pedra pissarra, alternant tres tamanys i colors. La fusteria exterior serà d'alumini anoditzat i envidrat.

La porta d'accés principal serà una tanca corredissa de xapa d'acer corten imitant, amb buits i plens, la geometria de l'acabat de la façana. Finalment, la coberta serà plana i invertida i amb acabat de grava. L'únic que sobresortirà seran les xemeneies dels forns i els lluernaris.

Dispositiu especial per Tots Sants

Per segon any consecutiu, la concessionària dels cementiris ha enviat una carta als titulars de nínxols dels dos cementiris informant-los del dispositiu especial per Tots Sants i aprofitant per explicar algunes de les millores fetes i projectades en els dos equipaments municipals.

Cementiris Metropolitans ha realitzat millores en jardineria, pintura i serveis sanitaris, ha adquirit un nou vehicle per realitzar els serveis i noves escales pel cementiri de les Valls, on s'han acabat les obres dels nínxols de la barra 10.

El servei de transport públic Mataró Bus reforça el servei de les línies 0, 1, 3 i 4 al cementiri Torrent de les Valls i la 0, 3 i 4 al cementiri de Caputxins,  allargant el seu recorregut fins als cementiris els dies 27 i 28 d'octubre i l'1 de novembre.

Per tal de facilitar l'accés a persones amb mobilitat reduïda dintre del recinte dels cementiris, des del 27 d'octubre fins el 2 de novembre, es facilitaran cadires de rodes sense cost.

Els dies 27 i 28 d'octubre i el 1 de novembre els cementiris municipals de Mataró restaran oberts de 8 a 18 hores, i el dia 1 de novembre a l'oficina d'atenció al públic del cementiri de Caputxins oferirà atenció al públic entre les 8 i les 18 hores.

Per últim, l'Ajuntament habilitarà una parada provisional de taxis al passeig dels Molins, entre els carrers Dos de Maig i d'Arapiles, entre les 8 i les 21 hores des de dissabte 27 fins l'1 de novembre.

Rehabilitació del cementiri dels Caputxins

El Ple va aprovar el mes passat una nova fase de les obres de rehabilitació del cementiri dels Caputxins, que està catalogat parcialment pel seu valor patrimonial. Les obres estan incloses en el Pla director de rehabilitació aprovat el desembre del 1996 i que s'està executant per fase. 

La concessionària Cementiris Metropolitans s'encarrega d'aquesta fase, valorada en 564.430,57 euros, i que consisteix en l'arranjament i modernització del lateral de l'illa L de nínxols, el cul de sac de l'illa I, i les parts posteriors de les illes G i H.

Quedaran encara quatre fases més per enllestir la totalitat de la reforma.