Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La nau central de la Basílica de Santa Maria s'excava per localitzar i documentar restes de diferents èpoques

Escoltar

La nau central de la Basílica de Santa Maria s'excava per localitzar i documentar restes de diferents èpoques

El passat dilluns, 12 de febrer, es va iniciar la intervenció arqueològica a la nau central de la Basílica de Santa Maria de Mataró. Aquests treballs s'emmarquen en la tercera fase d'actuacions d'acord amb el Pla Director de Restauració de la Basílica. Els promotors de les excavacions són el Patronat Municipal de Cultura i el Museu Arxiu de Santa Maria.

L'empresa adjudicatària que es fa càrrec dels treballs d'excavació és Atics, sota la direcció de l'arqueòloga Roser Pou, i es preveu que aquests treballs tinguin una durada aproximada d'un mes.

Aquesta és la primera vegada que s'excava la nau central de la basílica. El 1998 s'havia intervingut arqueològicament a l'interior de l'església en uns treballs de remodelació i restauració de la capella de Sant Josep, a més d'alguna altra intervenció puntual en la zona de l'altar major i el baptisteri.

Els treballs arqueològics preveuen una obertura de cinc cales de tres per tres metres en diferents punts de la nau, amb l'objectiu de localitzar i documentar restes de diferents èpoques. Per consideracions bàsicament topogràfiques i a partir d'una sèrie de troballes, fruit tant d'actuacions antigues com d'intervencions més recents, es pot determinar que en el lloc on s'aixeca avui la basílica i en les seves immediacions s'hi pot situar el fòrum de la ciutat romana d'Iluro. Amb el conjunt dels treballs ara iniciats també es preveu poder fer una interpretació de com eren les plantes dels antics temples romànic o preromànic i gòtic, documentats en el recinte.