Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La rumba catalana s'escolta al Museu de Mataró

Escoltar

La rumba catalana s'escolta al Museu de Mataró

El president del Patronat Municipal de Cultura, Sergi Penedès, i el coordinador de l'Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, Avel·lí Serranos, inauguraran demà l'exposició "Mil i una rumbes. 50 anys de rumba catalana". L'acte serà a les 19.30 h al Museu de Mataró (El Carreró, 17-19).

"Les mil i una rumbes. 50 anys de rumba catalana" és una exposició musical sobre la rumba catalana produïda pel Museu de Mataró i l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona. Es podrà veure al Mataró fins al 13 de gener i després itinerarà entre els municipis adherits a la Xarxa de Museus Locals.

A la inauguració hi ha prevista l'assistència de grans personatges de la rumba catalana, com Los Manolos i familiars del Gato Pérez i del Pescaílla, i l'actuació del grup 5 x rumba: Ciscus Carbonell, Rafalito Salazar, David Torra, Lumitus Hernández i Johnny Salazar.

Viatge per la rumba

L'exposició proposa un viatge que comença als anys quaranta i cinquanta en les mil i una nits d'una Barcelona que veia néixer un nou estil musical, la rumba catalana. Es tracta d'un viatge que dura fins a l'actualitat i que ens mostra un gènere sempre jove, vital i atrevit, creat per l'ànima festiva dels gitanos catalans i amb un caràcter propi ben marcat, fruit de la fusió del rock-and-roll d'Elvis Presley i el "son" de les velles bandes cubanes, portadores de ritmes afroamericans.

Aquesta música de mestissatge, de fusió, de festa, alegre i divertida, en els últims cinquanta anys ha donat forma a un univers musical amb fortes arrels culturals, per on han transitat centenars d'artistes, grups i intèrprets que encara brillen amb intensitat. Parlem d'una part del patrimoni cultural de Catalunya, de la rumba catalana, mestra de la tolerància i de la convivència.

Espai sentimental de diverses generacions, punt de trobada entre paios i gitanos, mirall de la nostra societat: aquesta exposició vol ser una porta que ajudi a descobrir algunes de les mil i una rumbes que encara giren al ritme del "ventilador".

Els àmbits de l'exposició

Els espais de l'exposició estan diferenciats temàticament en els següents apartats:

. Els noms de la rumba: Peret, Pescaílla, Amaya, Rumba Tres, Gato Pérez, Los Manolos, Sabor de Gràcia, Ojos de Brujo, Estopa i Troba Kung-Fu.

. Abecedari de la Rumba: Palmes, Guitarra, Ritme, Ventilador, Smoking, Caló, Lletres, Ball, Fussió, Barris.

. La música: Selecció dels 30 millors temes. (Gitano Anton, La Lágrima, Caramelo, Perdido amor, Vete, vete, Mia, Gitanitos y Morenos, Tau-tau, Amics per sempre, Gitanas de Merkaíllo, Bailaores, Clavellet Morenet€).

Activitats complementàries

Com a complement a l'exposició, s'han organitzat dues activitats gratuïtes que es faran els dies 1 i 15 de desembre a les 19 h al Museu de Mataró:

. Taller de rumba catalana a càrrec de Rafael Salazar, "Rafalito" (palmes, guitarra i bongó), i

. Visita comentada a l'exposició a càrrec del comissari de la mostra, Jordi Barrachina.