Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament estrena el pla de protecció civil de Sant Joan i prepara un dispositiu especial de neteja per a la revetlla

Escoltar

L'Ajuntament estrena el pla de protecció civil de Sant Joan i prepara un dispositiu especial de neteja per a la revetlla

La nit de demà dissabte, 23 de juny, se celebra la revetlla de Sant Joan, nit tradicional de festa i foc. A Mataró es cremen fogueres, comença el festival "Mataró, Cruïlla de Cultures" i arriba la Flama del Canigó. L'Ajuntament posarà en marxa un operatiu especial de neteja per a les platges i de la recollida de la brossa i estrenarà el Pla Específic Municipal per a la revetlla de Sant Joan.

A més, la Generalitat de Catalunya ha fet arribar als ciutadans els consells per a la realització de les fogueres i llançament de coets i focs d'artifici que formen part de la campanya de prevenció d'incendis forestals 2007:

. No s'autoritza cap foguera ni llançament de coets i focs d'artifici en terreny forestal i en la franja de 500 m que l'envolta que no sigui sol·licitada directament per l'Ajuntament.

. No posar-se petards a prop de la cara o del cos. Encendre cada producte seguint estrictament les seves instruccions concretes.

. No guardar petards a les butxaques. No encendre cap petard dins de les cases. No tallar el tro final de les traques, poden explotar amb violència.

. Als llocs on es faci revetlla cal recollir la roba estesa i els tendals, i tancar les portes i finestres. No s'han de llançar coets a menys de 500 m de zones boscoses.

. No utilitzar coets que tinguin la canya trencada. No tirar coets agafats amb la mà. Encendre sempre el ble per l'extrem.

. No ficar mai petards dins de totxanes o ampolles... perquè en explotar fan metralla que pot fer molt de mal.

. No llançar mai cap petard contra ningú. Si un petard no s'encén bé, no s'ha de tocar fins al cap de mitja hora.

Revetlles, fogueres i pla de prevenció

El Servei de Protecció Civil posa en funcionament per primera vegada el Pla Específic Municipal per a la revetlla de Sant Joan. Aquest pla es va aprovar en el Ple del passat mes de febrer i forma part del Pla de Protecció Civil Municipal.

El document estableix que el Pla s'inicia la nit del dia 23 de juny, finalitza a la matinada del dia 24 i les accions preventives comencen el dilluns abans, atès que al llarg de la setmana es preparen les fogueres acumulant fustes i mobles vells i s'utilitzen productes pirotècnics.

Així com també enumera les ubicacions de les fogueres, els llocs de venda de productes pirotècnics (casetes i locals), les festes de carrers i les revetlles que han estat autoritzades per l'Ajuntament.

A més disposa d'una anàlisi del risc concret de les activitats i detalla les mesures de prevenció: extintors i preventius sanitaris necessaris, les característiques dels actes i les mesures de seguretat especials per a cada activitat, els serveis implicats de l'Ajuntament i els externs i els responsables municipals en cas d'emergència.

Com a accions prèvies hi ha la vigilància de la ubicació de fogueres, la càrrega de foc que tenen, les autoritzacions de festes en locals o cases privades o particulars, la venda de pirotècnia, el transport i l'emmagatzematge, la cura en les distàncies de seguretat que s'han d'establir o el recordatori de prohibicions en zones properes a bosc entre altres, o també els aspectes de coordinació dels serveis d'emergències, la coordinació entre ells, les comunicacions i l'augment de dispositius.

Els dispositius de Bombers, els ADF (Agrupació de Defensa Forestal), la Creu Roja, les ambulàncies del grup La Pau i voluntaris quedaran centralitzats en el Parc de Bombers de Mataró (passeig de Ramon Berenguer III) i estaran coordinats pel Servei de Protecció Civil.

Davant tot aquest dispositiu necessari, es fa evident que aquest Pla específic és el més complex de què disposa l'Ajuntament fins ara i a més requereix d'una revisió i actualització cada any, ajustada a les demandes que els propis ciutadans van generant mesos o dies abans de la revetlla.

Pel que fa a les autoritzacions de venda de productes pirotècnics, enguany s'han sol·licitat i autoritzat 12 punts de venda: 5 a locals i 7 a casetes.

Quant a les revetlles de veïns i festes de carrer, està previst que se'n facin 16 a diferents indrets de la ciutat: passeig Marítim, carrer de Sant Joan i Peramàs-Esmandies entre d'altres. I, fins ara, s'han localitzat i controlat 3 fogueres: al carrer de Sant Joan (aparcament de Can Maitanquis), al carrer de Frederic Mistral i al carrer d'Aristòtil amb Riera de Cirera.

Arriba la Flama del Canigó i inici del Cruïlla de Cultures

A les 19.30 h arribarà la Flama del Canigó, símbol de la unitat del Països Catalans, de mans de la Colla Maimakansu, a l'Ajuntament. L'acte, però, començarà a les 19 h amb l'actuació de l'Esbart Dansaire d'Iluro. Quan arribi la flama, la Colla Castellera Capgrossos la farà arribar al pebeter instal·lat al balcó de l'Ajuntament. Tot seguit es farà la lectura del manifest i s'acabarà amb una actuació musical de la Coral Primavera per la Pau que interpretaran "Muntanyes del Canigó" i "Diguem no".

La Flama del Canigó és el foc amb el qual s'encenen la majoria de les fogueres de Catalunya així a partir del pebeter de l'Ajuntament sortiran torxes que arribaran a diferents indrets de la ciutat. L'acte està organitzat per Òmnium Cultural i el Club d'Opinió Jaume Llavina.

Aquest dia també comença el festival de música "Mataró, Cruïlla de Cultures" amb el concert "Sant Joan a la platja" on hi actuaran D'Callaos, Les Touffes Krétiennes i Dealan. El concert comença a les 23 h, a la platja del Varador i és gratuït

Operatiu de neteja

Serveis i Manteniment de l'Ajuntament té a punt un operatiu especial per fer front a la neteja de la platja després de la celebració de la revetlla de Sant Joan. El servei especial començarà a les 6.00 hores del diumenge 24 de juny i comptarà amb 25 persones exclusives per a la neteja de les platges.

La neteja es farà bàsicament de manera manual i si es pot també de manera mecanitzada, depenent de la quantitat de gent que es trobi a les platges atès que durant aquesta nit la presència de gent és molt nombrosa. També es farà una actuació especial en els carrers on s'hi ha celebrat revetlla. I el dilluns a primera hora està previst que es retirin les restes de les fogueres cremades.

Quant a la recollida de la brossa, el dissabte 23 de juny el servei s'avançarà a les 15 h, per tant les restes s'hauran de llençar als contenidors abans d'aquesta hora.