L'Ajuntament presenta un programa d'atenció als cuidadors de persones amb dependències

El regidor de Benestar Social, Sanitat i Nova Ciutadania, Oriol Batista, ha presentat avui el programa d'atenció als cuidadors de persones amb dependències. La Fundació Hospital Sant Jaume i Santa Magdalena ha dissenyat el programa i serà l'encarregada de la gestió i implementació del mateix. El programa és una de les accions que es desenvolupen d'acord amb l'actual Llei de Dependència (llei de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència).

L'objectiu d'aquest programa és oferir suport a les persones que es fan càrrec de la cura d'una persona dependent amb la finalitat d'ampliar les seves capacitats, habilitats i recursos per cuidar i cuidar-se, tant físicament com psicològica. El perfil mitjà d'aquestes persones és:

- Mitjana d'edat: 52 anys

- El 20% són majors de 65 anys

- El 83% són dones

- El 92% són del nucli familiar

- El 8% pertanyen a institucions sanitàries o socials

El servei és gratuït i està adreçat a aquest col·lectiu de persones cuidadores de la ciutat. Es preveu que participaran en el programa unes 130 persones i s'impartirà a la Fundació Sant Jaume i Santa Magdalena (carrer de Sant Pelegrí, 3). A més, per tal de facilitar l'assistència de les persones que podrien tenir més dificultats, s'ha establert que la persona cuidadora que atengui a una persona amb grau de dependència III o gran dependència se li proporcionarà un cuidador professional que substituirà el temps que duri l'activitat.

Per poder participar en el programa, l'Agència d'Atenció a la Gent Gran i Persones amb Dependències farà una diagnosi i una prescripció de cada cas. Així, cal demanar hora al telèfon d'atenció ciutadana 010; a les oficines d'atenció ciutadana; a les oficines del Servei de Benestar Social (carrer de Cuba, 47) i a la pàgina web de l'Ajuntament www.mataro.cat.

Aquest programa compta amb un pressupost de 28.909 €.


Diferents línies d'acció:

El programa abasta diferents camps, des de la formació específica, suport a la salut, atenció psicològica a la dependència, atenció psicològica al dol, l'espai respir fins a l'assessorament jurídic.

. Formació específica

Es faran dos cursos per tal de capacitar a nivell tècnic i emocional els cuidadors amb la finalitat de reduir al màxim possible el nivell d'estrès que pot provocar en ells atendre un malalt a domicili. Un curs versarà sobre aspectes psicològics i emocionals del cuidador i l'altre sobre aspectes formatius tècnics i d'ajuda per al cuidador. Cada un serà de 8 sessions monogràfiques d'una hora i mitja.

. Suport a la salut

Aquest espai pretén fomentar la participació activa en les activitats físicoemocionals dels cuidadors informals per tal d'augmentar la seva qualitat de vida. Es faran 3 activitats setmanals per ajudar a equilibrar el cos i la ment, mitjançant la flexibilitat, relaxant el sistema nerviós, augmentant la concentració i reduint l'estrès. Els cursos seran de ioga, tai-txí i relaxació.

. Atenció psicològica a la dependència

Per tal d'oferir suport emocional s'han dissenyat dos tipus d'atenció:

. Atenció individual i personalitzada. De dilluns a divendres matins o tardes d'acord a la disponibilitat horària de l'interessat.

. Grups de suport. Es crearan dos grups oberts, dinàmics i promotors d'activitats diverses d'acord les necessitats dels participants. Les trobades seran setmanals.

. Atenció psicològica al dol

S'oferirà suport emocional als cuidadors que s'enfrontin a un procés de dol mitjançant atenció individualitzada d'acord al moment emocional: dol anticipat o dol posterior a la pèrdua.

. Espai respir

L'espai respir ofereix al cuidador espais d'oci que facilitin la relació amb altres persones i alhora són un parèntesi en les responsabilitats quotidianes derivades de la cura d'una persona amb dependència. S'han programat 3 centres d'interès setmanal: caminades, sortides culturals i cafè-tertúlia.

. Assessorament jurídic

S'oferirà informació i orientació individual per la tramitació de gestions jurídiques derivades de la dependència: tuteles, incapacitacions...