Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'alcalde visita l'Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena amb motiu de la finalització de la rehabilitació de la façana

Escoltar

L'alcalde visita l'Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena amb motiu de la finalització de la rehabilitació de la façana

L'alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, ha visitat avui la façana principal de l'Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena. Les obres de rehabilitació de la façana, finalitzades el passat mes d'abril, han format part de la segona fase de les obres de recuperació de l'edifici, que van començar l'any passat amb la rehabilitació de la capella.

L'empresa municipal Promocions Urbanístiques de Mataró, SA (PUMSA) ha promogut les obres de rehabilitació de la façana principal de l'Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena, i també va promoure les de la capella. En tots dos casos, PUMSA ha delegat la gestió i seguiment de les actuacions a Prohabitatge Mataró.

Recuperació de la façana

La façana principal de l'Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena, que dóna al carrer de l'Hospital, data de finals del segle XVIII i principis del XIX. La seva rehabilitació s'ha basat en la recuperació de la major part dels elements que ja existien abans d'aquesta actuació i en la substitució d'aquells que estaven malmesos.

Així, s'ha sanejat la paret mitjançant la reparació de fissures i esquerdes i la col·locació d'un nou estucat que recobreix la façana i dóna un caràcter unitari a tot l'edifici.

També s'ha netejat tota la pedra existent, a més de col·locar-ne de nova als ampits de les finestres i al sòcol exterior. Altres actuacions han consistit en refer la cornisa, a la superfície de la qual s'ha pintat un nou motiu floral, i en la substitució dels baixants encastats de planta baixa.

La rehabilitació s'ha completat amb les feines de pintura dels elements que se situen a la façana, com les reixes de les finestres i la fusteria situada a portes i finestres.

Les obres de recuperació de la façana de l'Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena, que van començar el passat mes de gener i han conclòs a finals d'aquest mes d'abril, les han realitzat les empreses Miguel Anglada Construcciones, SL, i Estucats Alsina, SL. La inversió total destinada a la rehabilitació de la façana ha estat de 108.991 euros, IVA inclòs, derivats de l'1% de les inversions d'urbanització que PUMSA executa amb càrrec a tercers, i que destina a la recuperació del patrimoni de la ciutat.

Les obres a la capella

La rehabilitació de la façana de l'Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena constitueix la segona fase de les obres de recuperació que ha promogut PUMSA i gestionat Prohabitatge Mataró. La primera de les fases, que es va iniciar al maig de 2006, va consistir en la renovació i restauració de l'altar major de la capella, la rehabilitació de totes les obres d'art que es troben en el recinte de l'altar i la restauració de la barana del cor.

L'objectiu principal de l'actuació era destacar l'altar major de la capella com a element principal del recinte. A més, es va habilitar un espai davant l'altar on, a més de celebrar-hi actes litúrgics, s'acullen tot tipus d'esdeveniments d'interès social.

La rehabilitació de la capella, que va concloure el juliol de 2006, suposà una inversió total de 114.531 euros, IVA inclòs. Miguel Anglada Construcciones, SL, va ser l'empresa encarregada de la major part de les obres de recuperació, a les quals també van intervenir altres empreses per realitzar feines menors.

PUMSA amb la rehabilitació del patrimoni de la ciutat

PUMSA ha destinat més de 223.000 euros a la rehabilitació de la capella i la façana de l'Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena.

Durant el període 2003-2007, l'empresa municipal ha finalitzat diversos projectes de recuperació del patrimoni arquitectònic de Mataró, com la reconstrucció i restauració de la botiga modernista La Confianza i la rehabilitació de la masia de Can Trissac de Dalt. A més, actualment està realitzant la recuperació de l'edifici del Cafè de Mar, de la masia de Torre Palauet i de la Nau Gaudí.