Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les platges de la ciutat han ofert aquesta temporada més serveis i més seguretat

Escoltar

Les platges de la ciutat han ofert aquesta temporada més serveis i més seguretat

La temporada de platges d'enguany ha finalitzat amb la posada en funcionament de diferents novetats. La temporada va començar el mes de maig amb dispositius especials de neteja, vigilància i salvament, mobilitat i seguretat i va finalitzar el passat mes de setembre.

Vigilància i salvament

El servei de vigilància de les platges ha anat a càrrec de Creu Roja. La temporada baixa, del 5 de maig i el 10 de juny, i del 8 i el 16 de setembre, el servei va funcionar els caps de setmana, ponts i festius de 10 a 18 h només a les platges de Sant Simó i del Callao. A més també s'ha fet vigilància per mar i en bicicleta pel passeig Marítim i a la casa del Callao s'hi va instal·lar un lloc de socors obert i ha funcionat una embarcació.

Els efectius que han estat treballant durant la temporada baixa han estat 11, 8 de remunerats i 3 voluntaris.

Durant la temporada alta, del 16 de juny al 5 d'agost, el servei ha funcionat cada dia de 10 a 19 h a les platges de Sant Simó, Callao, Varador i Ponent, aquesta última com a novetat ja que l'any passat no tenia vigilància. Hi havia 3 llocs de socors oberts (a la casa del Callao, al costat de l'espigó del Port i al passeig marítim a l'alçada de la platja de Ponent), 3 embarcacions de salvament, 2 torres d'observació i 5 cadires de vigilància, una d'elles d'intervenció immediata situada a la platja de Sant Simó.

El personal que ha vetllat per la seguretat durant la temporada alta ha estat de 18 treballadors remunerats i 6 de voluntaris.

Entre el 6 d'agost i el 2 de setembre es va fer el mateix horari però els efectius van ser 15 socorristes remunerats i 5 de voluntaris.

Les embarcacions han realitzat 134 rondes i han advertit de risc a 229 banyistes o embarcacions.

Com a novetats més destacades pel que fa la seguretat a les platges, els 3 llocs de socors s'hand dotat d'un equip desfibril·lador automàtic per atendre aturades cardiorespiratòries, i també un pulsioxímetre, que ajuda a la valoració inicial del pacient ja que mesura el ritme cardíac i la saturació d'oxigen en sang. Mataró era l'única platja del litoral barceloní que disposava d'aquests aparells mèdics.

Atès que aquest estiu hi ha hagut temperatures mitges força baixes i que entre el 15 de juny i el 31 d'agost 21 dies ha plogut, ha disminuït el número d'usuaris de les platges i la proliferació de meduses. Com a conseqüència ha disminuït el número d'assistències si ho comparem a anteriors anys. Així, s'han fet durant aquest estiu 534 assistències (611 el 2006); 16 evacuacions (10 el 2006) i 7 rescats (6 el 2006).

Les assistències fetes per la Creu Roja van ser el 61% causades per incisions i cops i el 39% a picades (meduses) o al·lèrgies, mentre que l'any passat la proporció va ser al revés: 65% picades o al·lèrgies i el 27% traumatismes.

Les màximes actuacions es concentren bàsicament entre les 12 i les 14 h i de les 17 a les 18 h, coincidint amb la màxima afluència i l'arribada de meduses a última hora de la tarda. La majoria d'assistències s'han fet a persones en edats compreses entre els 10 i els 19 anys.

Pel que fa a l'afluència de gent a les diferents platges, es distribueix de la següent manera: Varador 45%, Callao 36,4%, Sant Simó 21,8%, Ponent 4% i Fortí 3,3%.

Seguretat i balanç policial

A més de la vigilància ordinària de la Policia Local, entre el 15 de maig i el 16 de setembre es realitza a la zona de platges una vigilància específica. Així, es van contractar 5 agents de Policia Local que van prestar servei de 9 a 21 h de dilluns a divendres i de 9 a 20 h els caps de setmana i festius, amb reforç a la franja horària del migdia atès que hi ha més afluència de persones.

Com a resultat de la vigilància durant aquest període, els efectius de la Policia Local van realitzar els següents serveis: 1.737 denúncies de trànsit per diferents conceptes; 27 per furts i/o robatoris; 15 per molèsties ocasionades per persones; 10 per baralles i/o discussions; 9 per venda ambulant, 6 aixecament d'actes per sorolls; 5 detencions per diferents causes; 3 per danys a vehicles i 1 servei per acampada a la sorra de la platja.

Nous serveis i increment de la neteja

Els treballs de neteja de les platges es desenvolupen durant tot l'any. Des de Setmana Santa i també del 15 al 30 de setembre la neteja manual s'ha fet 4 dies per setmana i la neteja mecànica 1 cop per setmana. El servei, però, ha funcionat enguany de manera més intensiva des de l'1 de maig i fins al 15 de setembre, un mes abans que en temporades anteriors. Durant aquest període, es van destinar a diari fins a 5 operaris per efectuar la neteja manual, a més d'un vehicle 4x4 amb xofer per recollir papereres. També es va fer una neteja mecànica diària mitjançant 2 tractors i 2 operaris.

A més, un vaixell va procedir a la neteja diària de l'aigua per recollir residus sòlids flotants. Els dies de fort onatge l'embarcació no va funcionar. La setmana del 6 al 12 d'agost es van fer serveis extraordinaris per retirar residus sòlids que van dipositar a la sorra de la platja les fortes pluges.

Pel que fa a la qualitat de la sorra i de l'aigua, el 12 i 13 de juny es va haver de posar bandera vermella perquè es van produir uns abocaments a la platja de Pequín causats per les obres de reparació del col·lector d'aigües de la depuradora.

El 28 d'agost també es va aixecar bandera vermella perquè es va trencar una claveguera que va provocar abocaments d'aigües fecals a la platja de Ponent.

Aquesta temporada de bany la qualitat de la sorra ha estat molt satisfactòria i de molta qualitat. Tant per part de l'Agència Catalana de l'Aigua com per l'Ajuntament s'han fet controls periòdics i analítiques sobre la qualitat sanitària i d'aspecte de l'aigua i de la sorra, només en dues analítiques va sortir que la sorra era deficient: el 27 de juny a la platja del Callao i el 8 d'agost a la platja del Varador. I la qualitat de les aigües ha resultat majoritàriament molt bona o bona.

La temporada 2007 de platges ha estrenat nous serveis: s'han instal·lat tres lavabos automatitzats. El lavabo de la platja de Ponent va tenir 8.080 usos, el situat al pas del carrer de Sant Agustí 10.766 i el situat prop del restaurant Can Dimas 8.211. S'han enregistrat 6 incidències per fallades en el funcionament dels mòduls.

Una altra de les millores incorporades pel que fa a la neteja, és l'increment del número de papereres: s'han afegit 8 papereres permanents al passeig Marítim, on hi ha un total de 72, i se'n van col·locar 20 més a la sorra a les 50 que hi havia l'any passat.

A la platja de Sant Simó s'ha instal·lat nou enllumenat amb energia solar.