Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró acull un programa de prevenció de la violència de l'Obra Social 'la Caixa'

Escoltar

Mataró acull un programa de prevenció de la violència de l'Obra Social 'la Caixa'

L'alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron; el director d'Àrea de Negoci de "la Caixa" a Mataró, Francesc Xavier Savater; i la sotsdirectora de l'Àrea d'Integració Social de la Fundació "la Caixa", Montserrat Buisan, van presentar divendres el programa itinerant "Violència: tolerància zero". La iniciativa, desenvolupada per l'Obra Social "la Caixa", té com a objectius prevenir possibles conductes de maltractament, sensibilitzar la població entorn a aquest problema i contribuir a la reinserció de les víctimes i els seus fills.

La violència, segons els experts, no és un comportament natural sinó una actitud apresa en la socialització de l'individu. Des d'una òptica preventiva, l'educació en la igualtat i la denúncia del caràcter il·legítim de la violència són els pilars sobre els que s'hauria de sostenir el reconeixement del problema, així com l'adopció de mesures per eradicar-lo.

El programa itinerant, que va visitar 28 ciutats espanyoles al llarg de 2006, proposa un recorregut per les diferents facetes que presenta el maltractament, amb l'objectiu de provocar la implicació activa de tots els ciutadans en la lluita contra la violència.

La proposta es composa d'una exposició, instal·lada en una carpa a la plaça de Santa Anna, una sèrie de tallers escolars que s'han repartit entre els professionals educatius per treballar el tema a les aules, uns materials psicosocials per als professionals de l'atenció a les dones maltractades i els menors que viuen en el si de famílies conflictives; i una publicació escrita pels doctors Luis Rojas Marcos i Inés Alberdi, dirigida a sensibilitzar la societat davant el lacre del maltractament.

L'exposició consta d'un àmbit introductori i cinc espais modulars a través dels quals, successivament, s'identifica i defineix el problema, es presenta una anàlisi i un diagnòstic de la situació i es proposen vies que en fomentin la prevenció.

Els Drets Humans; la violència en situacions quotidianes; la violència a les aules; les possibilitats d'actuació i els testimonis de superació i, per últim, la informació com a suport a la solució del problema, centren cadascun d'aquests cinc mòduls.

En finalitzar la visita, els visitants són convidats a donar resposta a un qüestionari que els provoqui una reflexió sobre el seu compromís en contra de les actituds violentes.   

Drets Humans versus la realitat actual

El mòdul introductori de l'exposició situa el visitant i en capta l'atenció per implicar-lo en el tema. Aquesta primera escenografia de la mostra evoca el destarotat menjador d'un habitatge en el que ha tingut lloc una situació de violència. El visitant pot observar una quantitat de detalls presents en actituds quotidianes que revelen comportaments violents.

La violència de gènere és objecte de reflexió en el següent escenari. Tot i l'existència i acceptació, pràcticament unànime, dels drets humans per part de les nacions i legislacions vigents, la seva vulneració no només és constant i repetitiva sinó que va en augment. Al llarg d'un túnel amb estètica urbana, el visitant podrà llegir, a mesura que avança, els articles de la Declaració dels Drets Humans. Com a contraposició, una sèrie de pantalles adjacents revelen xifres estadístiques, notícies o frases d'experts que demostren l'incompliment dels Drets i pretenen generar una reacció en el visitant.

La finestra indiscreta

El següent mòdul recrea un espai públic. El problema de la violència es troba més proper del que sovint ens imaginem. A través de les finestres d'un edifici ubicat en una plaça d'una zona residencial, els visitants podran veure escenes de pel·lícules de cine, recreades com si estiguessin succeint dins algun dels pisos. La finestra indiscreta treu a la llum un problema real, present a la nostra societat però en molts casos de manera oculta.

Te doy mis ojos, Solo mía, El bola, Solas o Carne trémula són alguns dels títols de la filmografia espanyola recent que relaten complexes relacions de desig, amor, possessió i gelosia que desemboquen en situacions extremadament violentes. L'amor mal entès és un dels majors pretextos utilitzats per justificar actes de violència física o psicològica.

Violència a les aules

Segons un informe actual elaborat pel Centro Reina Sofía para el Estudio de la Violencia, 3 de cada 10 alumnes pateix algun tipus de violència a l'escola. La majoria de les víctimes, 6 de cada 10, són dones i, en un 95% dels casos, els escolars que les pateixen arrossegaran conseqüències psicològiques de per vida.

La infància és, en aquest sentit, l'etapa vital en la que més sovint es generen les futures conductes violentes. "Les llavors de la violència es llauren en els primers anys de la vida, es desenvolupen durant la infància i comencen a manifestar-se i donar els seus fruïts en l'adolescència", explica el doctor en Psiquiatria Luis Rojas Marcos.

Un entorn escolar adequat, presidit pel respecte cap els professors i companys, desenvolupa l'autoestima, el sentit de grup i de justícia a més de la capacitat d'empatia. L'exposició reprodueix els sentiments d'un alumne assetjat amb la finalitat de contribuir a eradicar la violència a les escoles. 

Actuem

Actuar és possible, el quart epígraf de la mostra, aposta per una socialització basada en la igualtat, en la dignitat, i en la justícia.

L'espècie humana, per la seva racionalitat, té la capacitat d'educar en la responsabilitat i el control sobre un mateix en un món en el que la violència és condemnable i en el que la defensa dels valors humans és l'objectiu fonamental. Visualitzar allò invisible i aprofundir en un concepte de respecte, ens haurà permès avançar el pronòstic i suggerir models socials que rebutgin la violència. L'exposició ofereix en aquest quart mòdul una sèrie de pautes d'actuació que contribueixin a eliminar qualsevol manifestació d'intolerància, una finestra a l'esperança amb testimonis de superació del problema.

En el darrer dels apartats, la mostra fa referència a la informació com a element clau per contribuir a l'eradicació del problema. L'Obra Social "la Caixa" recopila en aquest àmbit les activitats, associacions i iniciatives, tant d'empreses privades com d'institucions públiques, implicades a Barcelona, Catalunya i Espanya en la lluita contra la violència. Aquest espai disposa d'una sèrie d'ordinadors, recursos i altres materials en diversos suports, de gran utilitat per aquelles persones que els puguin requerir.

L'exposició es pot visitar fins l'11 d'octubre en el següent horari: de dilluns a a divendres, de 9.30 a 14 hores i de 15.00 a 20.00 hores; i els dissabtes i festius d'11.00 a 14.00 hores, i de 16.00 a 20.30 hores. L'entrada és gratuïta.