Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró celebrarà el Dia de la Constitució amb un acte institucional

Escoltar

Mataró celebrarà el Dia de la Constitució amb un acte institucional

El Ple municipal d'ahir va aprovar una proposta de resolució presentada pels grups municipals del PSC, PPC i ICV-EUiA per la celebració d'un acte institucional en ocasió del Dia de la Constitució. La proposta es va aprovar amb el vot negatiu dels grups municipals de CIU, ERC i la CUP.

El text íntegre de la proposta és el següent:

"La defensa dels valors democràtics té una llarga trajectòria a casa nostra; de lluita per les llibertats, la justícia social i la recuperació de les institucions d'autogovern. Aquests són els antecedents immediats del marc democràtic actual. La dictadura de Primo de Rivera i, sobretot, la del general Franco suspengueren aquestes llibertats i portaren a terme una forta repressió política, cultural, social i nacional.

El proper any 2008 es compliran trenta anys de l'aprovació en referèndum de la Constitució Espanyola. Amb l'aprovació en referèndum es plasmava un esforç conjunt de les forces democràtiques per la recuperació de l'esperit democràtic, la recuperació de les seves institucions i l'estat de dret.

La Constitució de 1978 simbolitzà el consens entre les forces polítiques de l'època, representades mitjançant els redactors que per sempre es recordaran com els 'pares de la Constitució'. És un exemple que els protagonistes d'aquella etapa tenien consciència del moment que s'estava vivint, imprescindible per al desenvolupament democràtic d'Espanya. La Carta Magna del 78 va introduir els drets i llibertats fonamentals i la posada en marxa amb total garantia del sistema democràtic actual. L'aprovació del Projecte de Constitució en referèndum va rebre a Catalunya el vot favorable de més del 90% dels participants.

Fruit també de la Constitució va ser també el reconeixement de la diversitat d'Espanya, formada per nacionalitats i regions, que va permetre la redistribució de poder i competències de l'Estat a les Comunitats Autònomes.

Evidentment, la Constitució no és inamovible, ni s'ha de sacralitzar. Però sí és bo que els valors que apuntàvem de llibertat, reconeixement de drets i llibertats, igualtat dels ciutadans davant la llei, reconeixement de la diversitat de l'Estat siguin difosos pel seu coneixement, en especial de les noves generacions que no van viure aquells moments. I s'ha de fer amb el mateix respecte cap a tots que va presidir la seva redacció.

Són per aquests motius que creiem que des de l'Ajuntament s'ha de commemorar aquesta fita i els valors que el text representa amb algun acte institucional, de la mateixa manera que es commemoren així també altres dates de significat important per a tots nosaltres com és per exemple l'11 de Setembre.

Per tot l'exposat els sotasignats proposen al Ple l'adopció del següent

ACORD

L'Ajuntament de Mataró organitzarà cada any, i en ocasió del Dia de la Constitució el 6 de desembre, un acte institucional per tal de commemorar l'efemèride amb l'objectiu de difondre els valors que el text representa per a tots els ciutadans".