Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró compta amb un equip municipal per atendre els infants i joves en situació de risc social

Escoltar

Mataró compta amb un equip municipal per atendre els infants i joves en situació de risc social

Des de principis d'aquest mes d'octubre, l'Ajuntament gestiona directament els casos d'infants i adolescents en situació d'alt risc social. Així, s'ha creat un Equip d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (EAIA) municipal format per 4 professionals que atenen els 73 expedients de famílies mataronines i que afecten a 139 infants o adolescents.

Els EAIA són equips pluridisciplinars que atenen menors d'edat que es troben en situació de risc (maltractaments físics o psíquics, abusos sexuals, explotació...). A partir de la detecció del cas l'equip fa un estudi, un diagnòstic, el tractament de la situació familiar i una exploració de l'infant. Una vegada fet tot el procés d'estudi es fa la valoració tècnica del cas i es proposa la mesura a executar. La Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) serà qui revisarà el cas i procedirà a executar els tràmits que consideri oportuns. Els casos poden ser derivats pels equips d'atenció primària de Benestar Social, els jutjats, els hospitals, les escoles o la DGAIA, entre d'altres serveis.

L'EAIA municipal està format per una treballadora social, una pedagoga, una educadora social i una psicòloga. Provisionalment l'equip està ubicat al Centre Cívic Cirera (carrer de Cadis, 1).

El Pla integral per a la Infància i les famílies

La creació de l'EAIA municipal s'emmarca en el Pla integral per a la Infància i les Famílies (2007-2010). El Pla ha permès definir, concretar, prioritzar, organitzar i coordinar serveis i programes adreçats als infants, adolescents i les seves famílies. L'eix de protecció als infants del Pla proposa la creació del servei de l'EAIA.

En aquest sentit, també s'ha creat una comissió de maltractaments infantils integrada per diferents professionals d'àmbits relacionats amb els infants que té per objectiu l'elaboració d'un protocol per atendre aquest tipus de casos a la ciutat.

El passat dilluns, 8 d'octubre, es va fer el traspàs dels 73 expedients de famílies mataronines, que afecten a 139 infants o joves,  per part del Consell Comarcal del Maresme a l'Ajuntament.