Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró dedica una setmana a la informació i l'orientació professional

Escoltar

Mataró dedica una setmana a la informació i l'orientació professional

L'Institut Municipal de Promoció Econòmica de Mataró (IMPEM) i l'Institut Municipal d'Educació (IME) organitzaran del 5 al 9 de març la Setmana de la informació i orientació professional. La proposta, que tindrà lloc a diferents espais, donarà a conèixer tota l'oferta de formació professional dels diferents centres formatius existents a la ciutat, inclourà la realització d'accions d'orientació professional i la celebració d'una jornada tècnica.

La presidenta de l'IMPEM, Alícia Romero, i el president de l'IME, Josep Comas, han presentat avui el programa d'activitats previstes.

La iniciativa neix arran de la resolució que va aprovar el Ple de l'Ajuntament al març de 2006 a proposta del grup municipal del PPC, que demanava a l'IMPEM estudiar l'organització d'una fira local de l'ocupació. Té també com a precedents l'organització per part de l'Ajuntament al novembre de 2005 d'una jornada tècnica adreçada als professionals de la informació, orientació i ocupació i la celebració al 2006 d'una jornada d'informació professional adreçada a joves estudiants.

Així, la nova proposta conjuga les dues iniciatives anteriors amb la voluntat de convertir-se en un recurs integrat d'informació i orientació professional. D'altra banda, un dels àmbits de treball del Pacte per al Desenvolupament Econòmic i Social de Mataró és precisament la formació com a principal recurs de capacitació.

La Setmana de la informació i orientació professional s'adreça a estudiants a partir de 4rt d'ESO, a les famílies dels estudiants, a persones en situació d'atur, a treballadors en actiu que vulguin reorientar el seu projecte professional, i també a persones que es dediquin a treballar en l'àmbit de la formació professional. La setmana s'estructura en tres blocs d'activitat diferenciats €informació, orientació i coneixement€, cadascun amb destinataris, recursos i espais diferents.

Informació professional

Durant la setmana, diferents centres i institucions que ofereixen formació professional a la ciutat donaran a conèixer la seva oferta formativa, tant reglada (cicles formatius) com no reglada (cursos de formació ocupacional), així com l'oferta universitària a Mataró i tot Catalunya.

Així, a l'IES Thos i Codina i l'IES Miquel Biada es podrà obtenir informació sobre l'oferta dels 6 centres de formació professional de la ciutat. També informaran de la seva oferta l'Escola Universitària del Maresme (EUM) i l'Escola Universitària Politècnica de Mataró (EUPMt). Per últim, obriran les seves portes i oferiran xerrades informatives els següents centres i institucions que fan formació ocupacional: Freta, Cetemmsa, Escola Pia Santa Anna, VH Enginyers Consultors, Creu Roja, Ceprom-CCOO, IDFO-UGT, General Fast Service, Gremi d'Hostaleria i Turisme de Mataró i el Maresme, i l'IMPEM.

Orientació professional

La Setmana de la informació i orientació professional ha programat diferents accions d'orientació professional, tant individuals com per a grups, que tindran lloc al Centre Cívic Pla d'en Boet i a l'espai Ocup@ciojove, ubicat al Casal de Joves de la plaça d'Espanya. Entre aquestes activitats hi ha diferents accions i tallers sobre què fer després de l'ESO o el batxillerat, com escollir amb èxit estudis i professió, com preparar un procés de selecció o com superar una entrevista.

A més, es podrà rebre assessorament mitjançant l'aplicació informàtica Porta 22, que l'IMPEM ha adquirit a Barcelonactiva.

Jornada tècnica

El programa d'actes inclou també la jornada tècnica adreçada a professionals de l'orientació i l'educació "Nous reptes de l'orientació professional", que tindrà lloc a la sala d'actes de l'EUPMt el dimecres 7 de març. La jornada convidarà als diferents actors a debatre, proposar i a reflexionar sobre el futur de l'orientació professional. El programa de la jornada és el següent:

9.30 h. Inauguració

A càrrec d'Alícia Romero, presidenta de l'IMPEM i Josep Comas, president de l'IME.

10 h. Conferència "La Unió Europea i la societat del coneixement: balanç i perspectives per a la innovació en orientació professional".

A càrrec de Frederic J. Company, membre del grup de treball "Orientació al llarg de tota la vida" de la Comissió Europea, assessor de l'Equip Rector per a l'Espai Europeu de l'Educació Superior i professor de la Universitat Ramon Llull.

11 h. Cafè.

11.30 h. Taula rodona sobre experiències en orientació professional.

Coordinador: Emili Muñoz, director de l'Institut Municipal d'Educació.

13 h. Xerrada-exposició "Els nous reptes de l'orientació a Mataró".

A càrrec de Carme Martí, cap del Servei d'Ocupació de l'IMPEM.

13.30 h. Dinar.

15.30 h. Taula rodona "Cap a on va el mercat de treball i l'educació?"

Amb Josep Francí, director general d'Ensenyaments Professionals, Artístics i Especialitzats del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya; Oriol Homs, director general de la Fundació Cirem; Lorenzo Di Pietro, director de Porta22, Espai de Noves Ocupacions; Jesús Prujà, cap de l'Oficina d'Orientació per a l'accés a la universitat del departament d'Innovació, Universitat i Empresa.

Coordinador: Enric Renau, Director Institut DEP

17 h. Cloenda

A càrrec de Carme Martí, cap del Servei d'Ocupació de l'IMPEM, i Emili Muñoz, director de l'IME.

Bus de les professions

Una altra de les activitats incloses dins de la Setmana de la informació i orientació professional serà l'arribada a Mataró del Bus de les professions, que estarà instal·lat a l'Espai firal del Parc Central del 7 al 12 de març. De 17.30 a 19 hores serà d'accés lliure per tothom i durant la resta del dia s'han programat xerrades per als centres.