Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró demanarà el retorn dels documents de la ciutat conservats a l'Arxiu de la Corona d'Aragó

Escoltar

Mataró demanarà el retorn dels documents de la ciutat conservats a l'Arxiu de la Corona d'Aragó

El Ple municipal va aprovar dijous passat, 13 de setembre, una resolució presentada pel grup municipal del PPC per reclamar els documents propietat de Mataró que van ser recollits per la Generalitat de Catalunya durant la Guerra Civil amb l'objectiu de protegir-los, i que es conserven a l'Arxiu de la Corona d'Aragó. La proposta va ser aprovada amb els vots a favor dels grups del PSC, PPC, ERC i ICV-EUiA, l'abstenció de CiU i el vot en contra de la CUP.

El text íntegre de la resolució és el següent:

"Durant la Guerra Civil, els serveis del Patrimoni de la Generalitat van rescatar a Mataró tot un seguit de documents que corrien perill per la situació del moment, sobretot tenint en compte que el darrer alcalde de l'època, Ramon Molist, havia pres la decisió de cremar els arxius de documents del municipi. L'arxiu contenia protocols notarials i altres documents de caràcter més administratiu que daten des del s. XV fins el s. XIX. Els documents en qüestió van ser dipositats al Monestir de Pedralbes. Entre 1940 i 1941 es van ingressar a l'Arxiu de la Corona d'Aragó (ACA) i en aquí resten fins a la data.

Entre 1944 i 1952, Tarragona, Lleida i Girona van crear els seus propis arxius provincials i,  per tant van passar a gestionar els seus propis fons tasca que fins aleshores havia fet l'ACA.

No només les províncies sinó que diversos municipis van començar a reclamar aquests documents que s'han anat retornant al llarg dels anys. Mataró, però, no ha fet aquesta reclamació, tot i que l' historiador Joaquim Llovet va esperonar l'anterior alcalde, Manel Mas, a fer-ho.

Sense voler fer cap comparativa amb el cas que ens ocupa, cal recordar que l'octubre de 2004 es va aprovar per majoria absoluta una proposta de resolució en que les forces polítiques de Mataró reclamaven el retorn dels Papers de Salamanca a la Generalitat perquè es considerava que era de justícia fer-ho.

Com a representants de la ciutat, és la nostra responsabilitat i deure moral reclamar ara el retorn a Mataró dels documents als quals fem referència.  

Per tot això exposat, el Grup Popular proposa al Ple l'adopció dels següents ACORDS:

1. El Govern Municipal iniciarà els tràmits per reclamar els documents pertanyents a Mataró que van ser recollits pel Servei de Patrimoni de la Generalitat a finals de la Guerra Civil i que estan actualment encara l'Arxiu de la Corona d'Aragó".