Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró recicla més del 30% de la fracció orgànica que genera

Escoltar

Mataró recicla més del 30% de la fracció orgànica que genera

El regidor de Serveis i Manteniment, Francesc Melero, ha presentat avui, 4 de desembre, les dades del primer any de la recollida de la fracció orgànica domiciliària i del nou sistema de gestió dels mobles i trastos vells. El mes d'octubre de 2006 es va iniciar la recollida de la fracció orgànica després d'una campanya informativa a la ciutadania de Mataró que va rebre un cubell específic per aquest tipus de brossa i bosses compostables. També es va iniciar un nou sistema de recollida de voluminosos que consisteix en trucar al Telèfon gratuït del Civisme -900 859 009- per concertar el dia i l'hora en què vindran a buscar els mobles i trastos vells.

Fracció orgànica

Des de la seva posada en funcionament, l'octubre de 2006, s'han recollit un total de 5.103.700 quilograms el que es tradueix en una mitjana per dia de 13.400 quilograms. Les dades mostren que cada ciutadà recicla, per dia, 126 grams de fracció orgànica. Una de les conseqüències és la reducció de la recollida del rebuig en un 13,36% respecte l'any 2006.

L'Estudi del Pla d'Acció per a la Gestió dels Residus Municipals 2005-2012 de l'Agència de Residus de Catalunya marcava com a fita per a Mataró el recollir un 30% del total de la fracció orgànica que es genera al municipi durant l'any 2007. El percentatge de recollida selectiva recollida durant aquest any és de 32,34%, dos punts per sobre de la recomanació de l'ens de la Generalitat.

Pel que fa a la qualitat de la brossa orgànica de Mataró, l'Agència de Residus de Catalunya ha fet tres proves de mostreig per comprovar el nombre d'impropis que són aquells residus que no corresponen a la fracció. Els resultats són els següents:

1r trimestre 2007: 4,79% d'impropis

2n trimestre 2007: 5,32% d'impropis

3r trimestre 2007: 5,88% d'impropis

Recollida dels voluminosos

La recollida dels voluminosos porta a porta es va iniciar l'octubre de l'any passat i des d'aleshores s'han recollit 1.684.284 quilograms amb aquest sistema. Això ha representat la reducció a la meitat de la recollida d'aquest tipus de fracció al carrer. L'any 2006 es van recaptar 1.855.444 quilograms de voluminosos abandonats al carrer mentre que la previsió per a l'any 2007 és de recollir-ne la meitat, uns 877.860 quilograms.

Si es suma el total de voluminosos recollits €a través del sistema porta a porta i els abandonats al carrer- s'ha recollit un 28% més que l'any 2006.

El destí final d'aquests voluminosos ha millorat aquest any perquè s'ha incrementat un 20% el nombre de trastos vells i mobles que s'han reciclat o han aconseguit una vida posterior.

Campanya informativa dels voluminosos

Un grup de quatre informadors cívics començaran, el 10 de desembre, una campanya informativa per fomentar el bon ús del servei de recollida de voluminosos de l'Ajuntament de Mataró. Aquesta iniciativa es farà, porta per porta, a les zones de la ciutat on s'han detectat més abandonaments de mobles i trastos vells a la via pública. Els informadors cívics visitaran els veïns del Pla d'en Boet, del carrer de Jaume Recoder i el seu entorn, de la zona de l'Havana, del barri de Cerdanyola i Rocafonda-El Palau.

Els informadors també donaran informació sobre el servei de recollida selectiva i aprofitaran per recollir queixes i suggeriments relacionats amb temes de convivència.

El servei de recollida de voluminosos i trastos vells és gratuït i només cal trucar al Telèfon del Civisme -900 859 009- per concertar el dia i l'hora en què vindran a recollir els residus. La recollida s'efectua durant sis dies a la setmana.

Per reforçar la campanya s'han creat uns imans de nevera on es recull, de forma gràfica, el procediment a seguir perquè vinguin a recollir els trastos i mobles vells. La ciutadania de Mataró rebrà aquest iman amb el butlletí municipal "Més Mataró" del mes de desembre.