Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró recolza la candidatura de Tarragona com a Capital Europea de la Cultura 2016

Escoltar

Mataró recolza la candidatura de Tarragona com a Capital Europea de la Cultura 2016

El Ple municipal de desembre va aprovar la proposta de resolució presentada pels grups municipals del PSC, ICV-EUiA i ERC per donar suport a la candidatura de la ciutat de Tarragona com a Capital Europea de la Cultura 2016. La proposta es va aprovar amb els vots a favor de CiU, el PPC i l'abstenció del grup municipal de la CUP.

El text íntegre és el següent:

"La ciutat de Tarragona va decidir presentar la seva candidatura a la Capital Europea de la Cultura 2016, acord pres per unanimitat dels grups polítics d'aquell Ajuntament, en data 3 de desembre de 2004. La decisió es va fonamentar en dos fets.

El primer és l'evidència que Tarragona compta amb un bagatge cultural important, que ve d'antic i que s'ha anat desenvolupant al llarg dels segles. Aquest bagatge ha estat recompensat amb diferents distincions. D'una banda, des de l'any 2000, les restes romanes de Tarraco gaudeixen de la consideració de Patrimoni Mundial per part de la Unesco. D'altra banda, la festa major de Santa Tecla i la Processó del Sant Enterrament, del Divendres Sant, són Festes Tradicionals d'Interès Nacional de Catalunya, alhora que la primera també va ser declarada Festa Turística d'Interès Nacional d'Espanya. Però la importància del passat i, per tant, del patrimoni, a Tarragona no es limita a la romanitat i a les festes. Des de l'Edat Mitjana fins al segle XX Tarragona i el seu entorn immediat, ha fet notables aportacions a la cultura universal, en camps tan diversos com l'arquitectura, la música, la gastronomia, la literatura o la investigació científica.

El segon fet és la voluntat manifestada per la ciutat, a través dels seus responsables, que la cultura esdevingui un element vertebrador i dinamitzador del seu futur. Tarragona és una ciutat catalana, una ciutat mediterrània i una ciutat europea i aquests tres elements han de sortir, forçosament, en la seva candidatura. A més, Tarragona ha estat, al llarg de la història, una de les portes per les quals Hispània (i després totes les formulacions polítiques que l'han succeït, entre elles l'actual Espanya) ha connectat amb Europa i amb el Mediterrani.

L'any 2016, una de les capitals europees de la cultura correspondrà a l'Estat espanyol, mentre que l'altra serà polonesa. Tarragona opta, doncs, a la capitalitat en tant que ciutat ubicada en un país al qual li serà atorgada la Capital Europea de la Cultura de l'any 2016 i haurà de competir amb altres municipis de l'Estat presentant un projecte propi, específic i diferenciat. La presentació de la candidatura i la campanya d'adhesions a la proposta es fa pel comú interès dels seus ciutadans, de la cultura en general i de la construcció europea, des del convenciment que totes les candidates han de guanyar-hi, ja que hauran fet un llarg trajecte de construcció d'aquest espai cultural europeu des de la perspectiva pròpia.

Per les raons exposades,

Proposta de resolució

1. Adherir-se l'Ajuntament de Mataró a la candidatura de Tarragona, Capital Europea de la Cultura 2016.

2. Comunicar l'acord a l'Ajuntament de Tarragona i trametre el Formulari d'adhesió d'Institucions i entitats a la candidatura de Tarragona Capital Europea de la Cultura 2016".