Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

PUMSA comença la construcció d'un edifici adaptat per a persones amb mobilitat reduïda

Escoltar

PUMSA comença la construcció d'un edifici adaptat per a persones amb mobilitat reduïda

L'immoble, que es situa al carrer de Vasco Núñez de Balboa 10, tindrà aparcament, un local per a equipament i 12 habitatges públics, adaptats per a persones amb mobilitat reduïda. L'empresa municipal Promocions Urbanístiques de Mataró, SA (PUMSA) promou la construcció de l'edifici, que gestionarà la seva filial Prohabitatge Mataró.

L'edifici es distribueix en planta baixa, tres plantes pis, un terrat i tres plantes soterrani, i es construeix en un solar de 671 m2.

Tots els espais de l'immoble seran adaptats, ja que s'han aplicat tots els criteris possibles d'accessibilitat tant als habitatges, com a l'equipament i a l'aparcament que completen l'immoble.

Característiques dels habitatges

Els 12 habitatges seran de caràcter protegit en règim de lloguer, i ocuparan la planta primera, segona i tercera. La seva superfície mitjana serà de 50 m2 útils cadascun, i comptaran amb dues habitacions.

Aquests habitatges s'han dissenyat tenint en compte les necessitats de les persones amb mobilitat reduïda, de manera que tindran més espai de maniobra, especialment a l'habitació principal. Aquesta estança s'habilitarà per que es pugui acoblar una grua-carril al sostre que permetrà el desplaçament autònom entre el dormitori i el bany.

Els habitatges també comptaran amb la pre-instal·lació necessària per facilitar la col·locació del sistema que permeti controlar en un sol comandament els diferents aparells tècnics de l'habitatge i automatitzar aquells elements que puguin implicar un esforç per als seus habitants, com pujar les persianes, obrir les portes, etc. A més, s'equiparan amb mobiliari que pugui ser fàcilment utilitzat per persones amb cadira de rodes: armaris baixos, taules regulables o mecanismes plegables, entre d'altres.

També seran adaptats l'accés principal a l'habitatge, que donarà a un passadís ampli, i a l'edifici. L'accés al balcó, d'altra banda, es farà a peu pla i mitjançant una porta corredissa.

Equipament i aparcament

La planta baixa i el primer soterrani de l'edifici es destinaran a equipament. En aquest sentit, l'Ajuntament de Mataró i la Fundació Privada GIMM van signar una declaració d'intencions el passat 19 de desembre de 2006, segons la qual el consistori preveu cedir aquest espai a l'entitat per a la creació d'un centre de teràpia ocupacional per amb mobilitat reduïda.

L'equipament disposarà d'un aparcament propi amb capacitat per a 8 places, quatre de les quals adaptades, que s'ubicarà a la primera planta subterrània.

La segona i tercera planta subterrànies, d'altra banda, disposaran de 40 places d'aparcament més, 31 d'elles adaptades, que es destinaran als residents de l'edifici, però també als veïns de la zona.

Espais comunitaris accessibles

L'immoble comptarà amb dos ascensors i dues escales adaptats que donaran servei  d'una banda als usuaris dels habitatges, i de l'altra als usuaris del centre ocupacional.

Als espais comunitaris de l'edifici també s'han tingut en compte els criteris d'accessibilitat. Aquests espais seran un pati que s'ubicarà a la primera planta, i que també podran utilitzar els usuaris del centre ocupacional; i una bugaderia, una cambra de neteja, uns estenedors i un espai per a les instal·lacions centralitzades de producció, emmagatzematge i distribució d'aire condicionat i calefacció amb suport d'energia solar, que s'ubicaran al terrat.

A més, els habitatges disposaran d'uns espais polivalents distribuïts en les tres plantes i el terrat de l'immoble, que acolliran entre d'altres les funcions de menjador comunitari, despatx del personal sanitari de suport, magatzem i bugaderia.

Terminis i pressupost

El passat mes d'octubre, van començar els treballs previs de condicionament del terreny per a la construcció de l'edifici.

Les obres de construcció l'edifici es duran a terme en dues fases: la primera, que  comença aquest mes de novembre, consisteix en l'aixecament de tota l'estructura de l'immoble. L'empresa encarregada de fer-ho és Ferros Iluro SL, amb un pressupost d'execució d'1.128.699 €, IVA inclòs. Està previst que l'estructura estigui totalment construïda el juny de 2008.

La segona fase de les obres comprendrà la construcció de la resta de l'edifici, i s'iniciarà un cop es finalitzi l'estructura de l'immoble. L'empresa encarregada de fer-ho s'escollirà per concurs. Es preveu que tot l'edifici estigui construït el tercer trimestre de 2009.