Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Tot a punt per a la Cavalcada de Reis 2008

Escoltar

Tot a punt per a la Cavalcada de Reis 2008

El president del Patronat Municipal de Cultura, Sergi Penedès, ha explicat aquest matí, al magatzem municipal on hi ha les carrosses de la cavalcada, les principals novetats d'aquest any pel que fa a la Cavalcada de Reis, a més de mostrar els treballs dels últims treballs de posada a punt i revisió que s'estan duent a terme a les carrosses.

Els tres Reis recorreran Mataró la tarda del dissabte dia 5 gener a partir de les 17.30 h. Abans, però, els missatgers reials arribaran en helicòpter al Parc Central el dimecres 2, a les 17 h, i estaran els dies 3 i 4, de 18 a 20 h en diferents indrets de la ciutat recollint personalment les cartes dels nenes i nenes de Mataró:

· Plaça de l'Ajuntament. Aquest any hi haurà 2 patges enlloc d'1
· Plaça de l'Església de Cirera
· Plaça d'Isla Cristina
· Centre Social La Llàntia, carrer de Galícia, 56
· Centre Cívic Pla d'en Boet, carrer de Juan Sebastián Elcano, 6
· Centre Cívic Via Europa-Nou Parc Central, carrer d'Alemanya, 27
· Centre Cívic Vista Alegre, carrer d'Almeria, s/n
· Centre Cívic "Les Esmandies", ronda de Leopoldo O'Donnell, 94
· Centre Cívic Camí de la Serra, Torrent d'en Pregària, 6, baix.

El recorregut serà el mateix que en els darrers anys, sortint de la plaça de Puerto Rico i acabant a l'Ajuntament: plaça de Puerto Rico, ronda d'Alfons X El Savi, plaça d'Espanya, Camí de la Geganta, plaça de Granollers, ronda de Leopoldo O'Donnell, plaça de l'alcalde Serra i Xifra, Camí del Mig, carrer de Miquel Biada, ronda d'Alfons XII, plaça del Doctor Fleming, Camí Ral, La Rambla, plaça de Santa Anna, La Riera i Ajuntament.

Novetats de la Cavalcada de Reis 2008

Les novetats d'aquest any se centren en els discursos dels Reis des del balcó de l'Ajuntament. Per una banda, hi haurà una pantalla gegant situada a la plaça de l'Ajuntament, d'uns 4x3 m, que retransmetrà els discursos de l'alcalde i dels Reis. També hi haurà una persona que traduirà els discursos dirigits als infants en llenguatge per a sord-muts. A La Rambla, igual que l'any passat, es reservarà un espai per a persones amb minusvalia física. Una altra novetat són els caramels que es repartiran al llarg de la cavalcada, uns 2.700 kg. En el sector oficial seran tots sense gluten, i des del PMC s'ha recomanat a les entitats que segueixin l'exemple. A part, els missatgers reials repartiran 1.000 kg més de caramels els dies anteriors a la cavalcada.

Quant a les carrosses, la principal innovació és la instal·lació d'una plataforma mòbil a la de les Joguines i de la Blancaneus, per millorar-ne la seguretat, la mobilitat i el bon funcionament.

Les comparses i les carrosses de la Cavalcada

La cavalcada consta d'un primer sector d'entitats, format aquest any per:

Club d'Hoquei Mataró
Fundació Privada Esportiva Mataró
Associació de Veïns de La Llàntia
Casa de Andalucía
Armats de Mataró

I el sector oficial de la cavalcada, amb 13 carrosses i comparses:

Carters (comparsa)
Tren (carrossa)
Ratetes (carrosseta i comparsa)
Tramvia (carrossa)
Avió (carrossa)
Vaixell (carrossa)
Arlequins (carrossa)
Blancaneus (carrossa)
Oca (carrossa)
Egipte (carrossa)
Joguines (carrossa)
Iceberg (carrossa)
Rei Blanc (carrossa i tractor)
Rei Ros (carrossa i tractor)
Rei Negre (carrossa i tractor)

La cavalcada de Reis és un dels actes més multitudinaris que es produeixen a la ciutat, amb una participació ciutadans que s'estima sobre les 70.000. El Patronat Municipal de Cultura (PMC), organisme organitzador, compta amb la col·laboració d'un gran nombre de persones i entitats que participen en algun moment de tot el procés, des de l'organització, amb la Comissió de Reis que proposa i fa el seguiment, passant pels equips de suport, fins als figurants de la comitiva. Un total de gairebé 600 persones s'impliquen en algun moment de l'organització o celebració de la cavalcada.

Entitats i col·lectius: Sala Cabañes, la colla Castellera Capgrossos de Mataró, diferents col·lectius d'africans de Mataró, diferents associacions de veïns de la ciutat (Cirera, Vista Alegre, Pla d'en Boet, Cerdanyola), els Voluntaris per al Futur, radioaficionats i un col·lectiu de pagesos amb els seus tractors.

Empreses col·laboradores: "la Caixa", Fabrés Serveis Integrals, Romauto, Mataró Parc, Comerç Mataró Centre i Caixa Laietana.

Departaments de l'Ajuntament: PMC, Presidència, Via Pública, Serveis Centrals i l'Àrea de Serveis Territorials.

Quant a temes de seguretat, s'ha elaborat un Pla d'emergència municipal per a la Cavalcada, i a l'edifici de Via Pública s'instal·la el CECOPAL (Centre de coordinació municipal), que esdevé centre de comunicació i punt de coordinació del servei d'emergències. Com a serveis preventius presents a la Cavalcada hi haurà la Creu Roja, els Bombers de Mataró i l'Agrupació de Defensa Forestal.

Les normes bàsiques de seguretat que es transmetran als assistents a la cavalcada són:

  • Eviteu recollir caramels a la zona de pas de les carrosses.
  • Vetlleu i controleu els nens i nenes perquè no s'aproximin a les rodes dels vehicles.
  • La pujada dels nens i nenes a les carrosses dels Reis la faran només els patges de cada carrossa.
  • Queda prohibit transitar entre els vehicles i les carrosses de tota la Cavalcada.
  • És convenient fixar un punt de trobada amb els nens i nenes perquè pugui ser útil en cas de pèrdua. En aquest cas, cal avisar a la policia local o a la Creu Roja.

El diumenge dia 6 també hi ha prevista la visita dels Reis a:

  • 10.00 h: Residència Municipal de Sant Josep
  • 10.45 h: Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena
  • 11.30 h: Hospital de Mataró
  • 12.15 h: Residència d'avis Gatassa.