Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Una jornada debatrà la problemàtica de l'escarabat morrut de les palmeres

Escoltar

Una jornada debatrà la problemàtica de l'escarabat morrut de les palmeres

L'Ajuntament de Mataró ha organitzat, per a demà dimarts 30 d'octubre, una jornada sobre l'escarabat morrut de les palmeres. La jornada, que tindrà lloc a l'NH Ciutat de Mataró, reunirà els professionals del sector, tant de l'àmbit privat com públic, i els responsables dels ajuntaments afectats per debatre sobre la seva problemàtica i les actuacions més adients a emprendre.

La jornada s'organitza amb motiu de la plaga que fa mesos afecta a moltes de les palmeres de Catalunya i de forma molt especial a les de la comarca del Maresme, on ja hi ha 15 municipis afectats.

A les ponències s'exposarà l'experiència de l'Ajuntament de Brindisi (Itàlia) en el tractament de les seves palmeres amb l'endoteràpia, així com la detecció precoç, la reglamentació vigent i els models de gestió emprats per diferents ajuntaments.

L'escarabat morrut de les palmeres (Rhynchophorus ferrugineus Olivier) és un insecte originari de la Polinèsia de l'ordre dels coleòpters que produeix danys importants a les palmeres i en molts casos fins i tot la mort.

Jornada de l'escarabat morrut

9.00 h Obertura de la jornada, a càrrec de l'alcalde, Joan Antoni Baron, i del regidor d'Obres, Serveis i Manteniment, Francesc Melero.

9.30 h L'experiència de Brindisi, a càrrec de Giovanni Nardelli, Agrònom i Paisatgista de l'Ajuntament de Brindisi, Itàlia

10.30h La detecció precoç, a càrrec de Josep M. Riba, biòleg especialista en Fitopatologia.

11.00 h Pausa - Cafè

11.30 h Nova reglamentació en el control de la plaga a càrrec de:
. Jordi Giné, cap del Servei de Sanitat Vegetal del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat de Catalunya
. Jesús Altabella, tècnic responsable del morrut a tot Catalunya

12.00 h Mètodes de Gestió (comunicacions de diversos ajuntaments):
. Pineda, principal focus de la plaga a càrrec de Montse Hernández, tècnica de Medi Ambient de l'Ajuntament de Pineda
. Badalona, protocol de detecció a càrrec de Carme Hilario
. Baix Penedès, actuació en la valona a càrrec de Sr. Sergi Vives, especialista en arbres i palmeres de l'empresa Vertipoda
. Mataró, tractaments preventius a càrrec de Joaquim Tarragó, cap de Secció de Viver Municipal.

13.00 h Taula Rodona (de tots els ponents)
Moderador: Joan Campmajó, cap de Manteniment i Serveis de l'Ajuntament de Mataró

15.00 h Dinar.