Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Una jornada explicarà l'evolució de l'alguer de Mataró durant els deu anys d'estudi sobre la praderia de posidònia

Escoltar

Una jornada explicarà l'evolució de l'alguer de Mataró durant els deu anys d'estudi sobre la praderia de posidònia

L'Ajuntament de Mataró organitza el proper dissabte, 9 de juny, la jornada "Litoral i sostenibilitat: 10 anys de Projecte alguer de Mataró", que tindrà lloc al Centre Cívic Pla d'en Boet (Juan Sebastián Elcano, 6). La trobada permetrà endinsar-se, mitjançant un seguit de conferències, en el coneixement d'aquest hàbitat, del seu estat i l'evolució que ha tingut en els darrers 10 anys, així com del seu marc territorial.


Està previst que l'alcalde, Joan Antoni Baron, acompanyat del president del Patronat Municipal de Cultura, Jaume Graupera, facin l'obertura de la jornada a les 9.30 hores. El programa sencer es pot consultar al web municipal. La jornada s'emmarca en els actes de celebració del Dia mundial del Medi Ambient, que va tenir lloc dimarts 5 de juny.


L'alguer de Mataró es troba situat davant de la costa del municipi. Es tracta d'una de les praderies de posidònia més ben conservades de la costa catalana. Des de fa 10 anys, és objecte de recerca i seguiment mitjançant el "Projecte alguer de Mataró", amb la col·laboració de diferents organismes i entitats: Servei de Ciutat Sostenible de l'Ajuntament de Mataró; Secció de Ciències Naturals del Museu de Mataró (Patronat Municipal de Cultura); Escola del Mar de Badalona (Ajuntament de Badalona); Departament d'Ecologia de la Universitat de Barcelona; Societat de Pesca i Activitats Subaquàtiques de Mataró (SPAS); Confraria de Pescadors Sant Pere de Mataró i el Centre d'Immersió Blaumar.


Documental i exposició


Durant la jornada es donarà a conèixer un documental realitzat per l'SPAS, que recopila imatges submarines obtingudes al llarg dels anys d'estudi.


A més, es podrà visitar l'exposició "L'alguer de Mataró: 10 anys de seguiment", organitzada pel Museu de Mataró. La mostra s'ha creat per commemorar els 10 anys del Projecte alguer de Mataró i donar a conèixer la gran riquesa del fons marí del litoral de Mataró i els resultats de l'estudi que s'hi porta a terme des del 1997.


L'exposició ja ha estat visitada per més de 500 persones al Museu de Mataró, on ha estat exposada del 18 al 27 de maig. També ha format part de la "Mostra d'entitats i associacions" organitzada pel Museu Marítim de Barcelona al Moll de la Fusta el cap de setmana de l'1 al 3 de juny, i es preveu que al llarg de l'any visiti altres equipaments de Mataró.


A partir del curs escolar 2007-2008, el Museu de Mataró tornarà a acollir l'exposició i oferirà visites guiades per a escolars a la mateixa, durant les quals els alumnes treballaran sobre unes fitxes pedagògiques creades per a dos nivells d'ensenyament (primària i secundària). Per sol·licitar les visites guiades, cal trucar al telèfon 93 741 29 30 de 9.00 a 14.00 hores.


Resultats del seguiment


L'estudi sobre l'alguer de Mataró analitza diferents paràmetres de la praderia de posidònia per avaluar el seu estat i evolució. En concret, s'analitzen la densitat (quantitat de feixos de planta per metre quadrat), la cobertura (% de superfície d'alguer ocupada per planta viva) i l'enterrament. De manera complementària, en els primers 10 anys d'estudi s'ha fet el seguiment de la regressió del límit de l'alguer, de la dinàmica del sediment i de la floració.


La diagnosi d'aquests 10 anys d'estudi permet parlar d'una situació d'estabilitat, contràriament a l'estat de les praderies localitzades a altres zones de la costa catalana, on la regressió ha estat molt important.


Reconeixement al voluntariat ambiental


En finalitzar la jornada sobre l'alguer, dissabte tindrà lloc un acte de reconeixement als submarinistes voluntaris que han col·laborat durant aquests 10 anys a la realització de l'estudi amb immersions de seguiment. En el transcurs de l'acte, que tindrà lloc a les 14.00 hores a la dàrsena pesquera del Port de Mataró, es lliurarà als voluntaris samarretes i gorres del Projecte alguer editades amb motiu del desè aniversari.


Noves immersions


El diumenge 10, de 8.00 a 13.00 hores, tindrà lloc la primera immersió de l'any per obtenir dades sobre l'estat de l'alguer. La immersió es realitzarà a l'estació de seguiment número II, situada a 20 metres de fondària. Els submarinistes es trobaran a la seu de l'SPAS (mòdul B del Port de Mataró), on es farà una breu explicació als participants per recordar la metodologia de presa de dades abans de fer el trasllat amb embarcacions mar endins fins el punt d'immersió.


La segona immersió de recollida de dades està prevista per a la primera quinzena d'octubre i tindrà lloc a l'estació número I, situada a 12 metres de fondària.


Conveni entre l'Ajuntament de Mataró i l'SPAS


Aquesta setmana està previst signar el conveni anual entre l'Ajuntament de Mataró i l'SPAS per tal de seguir col·laborant en el projecte de conservació i difusió de l'alguer de Mataró. Aquest conveni contempla una aportació econòmica de l'Ajuntament, de 3.500 euros, per a les activitats ambientals que realitza l'entitat.


En el marc del projecte alguer, l'SPAS coordina els submarinistes voluntaris, dóna suport logístic, informa sobre el fons de Mataró, fa el seguiment fotogràfic i aporta material gràfic per a aquest projecte.


La tasca de difusió


L'Ajuntament de Mataró i les entitats que col·laboren en el Projecte alguer han dut a terme durant els darrers anys una tasca de difusió continuada sobre la praderia de posidònia que es troba davant del municipi. Com a activitats més destacades, l'any 2002 el Departament d'Ecologia de la Universitat de Barcelona, per encàrrec de l'Ajuntament de Mataró, va realitzar una cartografia de l'alguer de Mataró, entre les rieres d'Argentona i de Sant Andreu de Llavaneres.


L'any 2004, amb motiu del Fòrum de Cultures, es van realitzar tot un seguit d'activitats i productes vinculats amb el Projecte alguer: una exposició; l'edició d'un DVD que va guanyar el premi "La Malla" de Comunicació Local de la Diputació de Barcelona; una jornada a la Biblioteca Pompeu Fabra; visites amb escolars; maleta didàctica; web temàtic de l'alguer).


Així mateix, el Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya ha inclòs l'alguer de Mataró en la proposta catalana de la Xarxa Natura 2000, aprovada pel Govern català el 5 de setembre de 2006 i enviada a la Unió Europea. La Xarxa Natura 2000 és la iniciativa més important que s'està desenvolupant per a la conservació de la biodiversitat europea.








 


Recollida de dades a l'alguer. Autor: Josep Borràs.




 


Floració d'una planta de posidònia de l'alguer de Mataró. Autor: Oriol Soler