Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

84.414 mataronins podran votar a les Eleccions Generals

Escoltar

84.414 mataronins podran votar a les Eleccions Generals

El proper diumenge, 9 de març, se celebraran les Eleccions Generals per escollir els representants al Congrés dels Diputats i al Senat. A la ciutat de Mataró estan convocades a les urnes 84.414 persones de les 120.181 que hi ha inscrites en el padró municipal.

Del cens d'electors, 742 són joves que podran exercir el dret a vot per primera vegada.

Hi haurà 139 meses distribuïdes en 77 col·legis electorals, agrupades en 6 districtes electorals, 77 seccions (2 més que en els anteriors comicis) i 48 locals.

Respecte als anteriors comicis (Eleccions Municipals 2007), s'ha produït un canvi d'un col·legi electoral: s'ha canviat el col·legi del CC Cirera (carrer de Cadis, 1) pel CEIP Antonio Machado (plaça d'Antonio Machado, 1).

Vot accessible per a discapacitats visuals

Per primera vegada en unes eleccions, les persones amb discapacitat visual que coneguin el sistema lecto-escriptura Braille i que tinguin reconegut un grau de minusvalidesa igual o superior al 33% o estiguin afiliats a l'ONCE podran exercir el dret al vot secret. Les persones que desitgin usar aquest nou mètode de vot accessible ho han d'haver sol·licitat entre els dies 15 de gener i 11 de febrer al Ministeri de l'Interior (900 150 000).

El dia de les eleccions, en el col·legi electoral corresponent, a la persona sol·licitant se li proporcionarà un pack de votació en Braille amb les instruccions, tants sobres com opcions polítiques, un sobre de votació i una plantilla per a les votacions al Senat

Servei d'acompanyament amb Creu Roja

Com en els anteriors plebiscits, l'Ajuntament i la Creu Roja han arribat a un acord de col·laboració per posar a disposició de les persones amb mobilitat reduïda un servei d'acompanyament per exercir el dret a vot.

Els interessats han de trucar al telèfon d'atenció ciutadana 010 per sol·licitar el servei abans del divendres 7 de març a les 20 h. Les peticions són trameses a Creu Roja, que es posa en contacte amb els interessats confirmant-los el moment del dia en què se'ls realitzarà el servei, que està previst fer-se en ambulància o en transport adaptat.

Les persones amb mobilitat reduïda seran acompanyades per personal de Creu Roja des dels seus domicilis particulars fins als col·legis electorals corresponents i, un cop exercit el dret a vot, es realitzarà el viatge a la inversa.

Dispositiu d'informació als ciutadans

L'Ajuntament ha dissenyat un dispositiu especial d'informació als ciutadans durant la jornada electoral, que té els següents eixos:

1. Servei d'Informació del Cens Electoral a l'Ajuntament i als centres cívics

L'Oficina d'Atenció Ciutadana de La Riera, 48 i les de Rocafonda i Cerdanyola, situades als respectius centres cívics, romandran obertes entre les 8 i les 20 h amb l'objectiu d'atendre presencialment qualsevol ciutadà que desitgi realitzar consultes sobre on es troba situat el seu col·legi electoral. Igualment, també estaran oberts excepcionalment al públic els centres cívics de Molins, Cirera i del Pla d'en Boet, amb el següent horari: de 9 a 14 i de 16 a 20 h. Els ciutadans també podran obtenir informació trucant al telèfon d'atenció ciutadana 010 (807 117 010 si es truca des d'un mòbil).

2. Informació sobre la jornada electoral i l'escrutini a l'Ajuntament

Els ciutadans podran fer un seguiment de la jornada electoral a través de diferents sistemes d'informació instal·lats al vestíbul de l'Ajuntament (La Riera, 48):

-Pantalla de dades sobre participació i escrutini. Està previst la publicació de les dades de participació a les 14 i a les 18 h. Un cop tancats els col·legis electorals i quan l'Ajuntament disposi de les dades es començaran a publicar en aquesta pantalla els primers resultats dels comicis. Els resultats s'aniran actualitzant sistemàticament, a mesura que vagin arribant les dades dels diferents recomptes de vots. S'oferiran els resultats generals de la ciutat i els resultats per barris (ordenats alfabèticament).

-Pantalla de televisió. Emetrà imatges de diferents informatius de televisió que realitzen una programació especial amb motiu de les eleccions.

-Plafons informatius. Una petita exposició amb infografia recollirà una retrospectiva dels resultats a Mataró de les diverses eleccions generals des de 1977.

3. Seguiment en línia de les eleccions a través del web municipal

Igual que en les darreres eleccions municipals, es podrà fer el seguiment dels comicis en línia a través del web municipal (www.mataro.org): qualsevol persona des de casa seva podrà conèixer de primera mà, a través d'Internet, els resultats de participació estimada a les 14 i a les 18 h i els resultats electorals a mesura que es va realitzant el recompte de vots. A partir de la primera publicació de resultats s'aniran actualitzant les dades a mesura que arribin els resultats a l'Administració. Un cop finalitzat l'escrutini, es penjarà a la xarxa el dossier general amb els resultats provisionals i totes les estadístiques generades a Mataró, que quedaran pendents de confirmació per la Junta Electoral.

4. Dossier dels resultats electorals

El dossier amb els resultats electorals a la ciutat de Mataró estarà disponible al web municipal (en format PDF) i qualsevol persona podrà imprimir-lo per saber la participació, els resultats generals a Mataró i els resultats per barris, entre d'altres.