Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ca l'Arenas, Centre d'Art del Museu de Mataró inaugura nova temporada

Escoltar

Ca l'Arenas, Centre d'Art del Museu de Mataró inaugura nova temporada

El proper dissabte 4 d'octubre, a les 19 h, hi haurà l'acte d'inauguració de la nova temporada de Ca l'Arenas, Centre d'Art del Museu de Mataró. L'eix temàtic d'enguany, entorn al qual s'han programat totes les exposicions, és la introspecció artística, la subjectivitat del creador i el seu món interior que el condicionen i l'inspiren en els processos creatius.

De forma simultània s'inauguraran quatre exposicions, totes incloses en la temàtica de la temporada que rep el títol de "Mirar endins. Interiors". En concret s'inaugurarà, al primer pis, l'exposició de la temporada, "Més enllà de l'objecte. Un cicle vital a les col·leccions del Museu de Mataró". Al menjador es podrà gaudir de "J.A.C. 1977, el quadern d'homenatge a Jaume Arenas", un recull de 45 dibuixos, pintures, partitures, escrits i collages que artistes locals d'aquell moment van dedicar a l'artista pels seus 50 anys de dedicació al món de l'art. A la Sala 1, s'obre l'exposició de Josep M. Codina, a la Sala 2 i a la finestra s'hi exposa l'obra de Raül Roncero i a la galeria, les creacions de Sant Erill, totes relacionades amb el lema de la temporada. Al llarg de l'any, exposaran a Ca l'Arenas 11 artistes més i s'exhibiran els fons del Museu d'Art Modern de Tarragona i del Museu d'Art de Sabadell.

Al llarg de la temporada s'aniran programant activitats culturals complementàries a les exposicions i a l'eix temàtic. Coincidint amb l'inici del curs escolar també s'ha endegat el programa de visites i tallers didàctics dirigits a alumnes de tots els cicles educatius. S'han programat 6 activitats pedagògiques entorn del tema de la temporada, i s'ha mantingut un taller per a cada cicle educatiu dels temes de les anteriors temporades, és a dir, sobre el retrat i sobre el viatge. El proper dimarts 14 d'octubre es farà la presentació a Ca l'Arenas de l'oferta pedagògica d'aquesta temporada als professors interessats.

Les exposicions

Les exposicions que s'inauguren aquest dissabte 4 d'octubre són:

1r pis. Exposició de la col·lecció del Museu de Mataró: Més enllà de l'objecte. Un cicle vital a les col·leccions del Museu de Mataró.
La mostra és un recorregut a partir de diversos objectes artístics, històrics i arqueològics del fons del Museu de Mataró. L'objectiu és anar més enllà de l'aparença física de l'objecte i resseguir la vida interior en cadascuna de les nostres fases vitals, des de la infància fins a la senectut. L'exposició es divideix en quatre àmbits, corresponent a quatre estadis vitals: "Un camí d'aprenentatge" (la infància i l'adolescència, etapes de preguntes i perquès); "El racó més fosc" (joventut, etapa d'emocions, sentiments i crisis); "Un cap ben moblat" (la maduresa de l'individu, l'etapa de assossegament i coneixement interior) i finalment "Cap al tard" (la vellesa, el crepuscle, la feblesa i el record). El conjunt de l'exposició ha estat comissariat per l'historiador de l'art Joan Miquel Llodrà.

Menjador: J.A.C. 1977, el quadern d'homenatge a Jaume Arenas. L'any 1977 un grup de mataronins va oferir un homenatge a l'artista, amb motiu dels seus 50 anys dedicats al món de l'art, en forma d'un àlbum de dibuixos, pintures, partitures, escrits i collages. L'exposició està formada per un recull de 45 obres dels artistes locals d'aquell moment com Eduard Alcoy, Alfred Opisso o Josep M. Rovira-Brull, entre d'altres.

Sala 1: Josep Maria Codina. La mirada obstinada. Pintures en diverses tècniques de l'artista mataroní.

Sala 2 i La finestra: Raül Roncero. Interiores por sólo 1,5 €. Instal·lació inspirada en les publicacions d'interiorisme.

La galeria: Santi Erill. Exposició fotogràfica de l'artista.

Soterrani: Ca l'Arenas, el llegat d'un pintor. Vídeo realitzat per la periodista Àngela Guerrero.

Calendari de les exposicions de "Mirar endins. Interiors. Temporada 2008-2009"

1r pis. Exposició de la col·lecció
.- Més enllà de l'objecte. Un cicle vital a les col·leccions del Museu de Mataró.
Del 4 d'octubre de 2008 al 13 de setembre de 2009

Menjador
.- J.A.C. 1977, el quadern d'homenatge a Jaume Arenas. Del 4 d'octubre al 14 de desembre de 2008
.-Ca l'Arenas: el taller. Del 19 de desembre de 2008 al 29 de març de 2009
.-Ca l'Arenas: les tertúlies. Del 2 d'abril al 5 de juliol de 2009
.-Jordi Arenas, records. Del 10 de juliol al 27 de setembre de 2009

Sala 1
.-Josep Maria Codina. Del 4 octubre al 14 desembre de 2008
.-Manuel Cusachs. Del 17 desembre de 2008 al 22 de febrer de 2009
.-Fons del Museu d'Art de Sabadell. Del 27 de febrer al 3 de maig de 2009
.-Fons del Museu d'Art Modern de Tarragona. Del 8 de maig al 5 de juliol de 2009
.-Ramon Manent. Del 10 juliol al 27 de setembre de 2009

Sala 2
.- Raül Roncero. Interiores por sólo 1,5 €. Del 4 d'octubre al 9 de novembre de 2008
.-Arena Tarrés. Del 14 de novembre al 14 de desembre de 2008
.-Margarita Pineda. Del 19 de desembre de 2008 al 8 de febrer de 2009
.-Glòria Safont-Tria. De 13 de febrer al 29 de març de 2009
.-Núria Alberch. Del 3 d'abril al 17 de maig de 2009
.-Pol Codina. Del 22 de maig al 5 de juliol de 2009
.-Ita Puig. Del 10 de juliol al 27 de setembre de 2009

A la finestra i a la galeria s'aniran programant projectes concrets de joves artistes contemporanis entorn del tema de la temporada. La finestra, en un principi, està a disposició dels artistes que exposen. La sala 2 per a projectes locals, mentre que a la galeria hi poden confluir propostes d'artistes d'arreu. La primera exposició serà a La galeria amb les fotografies de Santi Erill.

Dades de la temporada 2007-2008

Durant la segona temporada de Ca l'Arenas, "Roda el món. El viatge", des de setembre de 2007 fins al setembre de 2008, un total de 5.200 persones han visitat l'equipament. Dins del programa de visites i tallers dirigits als escolars s'han dut a terme 283 tallers, amb un total de 6.280 alumnes de 15 centres educatius de la ciutat.