Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, visita Mataró per parlar d'habitatge

Escoltar

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, visita Mataró per parlar d'habitatge

El conseller de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, Francesc Baltasar, ha visitat avui, 18 de gener, la promoció d'habitatge públic per a la gent gran que l'Ajuntament de Mataró està construint al carrer de Carlemany, 6-12. El conseller ha estat acompanyat de l'alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, del regidor d'Habitatge, Francesc Teixidó, de la regidora de Medi Ambient i Sostenibilitat, Quiteria Guirao, del gerent de PUMSA i Prohabitatge, Cèsar Fernàndez, del director general de Promoció de l'Habitatge, Joaquim Gascó, i del conseller delegat d'ADIGSA a l'Ajuntament de Mataró, Frederic Linares.

El conseller ha mantingut una reunió de treball sobre habitatge en la qual s'han tractat, entre d'altres temes, els convenis signats entre l'Ajuntament i la Generalitat de Catalunya per facilitar l'accés de la ciutadania a l'habitatge i per renovar i mantenir el parc d'habitatges existent a Mataró. Aquests convenis han permès crear la Borsa de Lloguer Jove (any 2004); posar en marxa el Programa de mediació per al lloguer social, gràcies al qual Prohabitatge Mataró s'encarrega d'informar i de tramitar els ajuts al lloguer (any 2005); i crear l'Oficina Local de l'Habitatge amb un seguit de serveis gratuïts dirigits als ciutadans en relació a l'habitatge (any 2005).

La trobada ha servit, a més, per presentar al conseller el Pla Local de l'Habitatge, desplegament 2007-2011, que preveu iniciar la construcció d'un total 1.362 habitatges en règim de protecció pública (HPO) a la ciutat de Mataró.

La promoció del carrer de Carlemany

Finalment, Francesc Baltasar ha comprovat l'evolució de les obres dels 30 habitatges de lloguer de protecció oficial que PUMSA construeix al carrer de Carlemany, i que són adaptats per a la gent gran.

L'immoble, a més, tindrà un aparcament subterrani amb 96 places i un equipament públic que es destinarà a l'atenció diürna per a malalts d'Alzheimer (Associació familiars Alzheimer Barcelona).

L'edifici té una superfície construïda de 5.507 m2, i es distribueix en tres plantes subterrànies, planta d'equipaments, planta baixa, tres plantes pis i coberta. El projecte el promou PUMSA i el gestiona la seva filial Prohabitatge Mataró.

Adaptats a la gent gran

Els habitatges s'ubiquen a la planta baixa i a les tres plantes pis de l'edifici. Dels 30 pisos, 24 tenen dos dormitoris i una superfície mitja útil de 50 m2, mentre que els altres 6 tenen un dormitori i una superfície mitja útil de 38 m2.

Cada habitatge disposarà d'alarmes als banys per tal que es pugui avisar als serveis adequats en cas de caigudes. A més, se'ls facilitarà el servei de teleassistència. D'altra banda, l'amplada de les portes i dels espais que conformen els habitatges és l'adequada per tal que les persones amb cadira de rodes puguin moure's amb facilitat pel pis.

Totes les zones comunes de l'edifici es contemplen com espais de lleure i de relació per als veïns. Així, a la tercera planta s'ubica una sala on està previst realitzar tallers de jardineria o cuina dirigits als usuaris dels habitatges, a més d'una terrassa transitable amb zona d'estenedors i on hi haurà petits horts dels quals en tindran cura els propis veïns.

La tercera planta també disposa d'una bugaderia d'ús comú per a tots els veïns. Una altra zona de convivència per als usuaris dels habitatges, serà la sala que se situarà a la planta baixa de l'edifici.

Característiques de l'equipament

A la planta baixa de l'edifici s'hi ubicarà l'equipament públic que disposarà d'entrada independent. Aquest local, cedit per PUMSA a l'Ajuntament, serà un centre d'atenció diürna per a malalts d'Alzheimer (Associació familiars Alzheimer Barcelona).

Té una superfície útil de 450 m2i disposa d'un pati interior de 194 m2que està incorporat a l'equipament, tot augmentant les possibilitats del mateix.

Aparcament per a residents

L'edifici es completa amb un aparcament per a residents de tres plantes subterrànies amb un total de 96 places que es comercialitzaran en règim de lloguer. D'aquestes places, 68 son per a cotxes i 27 per a motocicletes. L'aparcament, amb una superfície útil de 2.132 m2, compta també amb 18 trasters.

Criteris de sostenibilitat

PUMSA ha aplicat criteris de sostenibilitat en la construcció d'aquest edifici. Així, per estalviar aigua, es preveu fer la recollida en un dipòsit comunitari de les denominades aigües grises (l'aigua que utilitzin els veïns per les dutxes) així com de l'aigua de pluja, que després de tractar-les es reutilitzaran per a les cisternes dels vàters.

A més, la instal·lació comunitària de preescalfament d'aigua calenta sanitària es durà a terme mitjançant plaques solars tèrmiques que s'instal·laran a la coberta superior, i s'ha previst la producció d'electricitat mitjançant plaques fotovoltaiques.

Segona fase en marxa

El projecte de construcció d'aquest immoble l'ha redactat l'arquitecte Xavier Pous del despatx Arquitectura i Disseny Mataró, SL.

La seva edificació s'està duent a terme en dues fases: durant la primera d'elles, l'empresa Ferros Iluro, SL, va aixecar l'estructura completa de l'immoble. La segona fase l'està duent a terme l'empresa Miquel Anglada Construccions, SL, i consisteix en la construcció de la resta de l'edifici, inclòs l'aparcament.

Està previst que les obres finalitzin el juny de 2008. El pressupost de construcció d'aquest edifici és de 4.790.000 euros, IVA inclòs.