Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Maresme aprofitarà al màxim els seus residus gràcies al centre de tractament que es comença a construir a Mataró

Escoltar

El Maresme aprofitarà al màxim els seus residus gràcies al centre de tractament que es comença a construir a Mataró

El divendres 7 de novembre, es va col·locar la primera pedra del Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme, ubicat al municipi de Mataró, en un acte en què van intervenir la directora de l'Agència de Residus de Catalunya, Genoveva Català; el president del Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme i alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron; alcaldes dels ajuntaments del Maresme que forment part del Consorci i representants de la Unió Temporal d'Empreses que executa aquesta infraestructura de tractament de residus municipals. L'Agència de Residus de Catalunya assumeix el cost de la nova instal·lació, 80.707.638 euros. El nou centre de tractament gestionarà residus municipals i la seva entrada en funcionament es preveu per al final de 2010.

Una de les funcions essencials d'aquesta infraestructura és que permetrà el màxim aprofitament dels residus, de manera que es reduiran els que hauran de ser incinerats. El Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme acollirà una planta de tractament de resta (els residus que no s'han llençat a contenidors), una de tractament de voluminosos, i una altra de transferència de recollida selectiva de paper i cartró, envasos lleugers, vidre i matèria orgànica (restes de menjar). Com a part del nou projecte, també s'inclouen millores a la incineradora ja existent, per adaptar-la a les característiques del residu no aprofitable procedent de les plantes de resta de Granollers i Mataró, un cop aquestes instal·lacions entrin en funcionament l'any 2010. Es preveu generar una energia anual de 85 milions de kilowats/hora, quantitat suficient per assegurar durant un any la demanda energètica de 32.000 llars.

Recuperar el 45%

El 45% dels residus (orgànica, paper, envàs, vidre o metall) que arribin a la nova planta de resta seran recuperats selectivament. La infraestructura tindrà una capacitat de tractament anual de 190.000 tones. El rebuig combustible del 55% restant es derivarà a l'actual incineradora per a la seva recuperació energètica. La capacitat de la planta de voluminosos serà de 6.000 t/any, i la de transferència serà de 50.000 t/any.

La nova instal·lació incorpora tecnologies mediambientals innovadores de tractament mecànic i biològic dels residus, incloent la metanització i l'estabilització aeròbica de la matèria orgànica. La generació elèctrica de la incineradora es complementarà amb la del biogàs obtingut a la metanització (8.000.000 kilowats/hora anuals) i les noves plaques solars fotovoltaiques (393.000 kilowats/hora anuals) que es col·locaran a la coberta del nou edifici. Això convertirà el Centre en un dels principals generadors d'energies renovables a Catalunya i referent per la diversitat dels seus orígens: el biogàs de la metanització, la incineració i el procés fotovoltaic. És per això que el conjunt de la infraestructura garanteix eficiència, estalvi energètic i respecte envers el seu entorn.

Nou model de gestió

El nou model de gestió dels residus municipals que impulsa el Departament de Medi Ambient i Habitatge a Catalunya té com a elements clau la prevenció, la recollida selectiva i el tractament de totes les fraccions. Això permet recuperar el màxim de material i reduir la quantitat de residus destinats a tractament final. El Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme forma part de la planificació per al període 2005-2012 d'una sèrie d'instal·lacions que abasta tot Catalunya: el Pla territorial sectorial d'infraestructures de gestió dels residus municipals de Catalunya. 

Seguint aquest nou model, el Maresme i el Vallès Oriental col·laboren estretament en la gestió dels seus residus. En aquest context, la incineradora de Mataró tractarà part del rebuig combustible generat a la futura planta de fracció resta del Vallès Oriental. D'altra banda, la matèria orgànica recollida selectivament als diferents municipis del Maresme s'enviarà a la nova planta de compostatge de Granollers, que està previst que entri en funcionament l'any 2009.

EL president del Consorci per al Tractament de Residus Urbans del Maresme, Joan Antoni Baron, i la Directora de l'Agència de Residus de Catalunya, Genoveva Català, fent baixar la primera pedra. ARC/Consorci Residus Maresme

Imatge dels parlaments, amb Baron i Català al centre. ARC/Consorci Residus Maresme