Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els oients de Mataró Ràdio poden escoltar falques per millorar l'ús del català

Escoltar

Els oients de Mataró Ràdio poden escoltar falques per millorar l'ús del català

L'Ajuntament, amb el suport del Centre de Normalització Lingüística (CNL) del Maresme i de Mataró Ràdio, ha engegat un projecte per millorar l'ús del català oral. La informació de la campanya, que porta com a títol "Engresca't a parlar bé en català", es va donar a conèixer a la Comissió Informativa d'Innovació i Presidència del passat 27 d'octubre.

Els oients de Mataró Ràdio (89.3 fm) poden escoltar, des del dimarts 28 d'octubre i durant tres mesos, falques publicitàries on s'exposen frases incorrectes que es fan servir dia a dia i a continuació es dóna l'opció bona.

La utilització correcta dels articles, les hores en català, barbarismes que es fan servir per influència del castellà o d'altres llegües i la utilització dels verbs són alguns dels temes lingüístics que es posen de manifest en els exemples.

Falques de ràdio educatives

Entre els exemples que poden escoltar els oients de Mataró Ràdio hi ha la frase incorrecta "Són les set i mitja" quan de forma correcta es diu "Són dos quarts de vuit". També hi ha la correcció de barbarismes com "botiquín" que en català és "farmaciola" o "carrer peatonal" per "carrer de vianants" i "mando de la televisió" que s'ha de dir "comandament de la televisió".

Aquesta és una actuació prevista en el Programa d'Actuació Municipal (PAM) 2008, dins de la secció de Política Lingüística de l'Ajuntament.