Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La bandera de Catalunya oneja a la plaça de Santa Anna

Escoltar

La bandera de Catalunya oneja a la plaça de Santa Anna

L'alcalde, Joan Antoni Baron, va presidir l'acte d'hissada de la bandera de Catalunya a la plaça de Santa Anna. Durant l'acte d'hissada la Colla Castellera Capgrossos de Mataró van fer una actuació i la Coral La Nota va interpretar unes peces musicals.

La bandera s'ubica a la banda nord de la plaça de Santa Anna, a tocar de la baixada de Santa Anna i just al costat del cub de granit.

Els criteris seguits per a l'elecció exacta de l'emplaçament dins la plaça han estat els següents:

- Que la visibilitat fos òptima, tant en pujar des de La Rambla, com en baixar per La Riera.
- Que es respectés el perímetre de l'aparcament subterrani.
- Que es pogués integrar el nou element als ja existents a la plaça.
- Que respectés el pas habitual i puntual per a les activitats que s'hi desenvolupen.

Pel que fa a les característiques de la bandera, finalment tindrà una alçada de 12 m, passant a ser l'objecte més alt de la plaça, tret dels edificis. Les dimensions de la bandera són de 3x2 m i el color escollit per al pal ha estat un gris, per tal d'integrar-lo amb els fanals de la plaça. A més, s'hi construirà una barana protectora de 0,8 x 0,8 m per protegir el pal de possibles topades dels vehicles que usen aquesta zona per fer càrrega i descarrega. S'instal·larà també, un focus de llum concèntrica que apuntarà directament a la bandera i la mantindrà il·luminada en les hores nocturnes (fins a les 00:00 h). El pressupost d'instal·lació és d'uns 4.000 euros.

Antecedents

El Ple de l'Ajuntament del mes de setembre va acordar per unanimitat la col·locació d'una  bandera de Catalunya en un lloc destacat de la ciutat a instàncies d'una proposta de resolució presentada pel Grup Municipal de Convergència i Unió.


Un lloc històric, cèntric i de molta concurrència

Per a l'elecció de l'emplaçament, l'Ajuntament va elaborar un informe en què es valoraven diferents ubicacions possibles a llocs emblemàtics de la ciutat tenint en compte els següents criteris:

- Criteri visual: grau de visibilitat de l'element, segons l'angle de visió i la distància entre l'objecte observat i l'observador.

- La centralitat: situació dins la ciutat.
- La distinció: interacció de l'entorn amb l'objecte per realçar la seva visió.
- L'impacte visual: valora si l'element crida l'atenció.
- La circulació de persones i vehicles per possibilitar un major nombre d'impactes, és a dir d'observació directe o indirecte de l'objecte.
- L'entorn i la seva capacitat per albergar-hi actes i l'ordre dels elements del voltant.

En l'elecció de la plaça de Santa Anna com a ubicació definitiva de la senyera es van tenir en compte el fet de tractar-se d'un lloc emblemàtic de trobada, el ser un punt històric i molt cèntric de la ciutat, la seva gran concurrència de vianants i la capacitat per celebrar-hi actes.

Els emplaçaments que es van valorar van ser el Parc Central, la Porta Laietana, el passeig marítim, la plaça de Rafael Casanova, l'avinguda de Lluís Companys i la plaça de Catalunya.