Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Biblioteca Pompeu Fabra acull les primeres Jornades Republicanes

Escoltar

La Biblioteca Pompeu Fabra acull les primeres Jornades Republicanes

La Comissió de la Memòria Històrica del Consell Municipal de la Gent Gran, que forma part de la regidoria de Gent Gran de l'Ajuntament, juntament amb el Grup d'Història del Casal, els Marxaires Mataró-Canigó i el Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Mataró han organitzat, per primer any, unes Jornades Republicanes. La Filmoteca de Catalunya i el Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya també hi participen.

L'objectiu és transmetre la memòria del segle XX, propiciar el diàleg i el debat intergeneracional i que els ciutadans, sobretot els més joves, coneguin la història de la ciutat durant un període històric determinat, en aquest cas, els anys 30.

La programació inclou conferències, tertúlies i una sortida al Museu Memorial de l'Exili de la Jonquera i al camp de refugiats de Ribesaltes i tindran lloc a la Biblioteca pública Pompeu Fabra (plaça d'Occitània, s/n).

Dimarts, 25 de novembre

La sessió inaugural, a les 19 h, anirà a càrrec de la regidora de Gent Gran de l'Ajuntament, Núria Aguilar; la directora general de la Memòria Democràtica de la Generalitat de Catalunya del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya, Maria Jesús Bono; la historiadora i coordinadora de les Jornades, Margarida Colomer, i un representant de la Comissió de Memòria Històrica del Consell Municipal de la Gent Gran.

A continuació, a les 19.30 h, el catedràtic d'història contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Borja de Riquer, serà l'encarregat de la conferència "Els reptes de la República".

Dijous, 27 de novembre

La tertúlia del Grup d'Història del Casal parlarà, de 21 a 22 h, sobre "La vida quotidiana durant la guerra" en el programa "El Racó" de Mataró Ràdio (89.3 FM).

Dimarts, 2 de desembre

L'historiador i professor d'història de batxillerat, Josep Xaubet, serà el ponent de la conferència "Aixecament militar i brigades internacionals" que està previst que comenci a les 19.30 h.

Dijous, 4 de desembre

L'aparellador i director del Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró, Manuel Salicrú, parlarà sobre "La vida a la rereguarda a partir del diari Llibertat" a partir de les 19.30 h.

Dimarts, 9 de desembre

La doctora en Història de l'Art a la Universitat de Barcelona, Encarnació Soler, serà l'encarregada d'apropar els assistents a "Laya Films, productora de la Generalitat republicana durant la Guerra Civil". L'acte començarà a les 19.30 h.

Dijous, 11 de desembre

Amb el títol "La repressió durant la guerra i la postguerra", el professor d'història contemporània a la Universitat de Barcelona, Joan Vilarroya, abordarà aquest aspecte a partir de les 19.30 h.

Dissabte, 13 de desembre

Sortida al Museu Memorial de l'Exili de la Jonquera i al camp de refugiats de Ribesaltes. L'hora de sortida és a les 8 h i la d'arribada prevista a les 20 h des de la plaça de les Tereses. El preu de l'excursió és de 17 euros del dinar i per fer la reserva de plaça cal dirigir-se a l'Agència d'Atenció a la Gent Gran i a les Persones amb Dependència (carrer de Cuba, 47) de 9 a 19 h.

Dimarts, 16 de desembre

L'acte de cloenda consistirà en la xerrada de la historiadora Margarida Colomer sobre "Ocupació militar, exili i cost de la guerra". A continuació, es faran els parlaments de cloenda a càrrec de la mateixa Colomer, la regidora de Gent Gran de l'Ajuntament, Núria Aguilar, i un representant de la Comissió de Memòria Història del Consell Municipal de la Gent Gran.