Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La Policia Local fa balanç de la seguretat a tres eixos comercials de la ciutat

Escoltar

La Policia Local fa balanç de la seguretat a tres eixos comercials de la ciutat

La Policia Local ha fet un balanç de la seguretat a tres eixos comercials de la ciutat a petició de la Unió de Botiguers per conèixer quina és la realitat en aquest aspecte. Les dades recollides són del 2007 i les àrees d'estudi han estat l'eix comercial del centre amb 69 carrers, de Cerdanyola amb 35 vials i de Rocafonda amb 29. La informació es va presentar a la Comissió Informativa de Via Pública del 24 de setembre.

Els fets delictius analitzats són els furts, el robatoris amb força en interiors de comerç i els robatoris amb intimidació i/o violència. A banda d'aquests delictes, l'estudi també fa balanç dels incompliments a l'Ordenança de Civisme com són les pintades de grafits i la venda ambulant.

Les dades dels fets delictius són les següents:

Centre

(%)

Cerdanyola

(%)

Rocafonda

(%)

Tot Mataró

(%)

Furt

25

5,24

5

3,13

4

2,92

155

7,75

Robatori amb força

16

3,35

14

8,75

7

5,11

126

6,30

Robatori amb violència

22

4,61

6

3,75

8

5,84

82

4,10

Número de comerços

477

---

160

---

137

---

2.000

---

(%) Índex de delictes per cada 100 comerços

Incompliment de l'Ordenança de Civisme

La base de dades de la Policia Local té 37 denúncies o actes aixecats per pintades de grafits i 85 per venda ambulant en el conjunt de la ciutat durant el 2007. En l'eix comercial de Rocafonda hi ha 7 denúncies per grafits i cap per venda ambulant; a Cerdanyola no hi ha cap denúncia sobre aquests incompliments de l'Ordenança de Civisme mentre que al centre urbà hi ha 13 denúncies per grafits al 2007 i 11 per venda ambulant.

La situació al centre de la ciutat pel que fa als grafits s'ha incrementat notablement durant els mesos d'agost i setembre de 2008 a diferents indrets del centre. En concret, s'han efectuat denúncies per pintades a la zona de Can Xammar, La Riera i carrers adjacents. Davant d'aquesta situació, la Policia Local i el Servei de Manteniment han fet actuacions específiques. Un dels resultats d'aquesta actuació específica és la imputació d'un menor que ha passat a Fiscalia de Menors per un presumpte delicte continuat de danys.

En aquests moments, Policia Local i Mossos d'Esquadra investiguen l'autoria de les pintades per poder imputar càrrecs als presumptes autors. En aquest sentit, els cossos de seguretat recorden la necessitat i la importància de la denúncia perquè es pugui actuar davant d'aquests casos d'incivisme.

Activitats preventives

Patrulles ordinàries formades tant per Policia Local com per Mossos d'Esquadra efectuen tasques de vigilància de forma preventiva amb rondes de control aleatòries així com serveis específics de vigilància en una determinada zona comercial i en determinades èpoques de l'any o de forma reactiva quan acudeixen a les demandes concretes dels ciutadans o comerciants. Per part de la Policia Local, existeix el servei del Policia de Barri que té la missió de controlar el territori de forma intensiva amb contacte directe amb els comerciants. Una de les funcions del Policia de Barri és aconsellar als comerciants sobre totes les mesures de seguretat que cal aplicar per evitar, en la mesura del possible, furts i d'altres delictes.

Durant el 2007, la Policia de Barri ha fet 570 visites al centre, 199 a comerciants de Cerdanyola i 173 a Rocafonda. Per la seva banda, el servei de l'Oficina de Relacions amb la Comunitat i Proximitat dels Mossos d'Esquadra s'encarrega del contacte directe amb els comerciants, especialment en temes de seguretat ciutadana.

Corresponsabilitat en matèria de seguretat

El Pla Local de Seguretat va determinar que la seguretat és una responsabilitat de tots, tant de l'Administració com del sector privat i personal. En aquest sentit, la Policia Local ha detectat certes mancances en alguns comerços que han de ser corregides per a fomentar la seguretat.

La Junta Local de Seguretat fa balanç d'aquest tipus de situacions i dels principals problemes en matèria de seguretat. En la darrera sessió, que va fer balanç del primer semestre del 2008, es va destacar l'increment de robatoris a l'interior de vehicles.

Propostes d'actuació

Les actuacions que es volen portar a terme per millorar la situació són, entre d'altres, una campanya per actualitzar la base de dades d'alarmes amb visites als comerços dels tres eixos comercials, una campanya de conscienciació perquè ciutadans i comerciants facin denúncia davant dels actes incívics, millorar la difusió i ús del sistema d'interposició de denúncies per Internet i valorar, un cop finalitzada, l'enquesta que s'està realitzant, en el marc de l'Observatori Comercial, sobre les mesures passives de seguretat als comerços.