La sisena Trobada del Joc de l'Aualé reunirà 622 escolars de primària
El propers dimecres 12 i divendres 14 de març tindran lloc els actes de cloenda de la sisena Trobada del joc de l'Aualé al Poliesportiu Municipal de Cirera (avinguda del Corregiment, 62). Al llarg dels dos dies de l'activitat està previst que hi participin 622 nens i nenes de 6è de primària de 16 centres educatius de la ciutat. La trobada forma part del Pla Municipal per a
Com l'any passat, l'activitat s'ha hagut de fer en dos dies atès el nombre de participants: el 2007 van ser 692 de 18 centres escolars.
Programa de l'activitat
El programa d'activitats de les dues jornades és el següent:
-9.00 -9.30h. Arribada al Pavelló de Cirera de les escoles participants.
-9.30-10.00h. Benvinguda. Inici de la primera ronda.
-10.00-10.30h. Canvi de parelles. Inici de la segona ronda.
-10.30-11.00h. Esmorzar.
-11.00-12.00h. Animació musical amb Rah-Mon Roma.
-12.00-12.30h. El regidor de Presidència, Esteve Terradas, i el president del Patronat Municipal d'Esports, Ivan Pera faran el lliurament de diplomes.
Durant tres mesos, 16 centres escolars d'ensenyament primari públics i concertats de la ciutat han participat en l'aprenentatge i pràctica d'aquest joc Africà. La trobada té per objectiu que els alumnes dels diferents centres puguin jugar entre ells.
Les escoles que participen en la trobada són les següents:
. Escola Valldemia
. CEIP Cirera
. CEIP Josep Montserrat
. CEIP Àngela Bransuela
. Escola Cor de Maria
. CEIP Germanes Bertomeu
. GEM, Grup Escoles Mataró
. CEIP Josep Manuel Peramàs
. Escola Balmes
. Salesians Sant Antoni de Pàdua
. Escola Meritxell
. CEIP Menéndez y Pelayo
. CEIP Camí del Cros.
. CEIP Anxaneta
. Escola Mare de Déu de Lourdes
. CEIP Vista Alegre
Què és el joc de l'aualé?
L'aualé és un joc Africà de càlcul i estratègia que treballa la cooperació entre els participants. El joc serveix com a mitjà per treballar i desmuntar alguns prejudicis com la posició social o el nivell formatiu de les persones procedents d'altres països.
L'aualé és un tauler format per diferents rengleres de forats i unes peces (llavors) que es mouen pels forats simulant l'acció de sembrar.
Es juga tradicionalment al nord del Golf de Guinea, des de Gabon fins al Senegal, amb petites variants locals. Tot i que també es pot trobar a les Antilles donat que va ser portat pels africans que s'hi van desplaçar. A més també està escampat per diferents països de sudamèrica, Egipte, Índia, Sri Lanka, Indonèsia, Malàisia i Filipines fent que hi hagi tantes varietats com llocs on es juga. L'aualé també és conegut per altres noms com wari, walle, awari, awaoley o wouri, entre d'altres.