Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament coordina les mesures de prevenció per a la campanya d'estiu

Escoltar

L'Ajuntament coordina les mesures de prevenció per a la campanya d'estiu

Com cada any, Mataró ha posat en marxa les mesures de prevenció per a la campanya d'estiu. El Servei de Protecció Civil de l'Ajuntament coordina els treballs de prevenció, extinció i vigilància d'incendis, conjuntament amb l'Agrupació de Defensa Forestal (ADF) Serra de Marina, Bombers de la Generalitat de Catalunya, Policia Local, Mossos d'Esquadra, Creu Roja i Defensa Forestal de la Diputació de Barcelona. 

Com els dos últims anys, s'han sumat a aquests efectius persones que commuten diferents delictes amb programes de treball per a la comunitat. Així, han realitzat aquesta alternativa penal a la denúncia 2 persones que durant l'estiu han netejat camins forestals i que realitzen tasques de vigilància.

Mesures preventives a les zones forestals

Atès que la prevenció i la vigilància són fonamentals a l'hora de reduir riscos d'incendis, les diferents tasques dirigides cap a aquesta finalitat s'han realitzat durant l'hivern i s'estan mantenint al llarg de l'estiu.

Durant el 2008 s'han realitzat les següents activitats preventives:

- Inspeccions i actuacions en parcel·les no edificades i treballs silvícoles per tal de reduir el combustible (brossa, matolls,...).

- Adequació de la xarxa bàsica de camins, revisió dels punts d'aigua i hidrants i actuació en franges perimetrals de camins i pistes interiors.

- Neteja de brossa i abocadors il·legals en parcel·les no edificades i zona de bosc.

L'Ajuntament ha signat un conveni amb l'ADF Serra de Marina per un import de 2.000 € per a la vigilància i seguiment del Pla de prevenció d'incendis forestals.

També s'ha publicat el ban d'alcaldia que indica que del 15 de març al 15 d'octubre es mantenen en vigor les mesures de prevenció d'incendis forestals d'acord amb la normativa de la Generalitat de Catalunya i s'ha enviat als domicilis de les urbanitzacions de la ciutat, uns dels espais més vulnerables als focs, cartes amb recomanacions per evitar-los i consells per com s'ha d'actuar si n'hi ha un.

En els terrenys forestals i a la franja de 500 m que els envolta queda prohibit encendre foc, llençar objectes encesos, abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol tipus, llençar coets o focs d'artifici i la utilització de bufadors o eines similars. El Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat pot concedir autoritzacions especials que cal notificar a l'Ajuntament.

Si s'observa una columna de fum o per alertar de l'incompliment d'aquestes normes s'ha de trucar al telèfon 112 o a la Policia Local al 092. La Generalitat i la Diputació han posat en marxa la campanya publicitària contra incendis forestals "Foc Zero".

Efectius per a aquest estiu

Per efectuar les tasques de vigilància i extinció, aquest estiu es compta amb:

- Bombers de la Generalitat i Defensa Forestal de la Diputació: el parc de Mataró i el de Sant Mateu, a Vilassar de Dalt, i el del Corredor, a Dosrius. També en depenen dos torres de guaita, la del Turó de Cirers, a Cabrils, i la del Corredor, prop del santuari del mateix nom. Al Parc de Mataró hi ha instal·lat el control del Maresme del Pla de Vigilància Complementària d'incendis de la Diputació. La Defensa Forestal mobilitza un total de 41 persones que s'afegeixen als efectius del parc forestal fins al proper 15 de setembre. El Parc es reforça durant aquests mesos amb 2 bombers professionals i 8 auxiliars forestals més.

- Cos d'Agents Rurals de la Generalitat: un helicòpter i una avioneta que patrullen tota Catalunya.

- ADF Serra de Marina que organitzen un operatiu en funció del risc que hi hagi.

- Des de primers de juny, l'helicòpter bombarder està a la base de Can Bosc (Dosrius).

- Creu Roja.

Platges

Des de l'inici de la temporada baixa, el 17 de maig, hi ha un lloc de socors obert els caps de setmana i festius. Entre el 16 de juny i el 3 d'agost, la temporada alta, cada dia hi ha 3 llocs de socors oberts, dos torres de vigilància, 3 cadires, 1 mòdul d'intervenció immediata i 3 embarcacions. En temporada alta, un total de 19 persones treballen en diferents torns.

Els serveis actuen coordinadament amb el nou sistema de megafonia i els sis pals de bandera informen de l'estat de la mar. La Creu Roja s'ajusta a tots els protocols, documentació i activitats necessàries per tal de què l'Ajuntament pugui disposar de la Q de qualitat de platges.

Onada de calor

Les diferents institucions i serveis que treballen en els àmbits sanitari i social a Mataró s'han coordinat per executar i actualitzar el Pla d'actuació per prevenir els efectes de l'onada de calor sobre la salut. El Pla, que posa en marxa el Departament de Salut de la Generalitat amb la implicació de les administracions locals, té com a objectiu minimitzar els efectes negatius que una situació de temperatures molt elevades pot tenir sobre la població, especialment en els grups considerats de més risc (infants i gent gran).

A Mataró l'aplicació del Pla requereix la coordinació dels serveis de Salut Pública, Benestar Social i Protecció Civil de l'Ajuntament, el Consorci Sanitari del Maresme, tant des de l'atenció hospitalària i sociosanitària com des de l'atenció primària, l'Institut Català de la Salut, la delegació de Creu Roja a Mataró i la delegació del Col·legi de Farmacèutics.

La coordinació d'aquests serveis i institucions permet treballar amb llistes unificades de les persones més vulnerables o fràgils, i establir un pla d'actuació amb mesures de suport adreçades especialment a aquest col·lectiu. La Generalitat ha fet arribar als ciutadans la campanya "A l'estiu, fora calor" i per atendre qualsevol consulta, els ciutadans es poden adreçar al telèfon 010, de l'Ajuntament, o bé al 902 111 444, de Sanitat Respon.