Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament i Cossetània Edicions reediten l'obra de l'escriptor Ventura Ametller

Escoltar

L'Ajuntament i Cossetània Edicions reediten l'obra de l'escriptor Ventura Ametller

Avui, dimarts 8 de gener, s'han presentat en roda de premsa els projectes editorials de l'obra de l'escriptor i poeta Ventura Ametller, coincidint amb el seu 75è aniversari. L'escriptor ha estat acompanyat de l'alcalde, Joan Antoni Baron, i del president del Patronat Municipal de Cultura, Sergi Penedès. A més a més hi han estat presents Jordi Ferré, editor de Cossetània Edicions, i el periodista Albert Calls, autor del pròleg del llibre "Resta kaòtica".

Així, l'Ajuntament de Mataró i Cossetània Edicions reediten l'obra de Ventura Ametller i a més a més es comprometen a publicar la segona part de l'obra "Summa kaòtica", "Resta kaòtica", inèdita fins al moment i que recupera la trajectòria vital de l'univers de la primera, seguint en aquest cas la cronologia de la derrota després de la Guerra Civil. Amb un to humorístic, novament esperpèntic i des de l'antihistòria, l'autor ens acosta a la repressió política i religiosa i a la lluita de l'home lliurepensador per imposar-se davant la barbàrie, arrodonint amb un nou graó una obra narrativa sòlida, única i excepcional.

Ambdues obres sortiran publicades el proper mes de maig.

Biografia de Ventura Ametller

Bonaventura Claveguera, conegut pel pseudònim literari de Ventura Ametller, va néixer a Pals l'any 1933. Ha passat, però, una gran part de la seva vida a Mataró. Polifacètic i inquiet, va dedicar-se professionalment a ser veterinari (va arribar a ser president del Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona), i de sempre va mostrar passió per diferents vessants de la cultura: la música, la pintura i quasi totes les arts. Va escriure en diversos gèneres literaris com la poesia, la narrativa, l'assaig i la novel·la.

Avesat al tracte quotidià amb la gent de poble, i lector sense mesura, va ser un dels grans amics de Josep Pla, amb qui va compartir veus i experiències alhora que esdevenia ell mateix un d'aquells "homenots" del primer prosista de Catalunya. També va conèixer Salvador Espriu, que va ser qui el va batejar amb el pseudònim de "Ventura Ametller".

És autor d'una extensa obra literària, molta de la qual es manté encara inèdita, i ha rebut premis i distincions diverses. Algunes de les obres més destacades són l'assaig "Teoria general de l'universalisme" (1979); els poemaris "El primer quadern de Bel Dezir" (1981), amb el qual va guanyar el Premi de Poesia Marià Manent i "Paradigmes esotèrics" (1991). La seva obra més emblemàtica ha estat la novel·la "Summa kaòtica" (1986), la qual narra des dels ulls d'un nen l'etapa republicana que va de l'any 1933 al 1939; ho fa d'una manera sorprenent, defugint el tractament naturalista, interpretant la realitat i embolcallant el lector amb una enorme massa de referències culturals, màgiques, mítiques o filosòfiques, donant la seva particular visió del món i salvant de l'oblit figures i paisatges que l'autor va conèixer i recrea. El pròleg de l'obra és de l'escriptor Valerià Pujol.