Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament i la Generalitat de Catalunya donen a conèixer les mesures preses arran del brot de legionel·losi

Escoltar

L'Ajuntament i la Generalitat de Catalunya donen a conèixer les mesures preses arran del brot de legionel·losi

L'alcalde, Joan Antoni Baron, i la directora del Servei regional a Barcelona de l'Agència de Protecció de la Salut de la Generalitat de Catalunya, Margarita Arboix, han ofert, avui dimecres 16 de juliol, una roda de premsa sobre el brot de legionel·losi que afecta al municipi de Mataró.

A hores d'ara, els afectats han estat 9 persones (7 homes i 2 dones) una de les quals ha estat donada d'alta aquest migdia i la resta d'afectats es troba ingressada a l'Hospital de Mataró. Els casos observats, majoritàriament tenen edats superiors a 60 anys i van iniciar els símptomes entre el 3 i el 12 de juliol. Els afectats resideixen a la part est de Cerdanyola, nord de Pla d'en Boet i Peramàs.

Els responsables de la Unitat de Vigilància Epidemiològica estan realitzant les enquestes epidemiològiques als afectats, amb la col·laboració de l'Hospital de Mataró.

Atès que el període d'incubació és d'uns 10 dies aproximadament, no es descarta que puguin aparèixer nous casos en els propers dies.

L'Ajuntament i el Departament de Salut han inspeccionat els 5 circuits de refrigeració censats a Mataró (tots situats fora del casc urbà) i 2 més de fora del municipi que estan en un radi de 3 km. En tots els casos s'ha dictat l'ordre de fer una desinfecció de xoc preventiva. També s'han inspeccionat totes les fonts ornamentals i s'han pres mostres per a la seva anàlisi.

Les inspeccions de tot el territori les estan realitzant uns 20 tècnics de les dues administracions que conformen 4 equips de treball.

A més, l'Ajuntament ha pres mesures preventives a tota la ciutat com tancar totes les fonts ornamentals i la xarxa de reg, s'ha aturat el reg per aspersió i s'ha fet una desinfecció sistemàtica dels camions de neteja viària.

L'Ajuntament i el Departament de Salut van realitzar ahir, dia en què es va declarar el brot de legionel·losi, una reunió per analitzar la situació i planificar totes les intervencions a realitzar en el municipi per garantir la ràpida resolució del problema i eliminar els possibles focus d'infecció. Avui s'ha tornat a mantenir una reunió per valorar la situació actual. A la reunió hi són presents tots els serveis implicats de l'Ajuntament (Benestar Social, Protecció Civil, Policia Local, Salut, Llicències d'activitats, Manteniment, Atenció ciutadana, Aigües de Mataró i Comunicació), l'Agència de Protecció de la Salut de la Generalitat de Catalunya i l'Hospital de Mataró.

Unitat d'informació als ciutadans

L'Ajuntament de Mataró ha habilitat una unitat d'informació als ciutadans que estarà oberta  de 9.00 a les 19.00 h, a la seu del Servei de Salut Pública de l'Ajuntament, a la plaça de Catalunya número 20, i un telèfon gratuït disponible les 24 hores (número de telèfon: 900 859 009).

Recomanacions als ciutadans

. La legionel·losi no es transmet per contacte persona-persona.

. Es pot beure sense cap perill l'aigua d'abastament públic, tant dels domicilis particulars com de les fonts públiques.

. Es pot fer servir l'aigua d'abastament públic per a la higiene personal i per cuinar. Es poden ingerir els aliments rentats amb aigua.