Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament invertirà més de 4,7 milions d'euros en una operació comercial i urbanística de ciutat

Escoltar

L'Ajuntament invertirà més de 4,7 milions d'euros en una operació comercial i urbanística de ciutat

La regidora d'Innovació i Promoció de la Ciutat, Alícia Romero; el regidor d'Obres, Serveis i Manteniment, Francesc Melero; i el regidor de Via Pública, Oriol Batista, han presentat avui, en roda de premsa, el conjunt d'accions urbanístiques, de mobilitat i comercials que es deriven del seguiment del conveni de col·laboració signat entre l'Ajuntament de Mataró i entitats cíviques i del comerç. El projecte, que va ser presentat a les comissions informatives d'Innovació i Presidència i Serveis Territorials d'aquesta setmana, es portarà a terme des de l'abril de 2008 fins a finals de l'any 2011 amb un pressupost aproximat de 4.745.000 euros.

El conveni de col·laboració signat, el 21 de març de 2007, entre l'Ajuntament i les entitats representatives del comerç i l'hostaleria de la ciutat té com a principal objectiu el manteniment i la millora competitiva d'aquest sector econòmic de la ciutat amb la perspectiva de l'arribada d'un nou centre comercial. L'arribada d'aquest gran equipament comercial a Mataró era una de les propostes que recollia el Programa d'Orientació dels Equipaments Comercials (POEC).

El projecte de seguiment del conveni, que engloba actuacions amb un cost de 4.745.000 euros, neix de la voluntat de fer una reforma comercial de la ciutat però els beneficis seran integrals ja que afecten a tots els sectors i àmbits de la ciutat.

Millores urbanístiques

El Servei d'Obres ha treballat conjuntament amb el Servei de Mobilitat i l'Institut Municipal de Promoció Econòmica de Mataró (IMPEM) per planificar les millores urbanístiques de forma conjunta. Aquest treball transversal persegueix dos objectius: minimitzar al màxim les molèsties provocades per les obres i crear una borsa d'aparcaments que absorbeixi les noves necessitats.

Els treballs de reurbanització d'un conjunt de 20 carrers s'han programat en un calendari d'actuació amb les dates d'inici i finalització de les obres. La reurbanització d'aquestes vies suposarà, en termes generals, la renovació dels serveis de clavegueram i enllumenat, una nova pavimentació i una nova senyalització i mobiliari urbà. A banda d'aquests elements comuns, cada projecte tindrà les seves característiques pròpies per adequar-los a la component comercial, com poden ser la creació d'escocells per plantar arbres, un tractament dels materials d'acord amb el seu entorn , el soterrament dels contenidors.

Per anys, els carrers que es preveu reurbanitzar són els següents:

- 2008

Les obres de reurbanització del carrer de Massevà, d'Amàlia, el carrer de Sant Agustí i de Jaume Ibran i de Melcior de Palau s'iniciaran aquest any. De forma paral·lela, aquest mes de juliol està previst que comenci la reforma integral del mercat de la plaça de Cuba, que finalitzarà el mes d'abril del 2010. També durant el 2008, concretament durant el mes d'agost, està previst que comenci el procés de desmuntatge i trasllat de la nau de Can Fàbregas i de Caralt.

- 2009

La muralla de Sant Llorenç; els carrers de Santa Marta, de la Unió, de Leandro Fernández de Moratín, de Sant Joaquim i de Miquel Biada, entre la ronda d'Alfons XII i el carrer de Tetuán; i el tram del camí Ral que va des de la ronda de Barceló al carrer Cooperativa són els carrers que s'iniciaran durant l'any 2009.

- 2010

El carrer d'Iluro, en el tram que va des del carrer de la Unió al camí Ral, el carrer de Cuba i la ronda d'Alfons XII entre el carrer de José Maria Torrijos i el de Diego de Velázquez s'iniciaran durant aquest any.

- 2011

Durant aquest any està previst la finalització de la millora del carrer de Cuba i de la urbanització dels entorns del carrer de Miquel Biada on hi haurà el nou centre comercial.


Totes aquestes actuacions, amb la semaforització d'un seguit de cruïlles, tenen un cost de 4.745.000 euros. Però a banda, hi ha un seguit de millores que també inclou aquest pla de seguiment dels acords signats entre l'Ajuntament i les entitats cíviques i del comerç que no s'han inclòs en el calendari. Es tracta de la reurbanització de la plaça de les Tereses, la ronda O'Donnell, l'avinguda de la Gatassa, i els carrers de Joan Larrea, de Sant Benet i de Sant Josep, que tenen un cost aproximat d'1.700.000 euros. També s'està redactant el projecte executiu de la reforma del mercat de la plaça Gran i el seu entorn així com s'han iniciat els Plans de Millora Urbana (PMU) dels entorns del carrer de Miquel Biada i la ronda de Barceló.

Aparcaments i pla de mobilitat

Aquestes obres provocaran que el Servei de Mobilitat hagi de modificar la temporització dels semàfors d'un conjunt de cruïlles situades en l'eix vertical que va des de la plaça de Gran Bretanya fins a l'encreuament entre el carrer de José Maria de Torrijos amb la ronda d'Alfons XII. Més enllà d'aquest eix, la Porta Laietana també es veurà afectada pel que fa als semàfors.

El Pla d'aparcaments 2007-2011 està plantejat perquè aquesta transformació de la ciutat compti amb una borsa d'aparcaments municipals suficients per absorbir els nous fluxos de gent. De totes formes, des de l'Ajuntament es continuarà apostant per l'ús del transport públic.

La previsió de creació de places d'aparcament a diferents punts de la ciutat, fins al 2001, és de 4.791. En aquesta xifra s'inclouen les places dels aparcaments iniciats al mandat anterior i que s'acabaran pròximament (1.618) i els que s'iniciaran i finalitzaran en aquest mandat (3.173). Entre els aparcaments que s'han de fer durant aquest mandat a l'entorn del nou centre comercial hi ha el del mercat de la plaça de Cuba (35), el del carrer de Miquel Biada que serà paral·lel al del centre comercial (300), un entre el carrer de Lepant i de Cosme Churruca (479) i dos aparcaments a la ronda de Barceló amb un total de 514 places.

Accions comercials

La potenciació del comerç i l'hostaleria és una tasca que realitza l'Institut Muncipal de Promoció Econòmica de Mataró (IMPEM) en col·laboració amb les entitats i associacions del sector del comerç i de la restauració. La Unió de Botiguers de Mataró, l'Associació de Comerciants i Professionals el Nou Centre de Mataró, Comerç Mataró Centre, La Gran Botiga, Cerdanyola Comercial, Comerç Rocafonda, Associació de Venedors de la Plaça Gran i Rodalies, Gremi d'Hostaleria i Turisme de Mataró i el Maresme, Associació de Venedors de Mercats de Catalunya són les entitats que van signar el conveni de col·laboració amb l'Ajuntament de Mataró per millorar el sector.

En aquesta línia, l'IMPEM treballa en diverses línies d'acció per potenciar el comerç de proximitat i qualitat.

Pel que fa a la comunicació, es vol donar continuïtat a l'estratègia de comunicació que ha creat eslògans com "Busca-ho pel món. Troba-ho a Mataró" (campanya Nadal 2006-2007), "Troba el teu dia d'estiu a Mataró" (campanya d'estiu 2007) i "Troba l'esperit del Nadal a Mataró" (Nadal 2007-2008). Està previst incloure un nou sistema de senyalització amb panells electrònics que formarà part del Pla de mobilitat del comerç que s'està redactant.

En la formació, l'IMPEM ha organitzat cursos per conciliar la vida personal amb la laboral, cursos de normativa comercial, gestió de residus comercials i la utilització d'eines per mesurar la satisfacció dels clients, de dependent/a comerç, entre d'altres. Aquest tipus de cursos es continuaran oferint sempre tenint en compte les noves necessitats del sector. Una de les novetats és la creació d'un programa d'assessorament als establiments comercials que podran comptar amb una consultoria individual.

Per a la campanya de Nadal es vol revisar l'ordenança reguladora dels elements nadalencs i fer una preinstal·lació de línies de subministrament elèctric fix. També es vol mantenir el servei d'assessorament en matèria de residus i es vol millorar els actuals mètodes de gestió i finançament dels plans de dinamització.

Els mercats de marxants són un dels aspectes on també es vol incidir amb un seguit d'accions que van des de la reordenació de les parades, un nou servei de recollida dels residus que generen, realitzar una senyalització turística d'aquest tipus de mercats i revisar l'ordenança reguladora.

El treball coordinat entre totes les regidories de l'Ajuntament, amb la participació del teixit social de la ciutat, ha de fer possible la implementació d'aquest projecte integral de millora de la ciutat. Aquest treball coordinat i continuat en el temps s'ha formalitzat amb la constitució d'una comissió de seguiment.