Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Ajuntament rep la donació dels arxius patrimonials i personals de la família Tuñí i Llauder

Escoltar

L'Ajuntament rep la donació dels arxius patrimonials i personals de la família Tuñí i Llauder

L'alcalde, Joan Antoni Baron, i el representant de la família Tuñí i Vancells, Josep Oriol Tuñí, han signat avui l'acte de donació de la documentació dels arxius patrimonials i personals de les famílies Tuñí i Llauder dels segles XVII i XIX a l'Ajuntament.

Antecedents

La família Tuñí i Vancells, representada per Josep Oriol Tuñí i Vancells, es va posar en contacte amb l'Ajuntament de Mataró, el maig de 2006, per comunicar-li la intenció de fer la donació dels arxius patrimonials i personals de les famílies Tuñí i Llauder.

Aquesta documentació, que ocupava 60 caixes, es va traslladar a l'Arxiu Municipal de Mataró on es porten a terme les tasques de classificació, ordenació i inventariat del fons. En aquests moments i a l'espera de finalitzar l'estudi de tot el fons, s'han inventariat més de 700 documents que permeten perfilar la importància històrica dels arxius.

Documentació Família Tuñí

El senyor Josep C. Tuñí i Falguera (Mataró, 1848-1926) va ser procurador dels tribunals i el seu arxiu professional inclou procures, documentació de processos judicials, arrendaments i subarrendaments de masos i terres properes a l'àrea urbana de Mataró. També conté correspondència personal entre els germans Tuñí Bordalba i altres escrits que palesen els lligams afectius i familiars amb altres notaris i procuradors de Mataró i Barcelona.

Documentació Família Llauder

Aquest fons posa de manifest la influència que tenia aquesta família en la província de Barcelona amb nombroses propietats al Maresme i a la província de Lleida. Entre els arxius destaquen els litigis per les mines d'aigua de Mataró i Argentona, els establiments de terres i altres documents que testimonien la vinculació d'un dels membres d'aquesta família com a cap visible de les tropes carlistes i com a propietari de l'editorial "La Hormiga de Oro" de Barcelona.

L'Ajuntament de Mataró reconeix l'interès públic i col·lectiu d'aquest fons per a la ciutat de Mataró, els investigadors i per a la societat en general. Per aquest motiu l'Ajuntament va acceptar en el ple del 13 de desembre, la donació del conjunt documental ofert per la família Tuñí i Vancells, en la seva qualitat de cedent.

En l'acte de donació es transmeten a l'Ajuntament de Mataró els drets inherents a la possessió i propietat del fons documental, així com els drets de reproducció, distribució i comunicació pública dels documents per a qualsevol mitjà i en qualsevol modalitat d'explotació.