Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'alcalde inaugura els habitatges per a majors de 65 anys del carrer de Carlemany

Escoltar

L'alcalde inaugura els habitatges per a majors de 65 anys del carrer de Carlemany

L'alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, ha inaugurat avui a les 19 h la promoció de 30 habitatges de protecció oficial adaptats per a la gent gran, situats al carrer de Carlemany, 6-12. L'edifici també compta amb un aparcament per a residents i amb un local que acollirà un centre d'atenció diürna per als malalts d'Alzheimer.

Aquesta promoció possibilitarà a les persones majors de 65 anys disposar d'un habitatge sense barreres arquitectòniques i amb una sèrie de serveis valorats i oferts des dels Serveis Socials, que garantiran la cobertura de les seves necessitats bàsiques com la prevenció de l'aïllament social i del deteriorament personal. D'aquesta manera, s'afavoreix la màxima independència personal de la gent gran.

L'empresa municipal Promocions Urbanístiques de Mataró, SA (PUMSA) ha promogut l'edifici, que gestiona la seva filial Prohabitatge Mataró, SA conjuntament amb els serveis de Benestar Social i Gent Gran de l'Ajuntament de Mataró.

Adaptats als majors de 65 anys

L'edifici compta amb 5.507 m2de superfície construïda que es distribueix en tres plantes subterrànies, planta local, planta baixa, tres plantes pis i coberta.

Els 30 habitatges són de lloguer de protecció oficial, i es destinen als majors de 65 anys. S'ubiquen a la planta baixa i a les tres plantes pis de l'edifici, i compten amb 1 i 2 dormitoris amb superfícies útils de 40 i 50 m2aproximadament.

Cada habitatge disposa d'alarmes als banys per tal que es pugui avisar als serveis adequats en cas de caigudes. A més, es facilita als seus habitants el servei de teleassistència. D'altra banda, l'amplada de les portes i dels espais que conformen els habitatges és l'adequada per tal que les persones amb mobilitat reduïda puguin desplaçar-se amb facilitat pel pis.

Espais d'ús comú i criteris de sostenibilitat

Totes les zones comunes de l'edifici es contemplen com espais de lleure i de relació per als veïns de l'immoble. Així, a la tercera planta s'ubica una sala on està previst realitzar tallers de jardineria o cuina dirigits als usuaris dels habitatges, a més d'una terrassa transitable amb zona d'estenedors, on també hi haurà petits horts dels quals tindran cura els propis veïns.

La tercera planta també disposa d'una bugaderia d'ús comú per a tots els veïns i una altra zona de convivència per als usuaris dels habitatges és la sala que es situa a la planta baixa de l'edifici.

PUMSA ha aplicat criteris de sostenibilitat en la construcció d'aquest edifici. Així, per estalviar aigua, un dipòsit comunitari recollirà les denominades aigües grises (l'aigua que utilitzin els veïns per les dutxes) així com part de l'aigua de la pluja, que després de tractar-les i colorejar-les (per diferenciar-les) es reutilitzaran per a les cisternes dels vàters.

A més, la instal·lació comunitària de preescalfament d'aigua calenta sanitària es du a terme mitjançant plaques solars tèrmiques que s'han instal·lat a la coberta superior.

Preu dels habitatges

La quota de lloguer dels habitatges varia depenent de la superfície útil computable de cadascun d'ells, i va dels 246,97 euros als 293,61 euros mensuals. Aquest import és provisional, i serà confirmat abans de la signatura del contracte d'arrendament.

L'import del lloguer s'actualitzarà anualment en funció de les variacions de l'índex de preus al consum (IPC) i inclou les despeses complementàries derivades dels serveis comuns i de manteniment de l'edifici.

Centre per a malalts d'Alzheimer

A la planta baixa de l'edifici s'hi ubica l'equipament públic, que disposa d'entrada independent. Aquest local, cedit per PUMSA a l'Ajuntament, serà un centre d'atenció diürna per a malalts d'Alzheimer (Associació familiars Alzheimer Barcelona), per cobrir una necessitat plantejada pels familiars de les persones afectades per aquesta malaltia.

Té una superfície útil de 450 m2i disposa d'un pati interior de 194 m2que està incorporat a l'equipament, tot augmentant les possibilitats del mateix. A partir del proper mes de setembre, PUMSA iniciarà les obres de condicionament intern del local per tal d'adequar-lo a les necessitats de l'Associació. Es preveu que els treballs estiguin enllestits en tres mesos. El centre, inicialment, donarà cobertura a 25 malats d'Alzheimer i altres demències. Aquest projecte es durà a terme  a principis del 2009.

Aparcament per a residents

L'edifici es completa amb un aparcament per a residents de tres plantes subterrànies que compten amb un total de 102 places que es comercialitzaran en règim de lloguer. D'aquestes places, 69 són per a cotxes i 33 per a motocicletes. L'aparcament, amb una superfície útil de 2.132 m2, compta també amb 18 trasters.

Concurs per a adjudicar els habitatges

El passat 15 d'abril, PUMSA va obrir el termini de sol·licituds per demanar 25 dels 30 habitatges adaptats per a la gent gran de la promoció que avui s'inaugura. Els altres cinc habitatges serviran per a reubicar persones afectades per operacions de planejament urbanístic que s'han dut a terme a la ciutat i que compleixin els requisits per ser usuaris dels mateixos.

El període de presentació de sol·licituds va finalitzar el passat 30 de maig, data a partir de la qual Prohabitatge Mataró va iniciar l'avaluació de les 77 sol·licituds presentades per seleccionar aquelles que complissin amb les condicions establertes a les bases d'adjudicació dels habitatges.

Actualment, els serveis de Benestar Social i Gent Gran de l'Ajuntament les estan estudiant, avaluant i puntuant i, a continuació, Prohabitatge Mataró elaborarà les llistes provisionals d'admesos i exclosos.

Es preveu que les llistes definitives d'adjudicataris i la llista de reserva es publiquin el proper mes d'octubre, i que els adjudicataris dels habitatges puguin traslladar-se als habitatges a partir de novembre de 2008.

Obres en dues fases

La construcció d'aquest edifici d'habitatges s'ha dut a terme en dues fases. Durant la primera d'elles, l'empresa Ferros Iluro, SL va aixecar l'estructura completa de l'immoble mentre que a la segona fase, Miquel Anglada Construccions, SL s'ha encarregat de la construcció de la resta de l'edifici, inclòs l'aparcament.

La inversió total destinada per aquesta promoció ha estat de 4.790.000 euros, IVA inclòs.