Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mataró ampliarà els recursos propis d'abastament d'aigua amb la recuperació de vuit pous i dues mines

Escoltar

Mataró ampliarà els recursos propis d'abastament d'aigua amb la recuperació de vuit pous i dues mines

L'empresa pública municipal Aigües de Mataró, SA (AMSA) portarà a terme un projecte d'increment de l'aportació de recursos propis a l'abastament d'aigua de la ciutat amb motiu de la situació actual de sequera. El projecte inclou la recuperació de vuit pous, dues mines i l'ampliació de la xarxa per aconseguir dos objectius: convertir l'aigua pròpia en apta per al consum de boca a través de la dilució amb l'aigua potable que es compra a l'empresa Aigües Ter Llobregat (ATLL) i donar més usos a l'aigua pròpia com l'ampliació de la xarxa de reg.

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha finançat, a través de l'empresa ATLL, la totalitat del projecte de Mataró que té un cost d'1.320.461 euros i que executarà AMSA.

Actualment, l'aigua subministrada a la ciutadania de Mataró procedeix, en un 85%, de dos punts de compra en alta de xarxa d'ATLL i, en un 15%, de 29 pous i 5 mines d'AMSA. L'aigua pròpia, amb un alt grau de nitrats, s'afegeix amb la comprada a l'empresa ATLL per aconseguir que la barreja sigui apta per al consum humà. També hi ha una part de l'aigua pròpia, que sense tractar, es fa servir per regar espais verds i netejar espais públics.

Per aprofitar al màxim la utilització dels pous i mines es requereix millora de la infraestructura de transport i gestió de l'aigua així com de recuperació de més pous i mines existents a la ciutat. En concret, Mataró disposa d'uns recursos recuperables d'aproximadament 3.000 m³ d'aigua al dia. Aquesta xifra representa un increment dels recursos propis d'un 10%: es passarà del 15 % actual a un 25%, després de les actuacions.

Pous, mines i ampliació de la xarxa

AMSA recuperarà els següents pous:

  1. Pou de la ronda de Miguel de Cervantes: és un pou de nova adquisició que necessita una rehabilitació completa -instal·lacions elèctriques, hidràuliques i obra civil-.
  2. Pou de la carretera de Mata: és un pou de nova adquisició que necessita una rehabilitació completa -instal·lacions elèctriques, hidràuliques i obra civil-.
  3. Pou núm.4, en el terme municipal d'Argentona: pou avariat que necessita la reparació dels elements hidràulics com són les canonades i la bomba d'extracció.
  4. Pou del passeig de Carles Padrós: pou avariat que necessita la reparació dels elements hidràulics com són les canonades i la bomba d'extracció així com una nova escomesa i millora de la instal·lació elèctrica.
  5. Pou de la ronda de Francesc Macià: és un pou de nova adquisició que necessita una rehabilitació completa -instal·lacions elèctriques, hidràuliques i obra civil-.
  6. Pou de Ca l'Ymbern al carrer de Miquel Biada: pou pendent de nous equipaments i instal·lacions.
  7. Pou del camí del Sant Crist: pou que necessita nous equipaments i instal·lacions
  8. Pou del pati de Can Marchal: pou avariat.

AMSA recuperarà la mina de Riudemeia, en el terme municipal d'Argentona, que necessita reparacions en molts dels seus trams on s'han produït enderrocs. També s'haurà de fer una canalització alternativa a l'actual. L'altra mina que contempla aquest projecte d'aflorament de recursos propis és la mina anomenada Sac d'Óssos, situada a la riera de Sant Simó, que és de nova incorporació.

A banda de la recuperació d'aquests pous i mines, la xarxa actual d'AMSA s'ha de modificar per aconseguir un doble objectiu: augmentar la capacitat de dilució de l'aigua pròpia amb la comprada a l'ATLL i poder incrementar l'ús d'aigua pròpia per al reg i neteja de la ciutat. En total es preveu crear 1.945 m de nova canonada. El projecte també inclou millores en els bombaments actuals d'aigua pròpia i en els dipòsits receptors.

El calendari d'actuacions preveu que les obres finalitzin el proper mes de juliol.

La implementació del decret de sequera, nivell II

El passat 12 de febrer va entrar en vigor el Decret 1261/2008 que adoptava límits en l'abastament d'aigua potable per part de la companyia d'Aigües de Mataró, en l'ús del consum públic de la ciutat i en l'ús dels particulars davant de l'estat d'excepcionalitat II, decretat per la Generalitat de Catalunya.

Durant aquest temps, s'han fet diverses accions de control per comprovar el seguiment de les mesures que s'han d'aplicar. AMSA ha enviat una carta als prop de 600 abonats domèstics de la ciutat que es troben dues vegades per sobre de la mitjana de consum de la ciutat, situada en 109 l/h/d l'any 2007.

També han rebut una carta els abonats particulars que disposen d'una piscina. En aquest comunicat se'ls hi recorda que està prohibit omplir-les. Pel que fa als abonats no domèstics, han rebut una carta informativa els que disposen de piscines o zones d'spa, els que consumeixen més de 4.000 litres per dia i els abonats comunitaris domèstics de gran consum.

A més, AMSA fa un control quinzenal dels comptadors d'aigua dels consumidors domèstics que tripliquen la mitjana de la ciutat.

Les dades de consum del primer trimestre d'enguany són de 105 litres, per habitant i dia. Aquesta xifra representa, respecte el consum del mateix trimestre de l'any passat, un estalvi de 4 litres per habitant i dia. Pel que fa als grans consumidors, han reduït un 5%.

Per la seva banda, el Servei de Manteniment i Serveis de l'Ajuntament ha extremat les mesures de consum d'aigua per regar les zones verdes que, fins al mes de febrer, es regaven en un 80% amb aigua potable i en un 20% amb aigua freàtica, no apta per al consum humà. A partir de l'1 de març es va deixar d'utilitzar l'aigua potable i només es reguen les zones verdes que disposen de xarxa d'aigua no potable, amb un màxim de 45 litres per m² al mes, els següents espais:

  • El Rengle
  • Les Hortes del Camí Ral
  • La Porta Laietana
  • L'avinguda de Lluís Companys
  • El Parc Central i el nou Parc Central
  • Les jardineres de l'avinguda d'Amèrica
  • La plaça de Mestre Sabater
  • Plaça de Manuel Serra i Xifra
  • Plaça de Primer de Maig.

Des del Servei de Manteniment i Serveis s'han fet proves amb la incorporació de plantes d'origen africà i australià en les zones que no es reguen. Un exemple està a la rotonda del camí del Mig que es troba entre la ronda del Cros i el camí del Sant Crist.

El Patronat Municipal d'Esports va acordar amb els clubs de futbol i d'hoquei, que disposen de camps de gespa artificial, que només els regarien dos cops per setmana en funció del seu calendari d'entrenament i partits. L'aigua que permet utilitzar el decret és de 45 litres per m² al mes, xifra que no se supera en cap dels casos.

Des del Servei d'Imatge s'ha editat un seguit de material gràfic que indica a la ciutadania, entre d'altres, que les fonts ornamentals estan fora de servei i que els camions de neteja no fan servir aigua potable. En la mateixa línia, aquest estiu, les dutxes de la platja també estaran tancades, si no es torna a una situació de normalitat.

Situació actual

Amb la situació actual de sequera, nivell d'excepcionalitat II, l'empresa ATLL pot subministrar als municipis, entre ells Mataró una quantitat de 270 litres per habitant i dia. Aquest cabal està per sobre de la necessitat de consum de tota la ciutat que és de 180 litres per habitant i dia.

El 94% d'aquesta aigua està controlada perquè la xarxa de distribució de Mataró és més eficient que la mitjana de Catalunya on es controla el 74% de l'aigua que es posa en la xarxa de distribució d'aigua potable.